Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
101-150 LEGBEFOLY SOSABB MAGYAR PowerPoint Presentation
Download Presentation
101-150 LEGBEFOLY SOSABB MAGYAR

101-150 LEGBEFOLY SOSABB MAGYAR

623 Views Download Presentation
Download Presentation

101-150 LEGBEFOLY SOSABB MAGYAR

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. 101-150 LEGBEFOLYSOSABB MAGYAR ReforMerok

  2. Bevezeto Befolysos ember halljuk gyakran az utcn, a televziban, olvassuk az jsgokban s az interneten. De vajon mit is jelent az, ha valaki befolysos? Odafigyelnek r, fontos dntseknl figyelembe veszik szavt, o maga kpes formlni a szakma helyzett, megvltoztathatja az eroviszonyokat. Szerintnk oket nevezik befolysosnak. Valaki elrhet ide hossz vek, kitart munkjval, kivteles tehetsggel, egy hres tallmnnyal, sok pnzzel, egy szerencss dntssel. Egy dolog azonban mindenkire igaz, veken t megtartani ezt a kivteles jelzot, nem mindennapi teljestmny. Rluk szl az albbi kis sszellts, amelyet kzsen hozott ltre a csoport. Minden szemlyt, akit felvettnk a listra, sajt kategrijban ismernek, s elismernek. Sikerlt olyan embereket tallnunk, akik felettesei a mr megismert listn szereploknek, de mivel kzszereplseik igen ritkk, nehz oket megtallni. Sokszor talltunk igen befolysos szemlyeket, akikrol kiderlt, hogy nem lnek Magyarorszgon, oket termszetesen kihztuk az sszelltsbl. A jelenlegi politikai helyzet is hatssal volt rnk, gy ezen a pillanatkpen a befolysos politikai szemlyeket is felvettk a sorba. A teljes lista nagyjbl 80 nevet tartalmazott, ezt faragtuk le az elort keretek kz. Az gy megmaradt 50 nevet azutn kategorizltuk. gy gondoltuk a Npszabadsg ltal kiadott kategrik szmunkra is megfeleloek, gy azokon nem vltoztattunk. Volt olyan szemly, akit tbb kategriba is besorolhattunk volna, ot oda tettk, ahol szemlye tovbbra is a szakma legfontosabbjai kz tartozik. A vgleges nevek kivlasztsval a rvid ismertetok, s a kpek sszegyujtsvel csoportunk egy hnapnyi munkjnak gymlcst lthatja most az olvas. J szrakozst! Kiss Pter ReforMerok

  3. zleti let Baldauf Lszl, Bartha Ferenc, Dunai Gyrgy, Hnig Pter, Nagy Elek, Rkosi Tams, Spder Zoltn, Vrszegi Gbor, Zdeborsky Gyrgy

  4. Baldauf Lszl A CBA lelmiszer zletlnc legnagyobb tulajdonosnak plyja a csemegnl kezdodtt. 1992-ben tz magnkereskedo sszefogott, hogy a Kzrt Vllalat privatizcijban megvsrolhasson 17 lelmiszerzletet, s ezzel megalakulhasson a CBA-lelmiszerlnc. A beszerzsi trsulsban indult csapatban a kiskerekedok egyni rdekeinek sszehangolsban oroszlnrsze van Baldaufnak, tekintlye a lncon bell megkrdojelezhetetlen. Idn a franchise rendszer felptse kti le legtbb idejt s a csoport eroforrsait is ez foglalkoztatja leginkbb. A magyar zletlnc jelmondatuk rulja el leginkbb cljaikat: Magyarorszgon a kiskereskedelmi forgalomban egy hazai rdekeltsg legyen az llovas. Hiszen a Kft. megalaptstl kezdodoen szz szzalkos magyar tulajdonban van, s ezen a tulajdonosok a jvoben sem kvnnak vltoztatni. Felttel nlkl, brmikor szvesen ad ki pnzt a lnyra s az unokira. Hobbija a szakmja.

  5. Bartha Ferenc Az 1988-90 kztt a Magyar Nemzeti Bank elnki tisztt betlto Bartha Ferenc a TriGrnit csoport oszlopos tagja, Demjn Sndor s Nyl Sndor mellett. A Kzgazdasgtudomnyi Egyetemen vgzett Bartha tucatnyi vezeto beosztsban dolgozott mr plyafutsa sorn, s ma is tbb vllalat vezeto tisztsgviseloje, igazgatsgi- vagy felgyelo bizottsgi tagja. Az egykori aktv kosrlabdz, az zleti let mellett a sportletnek is sikeres kpviseloje. Elnke volt a Magyar Vitorlsszvetsgnek, a Magyar Teniszszvetsgnek, illetve a mai napig a Magyar Kosrlabdzk Orszgos Szvetsgnek.

  6. Dunai Gyrgy A Budapesti Muszaki Egyetem ptomrnki szakn vgzett Dunai Gyrgy a Betont Zrt. Vezrigazgatja, a cg 78,18 szzalkos tulajdonosa. Rszesedst a privatizci kezdete ta trtno folyamatos felvsrlsval nvelte, majd 2003. novemberben egy cge beolvadt a Betont Zrt.-be. Ezzel a lpssel kialakult mai rszesedse. A Magyar Mrnki Kamara tagjnak referencii kztt reploterek, hidak, vasti plyafeljtsi munkkat tallhatunk. 2006 oszn sszesen 37 nagy kaliberu projektben vett rszt, amelyek kzl jelentosebbek az M7-es Nagykanizsa s Becsehely, valamint az M3-as Grbehza s Nyregyhza kzti szakaszainak a megplse.

  7. Hnig Pter 54 ves, szleskru vezetoi s privatizcis tapasztalatokkal rendelkezik. Tbb szakterleten ltott el teljes kru irnytsi feladatokat. A Dunaferr Rt. elnk-vezrigazgatjaknt sikeresen leveznyelt privatizcit kvetoen jelenleg a vllalat igazgatsgnak alelnke s vezrigazgatja. A Gazdasgi Minisztrium helyettes llamtitkraknt a hazai ipar s energetika egyes rszterleteinek koordinlsval is foglalkozott. 2006. februrjtl aGanz Transzelektro Villamossgi Rt. elnk vezrigazgatja, egy vvel korbban a Malv Zrt. elnknek neveztk ki. 1999 tola Magyar Vitorls Szvetsg elnke 2002 tol a Magyar Vas- s Aclipari Egyeslet elnke.

  8. Nagy Elek A kolozsvri szletsu Nagy Elek a Vegypszer Rt. Tulajdonosa, 2005-ben jl meno zletet birtokolt. A 2004-es 38 millird forintos jelentos rbevtelt az rdekeltsgbe tartoz vllalat minden bizonnyal fellmlta. A trsasg tavaly 37 millird forintos vagyona az eredmnyessg fnyben mg 2-2,5 millirddal nohetett meg. A Szent Jnos lovagrend tagjv vlasztott zletember desapja, a Kossuth-djjal is kitntetett Mhes Gyrgy r hatsra szerette meg az irodalmat, mg legkedvesebb hobbijra, a selsre sajt maga tallt r.

  9. Rkosi Tams Rkosi Tams tbb mdia vllalkozsban is rendelkezik rdekeltsggel. A magyarorszgi befektetsei kzl a legrtkesebb a Magyar RTL Klub televzibeli rszesedse, de az IKO Kbeltv Szolgltatnl, az IKO Production-ben, a VideoVox Kft.-nl, valamint a RAKO Kft.-nl is jelentos befolyssal rendelkezik. Az IKO-Telekom Mdia Holding a mdia s tvkzls konvergencijnak vezeto szakrtoje. A 3,2 millird forint jegyzett tokju holding 100 szzalkos tulajdonosa az IKO New Media Kft., s az IKO Content and Rights Kft. cgeknek, illetve 31 szzalkos tulajdonrsszel a Magyar RTL Televzi Rt. msodik legnagyobb rszvnyese is. Rkosi Tams mg befektetoje a hazai egszsggyi szolgltatknak is.

  10. Spder Zoltn Az OTP Bank alelnkrol gy tartjk, zig-vrig pnzgyi stratga. Roppant munkabrst s analitikus elmjt legendk vezik. 1987-95 kztt a Pnzgykutat Rt.-ben dolgozott banki kutatsszervezoknt, 1991-ben mr az OTP Bank igazgatsgnak tagja, 1995-tol alelnke, majd 1996-tl a menedzsment tagja. A 43 ves bankr orzi rtkrendjnek fggetlensgt csakgy, mint az OTP csoportt, amelynek dominancijt mra rgis lptkben mrik, jvedelmezosgt pedig kontinensszinten is elismerik. Az OTP Bank Stratgiai s Pnzgyi Divzija ln Spder fkusza tz v utn is vltozatlan intenzitssal a legnagyobb hazai hitelintzet, noha idn jelentette be sajt vllalkozsa , az A64 Vagyonkezelo Kft. ltrehozsnak tnyt. Az ot ismerok szerint az OTP Bank alelnke szmra a valdi, egyben legnagyobb rtket t gyermeke jelenti. Karitatv clokra s knyvekre felttel nlkl, brmikor szvesen ad ki pnzt. Gyermekbart apuka, aki nagyon szeret replni.

  11. Vrszegi Gbor Vrszegi Gbor a Gemological Institut of America hallgatja volt 1981-tol, elnke lett az American Diamond Company-nak s a 1982-tol a Blackburn International Inc-nek. 1984-tol a FOTEX Rt. gyvezetoje, majd vezrigazgatja, ksobb elnke, egyben meghatroz tulajdonosa. Tbb eurpai, tengerentli s hazai trsasg tulajdonosa, vezeto tisztsgviseloje, felgyelo bizottsgi tagja. Tbb alaptvny kuratriumnak elnke. 1997-tol a Grenadai Kztrsasg magyarorszgi tiszteletbeli fokonzulja.

  12. Zdeborsky Gyrgy lete legfontosabb esemnyei kztt tartja szmon, hogy aktvan is rszt vehetett az 1982-84-es likviditsi vlsg megoldsban. A jegybank devizagazdlkodsi foosztlyn a toks orszgok kapcsolattartjaknt szmos olyan tapasztalatra is szert tett, melyekkel felvrtezve nyugodt lelkiismerettel foglalta el a CIB brsonyszkt. A lakossgot s a vllalatokat egyarnt teljes kruen kiszolgl univerzlis bank megteremtsben 1997-ben rkeztek mrfldkohz, amikor a pnzintzet az egyik korbbi tulajdonos, az olasz Banca Commerciale Italiana kizrlagos tulajdonba kerlt. Az j tulajdonos Zdeborsky nvekedsprti elkpzelse mg llt, hamarosan sszevonta a kt CIB-rdekeltsget s ettol a pillanattl a bank mind a vllalati finanszrozsban, mind pedig a lakossg kiszolglsban a verseny llovasai kztt kzdtt.

  13. Tudomny Bres Jzsef rksei, Bod Pter kos, Csaba Lszl, Czeizel Endre, Krti testvrpr

  14. Bres Jzsef rksei Az 1920-ban szletett Bres Jzsef 2006 mrcius 26-n, rvid betegsg utn hunyt el. 1972-be ksztette el a nyomelemekbol ll Bres Cseppet, a szabadalmat ngy vre r szerzi meg, mikzben mg kuruzslssal is megvdoljk. Az egszsgmegorzo ksztmny vgl 1978-tl kerlt kereskedelmi forgalomba. Az orszgos hrnevet viszont - tbb mint egy vtizednyi suttog propaganda utn 1987-ben szerzett. A virgz csaldi vllalkozs 1989-tol rszvnytrsasg formjban mukdik. A Bres Gygyszergyr Rt. 2005-ben tuzte ki cljul azt, hogy piacvezeto szerepet tltsn be Magyarorszgon az egszsgmegorzo ksztmnyek tern. Termkpalettjuk csakgy, mint vllalkozsaik tevkenysgi kre igen szles: magba foglalja a gygyszer-nagykereskedelmet, a vagyonkezelst s az ingatlan-befektetseket is. A csald ltal ltrehozott Bres Alaptvnyon keresztl az egszsgmegorzst tmogatjk. Az alapt hallval, fia, ifj, dr. Bres Jzsef vette t a Bres Rt. Elnki tisztsgt.

  15. Bod Pter kos Kzgazdsz, szletett 1951. jlius 28-n, Szigetvron. Nos 1974 ta, lenya: Zsfia (1977). Az MKKE-n 1975-ben vgzett, majd az Orszgos Tervhivatalnl dolgozott, ahol a gazdasgi rendszer s a gazdasgirnyts terletn elemzo, 1985-1990 kztt osztlyvezeto. Kzben 1986-87-ben ENSZ-szakrto Ghnban, 1987-88-ban vendgtanr a Portlandi llami Egyetemen (USA). A rendszervlts nyomn 1990-91-ben ipari miniszter, 1991-1994 kztt pedig az MNB elnke, 1995-1997 kzt Londonban az Eurpai jjptsi s Fejlesztsi Bank (EBRD) gyvezeto igazgatja.

  16. Csaba Lszl Csaba Lszl Budapesten szletett 1954-ben. 1976-ban szerzett diplomt a Budapesti Kzgazdasgtudomnyi Egyetem nemzetkzi kereskedelempolitikai s pnzgyi szakirnyn. 1976 s 87 kztt az MTA Vilgazdasgi Kutatintzetben dolgozott. 1978-ban vdte meg egyetemi doktori disszertcijt a BKE Vilggazdasgtan Tanszkn, 1984-ben pedig kandidtusi rtekezst az MTA-n. 1994-ben jelent meg "Az sszeomls forgatknyvei"cmu munkja, amivel 1996-ban az MTA doktora cmet nyerte el. 1997-ben habitlt a BKE-n, ugyanezen vtol az HG Tanszk egyetemi tanra. 1991-97 kzt a Klkereskedelmi Foiskola cmzetes tanra. 1990-94, illetve 96-98 kztt alelnke 1999-2000 kztt pedig elnke lett az Eurpai Gazdasg-sszehasonlt Trsasgnak. 2000 jliusa ta a Kzp-eurpai Egyetem Nemzetkzi s Eurpai Tanulmnyok Tanszknek egyetemi tanra, nemzetkzi doktori alprogram vezetoje s a kzgazdasgtani doktori program alapt tagja. 200 tudomnyos kzlemnye 18 orszgban jelent meg. 1985 ta tagja az MTA Kzgazdasgtudomnyi Bizottsgnak, amelynek 1996-2002 kztt trselnke, 2003-2005 kztt pedig elnke volt. A tavalyi vben jravlasztottk, gy a posztot 2008-ig tltheti be. Csaba Lszl nos, kt gyermek desapja.

  17. Czeizel Endre Czeizel Endre orvos-genetikus. Tanulmnyait a budapesti cisztercita gimnziumban s a II. Rkczi Ferenc Gimnziumban, majd a Semmelweis Orvostudomnyi Egyetemen vgezte. 1973 ta vgez genetikai tancsadst. 1984 utn egy idoben az ENSZ Egszsggyi Vilgszervezetnl (WHO) dolgozott. Kutatsai kiemelkedo tmja az rklods, a genetikai rtalmak, a veleszletett adottsgok vizsglata, valamint az epidemolgia. Kiemelkedo szerepet vllalt a genetikai ismeretterjesztsben. Hat televzis sorozat szerkeszto-musorvezetoje volt. Az orvostudomnyok kandidtusa (1966), majd akadmiai doktora (1988). O alaptotta Budapest XIV. kerletben a Csaldtervezsi Kzpontot. Szmos tudomnyos trsasg tagja. 1995-ben a Magyar Kztrsasgi rdemrend Tisztikeresztjvel tntettk ki, 2000-ben megkapta a Kennedy-djat.

  18. Krti testvrpr Az informatikai iparg sajtossga az adatvesztsek gyakori elofordulsa. Ilyen esetekben pedig a helyrelltott, visszaszerzett informci ra igen magas. Ebbol az tletbol indult ki Krti Sndor amikor 1989-ben megalaptotta testvrvel, Krti Jnossal a KRT Kft.-t. t vvel ksobb az adatmentsi technolgirt a KRT elnyerte az Innovcis Nagydjat. Krti Sndort ktszer vlasztottk meg az v Informatikai Menedzsernek, 2004-ben pedig Szchenyi-djat kapott a muszaki fejleszts tern magas sznvonal, pldartku, nemzetkzileg is elismert eredmnyrt, 2005-ben az v zletembernek vlasztottk. Krti Sndor szmos hobbija kzl legszvesebben a bridzsnek, a tarokknak s a tncnak hdol.

  19. Anaistk Debreczeni Jzsef, Kovcs Zoltn, Tams Gspr Mikls, Papp Bla

  20. Debreczeni Jzsef Debreczeni Jzsef a politikt hagyta ott a politikai kzrsrt. Egykoron az MDF padsorait koptatta a Parlamentben, majd fggetlen kpviselo lett. Antall halla utn kt vig Orbn Viktor tancsadja volt. 1996-ban gy ltta, hogy a fideszes vezeto jabb politikai trekvseit mr nem tudja segteni, ezrt bkvel elksznt tole. Nemrg mg a Magyar Televziban lthat Lapoz cmu musor vezetoje volt, ahol Trk Gbor s Lakner Zoltn vendgeivel elemeztk htrol htre az aktulpolitikt.

  21. Kovcs Zoltn Kovcs Zoltn az let s Irodalom foszerkesztoje ltal irnytott hetilapot az Irodalom Kft, az S Alaptvny valamint a Journal Art Alaptvny jelenteti meg heti rendszeressggel. Az let s Irodalom a kzlettel valamint a napi kl- s belpolitikval foglalkoz jegyzetei, publicisztiki, riportjai mellett tovbbra is nagy teret szentel a kortrs irodalomnak, illusztrcii rvn a kortrs kpzomuvszetnek, valamint kritikiban s recenziiban a filmeknek, killtsoknak, knyveknek s a sznhzi bemutatknak. Az s-t 2004-ben Superbrands djjal tntettk ki.

  22. Tams Gspr Mikls Tams Gspr Mikls magyar filozfus, kzr. A kolozsvri BabesBolyai Tudomnyegyetemen szerzett filozfiai diplomt 1972-ben. 1978-ig jsgr volt, majd Magyarorszgra teleplt. 1980-ig az ELTE Blcsszkarn tantott a filozfiatrtneti tanszk tudomnyos munkatrsaknt, de ellenzki magatartsa miatt az llst elvesztette. 1981-ben kiutastottk Romnibl. Ez utn az USA-ban a Yale Egyetemen volt vendgprofesszor, majd angol s francia egyetemeken tantott. A Kdr-korszak demokratikus ellenzknek egyik legismertebb tagja. Az SZDSZ jelltjeknt 1989-ben Budapest 14. vlasztkerletben az ott visszahvott s lemondott kpviselo helyn bejutott az egyprti parlamentbe. 1988-tl 1990-ig az SZDSZ gyvivoje, 199294 kztt a prt Orszgos Tancsnak elnke volt. 1989-tol az ELTE Jogtudomnyi Kara filozfiai tanszkn docens. 1990-tol 1994-ig orszggyulsi kpviselo. 2000-ben kilpett az SZDSZ-bol. A Magyar Tudomnyos Akadmia Filozfiai Intzetnek fomunkatrsa. 1995-ben a Soros Alaptvny alkoti djt kapta. 2002-tol az ATTAC Magyarorszg alelnke. 2005-ben a Magyar Kztrsasgi rdemrend kzpkeresztjt (polgri tagozat) kapta kiemelkedo tudomnyos s oktati munkssga, publicisztikai s kzleti tevkenysge elismerseknt.

  23. Papp Bla Papp Bla a Ringier Kiad gyvezeto igazgatja. Tanulmnyait 1983-tl Washingtonban a Georgetown University, School of Foreign Servicen vgezte, trtnelem s diplomcia szakon. 1988 s 2000 kztt Angliban a Management Schoolon vezetsfejlesztst tanult. Plyafutst Bcsben kezdte a The Economist Groupnl 1987 s 1996 kztt. 1990-tol a Central Europe magazin foszerkesztoje Bcsben. 1996-tl 1999-ig az ABN Ambro Bank Kzp s Kelet Eurpai terlet marketing s kommunikcis igazgatja Amszterdamban. 1999-ben hazatr s 2003-ig a Sanoma Budapest Kft.-nl az zleti lapok divzijnak gyvezeto igazgatja. 2003-tl a Ringier Kiad Kft. gyvezeto igazgatja. A Ringier mdia birodalom befolysa al tartozik a Blikk, a Nemzeti Sport, a Npszabadsg, a Bravo, a Kpes sport s a Napi Gazdasg .

  24. Jog Dr. Brndy Pter, Dr. Kollth Gyrgy, Kovcs Tams, Kraudi Adrienne, Srkzi Tams, Slyom Lszl

  25. Dr. Brndy Pter Rgi jogsz csaldban szletett 1949. jnius 12-n Budapesten. Jogi tanulmnyait 1969-1974 kztt a budapesti Etvs Lornd Tudomnyegyetem llam- s Jogtudomnyi Karn vgezte. A Budapesti gyvdi Kamarban 1980-tl a Fegyelmi Bizottsg tagja volt, majd a Kamara titkrv vlasztottk, 1992-tol a fotitkri tisztsget tlti be. Az 1990-es vek elejtol a Pzmny Pter Katolikus Egyetem Jog- s llamtudomnyi Karn bnteto anyagi jogot tant. Az Etvs Lornd Tudomnyegyetem llam- s Jogtudomnyi Karnak tiszteletbeli tanra, itt szintn bnteto anyagi jogot tant. A Nemzetkzi Bntetojogi Trsasg magyar nemzeti csoportjnak elnke. Tagja a Magyar Kriminolgiai Trsasg igazgattancsnak. 2002. mjus 27-tol 2004. oktber 4-ig a Magyar Kztrsasg igazsggy-minisztere volt, ezt kvetoen gyvdi hivatst folytatja a Brndy s Trsai gyvdi Irodban.

  26. Dr. Kollth Gyrgy Kollth Gyrgy gyvd; kzigazgatsi s alkotmnyjogsz, a TF s az ELTE c. egyetemi docense. Elutast mindenfle politika-kzeli llami s trsadalmi tisztsget, nem visel tagsgot egyetlen ilyen szervezetben sem. Ellenben 3 ve a kuratrium elnke az Iharos Sndor Sport Kzalaptvnynak, mely a fovrosi iskolsok, a diksg, az utnptls s a fogyatkosok sportjt tmogatja. Fobb tevkenysgei: kiemelkedo, foleg kzjogi gyekre vonatkoz gyvdi praxis, oktati munka 2 egyetemen s 2 foiskoln az ltalnos jog, a kzjog, a mdiajog, az egszsggyi jogok, a teljes alkotmnyjog s a kzigazgatsi jog s a sportjog tmakrkben; mindezekben vi ezres nagysgrendu mdiaszerepls.

  27. Kovcs Tams 2006. oktber 9-n az orszggyuls 320 szavazattal, 15 ellenben, legfobb gyssz vlasztotta. Az idn hatvanhat ves Kovcs Tams falusi rtelmisgi csaldban nott fel a Tolna megyei Nagyknyiban. desapja gazdlkod, desanyja tanrno volt. Az ifj Kovcs 1963-ban, Pcsett szerzett jogi diplomt. Kt vvel ksobb mint katonai gyszsgi fogalmaz lpett a hadsereg hivatsos llomnyba. 1968-ban katonai gysz lett, 83-ig a Szegedi Katonai gyszsgen, majd a Katonai Fogyszsgen szolglt. A rangltra kvetkezo foka a Budapesti Katonai gyszsg vezetse, 89-tol ugyanitt a Katonai Fogyszsg Katonai Foosztlynak elso embere volt. Gyrgyi Klmn 1990-ben nevezte ki helyettesnek, Akkortl katonai fogysz, rangja vezrornagy, 94-tol altbornagy.

  28. Kraudi Adrienne 2002-tol a Pnz s Tokepiaci lland Vlasztottbrsgnak elnke. 1990 s 2002 kztt a Budapesti rtktozsde Etikai Bizottsgnak tagja. 1990-tol 2001-ig a Budapesti rtk- s rutozsde Vlasztottbrsgnak gyvezeto alelnke. 1991-tol a Budapesti Kzgazdasgtudomnyi Egyetem Jogi Tanszknek eloadja. 1997-tol 2002-ig az MKB rtkpapr Rt. Felgyelo Bizottsgnak elnke. 2002-tol az MKB Befektetsi Alapkezelo Rt. Igazgatsgnak tagja. 2003-tl Az ICC Hungary Korrupciellenes Bizottsgnak tagja.

  29. Srkzy Tams A szervezeti s hatskri korszerustsrt felelos kormnybiztost 2004 nyarn nevezte ki a kormny. Srkzy Tams jogszprofesszor Budapesten szletett 1940-ben. 1978 ta az llam- s jogtudomny doktora. llami djas jogszprofesszor, a hazai modern gazdasgi alkotmnyossg s trsasgi jog megalapozja. Elmleti munkssgval eloksztette a magyar gazdasgi jog piacgazdasgba illesztst. 1989 elotti tanulmnyai a fennll intzmnyrendszer kritikai kezelsvel a modern piacgazdasgi intzmnyrendszer befogadst tettk lehetov.

  30. Slyom Lszl Slyom Lszl kztrsasgi elnk, 1942. janur 3-n szletett Pcsett. 1965-ben diplomzott a Pcsi Tudomnyegyetem llam- s Jogtudomnyi Karn. 1969-tl 1978-ig tudomnyos munkatrs az MTA llam- s Jogtudomnyi Intzetben. A nyolcvanas vektol a szemlyisgi jogokkal foglalkozott; o vezette be az adatvdelmi jogot Magyarorszgon. Ezzel tevodtt t tevkenysgnek slypontja az alkotmnyos alapjogokra, s ksobb az alkotmnybrskods elmleti krdseire is. 1995-tol egyetemi tanr a Pzmny Pter Katolikus Egyetem jogi karn, jelenleg az sszehasonlt Magnjogi s Kzjogi Tanszk vezetoje, valamint a Doktori Iskola vezetoje. Az MDF alapt tagja, 1989 mrciustl 1990 novemberig az elnksg tagja. Az MDF kpviseletben rszt vett az Ellenzki Kerekasztal lsein. 1989. november 24-n az Orszggyuls alkotmnybrv vlasztotta, ezrt prttagsgrl s minden trsadalmi szervezetben val tagsgrl lemondott. 1990-tol 1998-ig, mandtuma lejrtig brtrsai hromszor vlasztottk meg az Alkotmnybrsg elnknek. 1999-ben a Magyar Kztrsasgi rdemrend nagykeresztjvel, 2003-ban Nagy Imre rdemrenddel tntettk ki. Felesge magyar-pszicholgia szakos kzpiskolai tanr; kt gyermekk s kilenc unokjuk van.

  31. Politika Dvid Ibolya, Demszky Gbor, Draskovics Tibor, Fodor Gbor, Hernyi Kroly, Peto Ivn, Schmitt Pl, Szili Katalin

  32. Dvid Ibolya Dvid Ibolya gyvd, politikus, az MDF elnke. A Jzsef Attila Pcsi Tudomnyegyetem llam- s Jogtudomnyi Karn szerzett gyvdi diplomt. 1989-ben lpett be az MDF hogyszi szervezetbe. 1990 s 1994 kztt a Tolna megyei Kzgyuls tagja, 1993 s 1997 kztt a prt Tolna megyei elnke volt. 1996 ta az elnksg tagja, 1999 ta a prt elnke, posztjban Hernyi Kroly vltotta fel. 1990-ben, 1998-ban s 2002-ben egyni vlasztkerletbol, 1994-ben s 2006-ban prtja orszgos listjrl jutott be az Orszggyulsbe. 1992 s 1994 kztt az gyrendi bizottsg elnke, 1995 s 1998 kztt pedig az MDF frakcivezeto-helyettese volt.

  33. Demszky Gbor Demszky Gbor 1952-ben szletett Budapesten. 1970-ben rettsgizett a Kaffka Margit Gimnziumban, majd az ELTE llam- s Jogtudomnyi Karnak hallgatja lett. Fiatal diplomsknt nehezen kapott llst, jogszknt nem tudott elhelyezkedni. 1981-ben az ELTE-n szociolgus diplomt szerzett. 1988-ban alapt tagja lett a Szabad Kezdemnyezsek Hlzatnak, majd az SZDSZ-nek. Az 1990. vi orszggyulsi vlasztsokon a VII. kerlet kpviselojv vlasztottk, a Parlament nemzetbiztonsgi bizottsgnak elnke s a klgyi bizottsg tagja lett. 1990. oktber 31-n a Fovrosi Kzgyuls alakul lsn Budapest fopolgrmesterv vlasztottk, ezrt lemondott parlamenti mandtumrl. A 2006-os nkormnyzati vlasztsokon tdszr nyerte el a fopolgrmesteri tisztsget. Nos, ngy gyermeke van.

  34. Draskovics Tibor Draskovics Tibor jogsz, politikus. Az ELTE Jogi Karn kezdte egyetemi tanulmnyait 1974-ben, majd 1979-ben diplomzott. Lediplomzsa utn a Pnzgyminisztriumba kerlt. 1988-ban a jogi foosztly vezetojv neveztk ki. A rendszervlts utn helyettes llamtitkr lett, valamint bekerlt a privatizcis kormnybizottsgba. 1991-ben megvlt posztjtl. 1994-ben Bkesi Lszl akkori pnzgyminiszter al kerlt mint kzigazgatsi llamtitkr. Ezt a posztot Bokros Lajos s Medgyessy Pter alatt is megtartotta. Utbbival j kapcsolatot pol. 1998-ban meg kellett vlnia llamtitkri pozcijtl. 2002-ben, Medgyessy Pter miniszterelnk kabinetfonke, cmzetes llamtitkri rangban. 2004-ben pnzgyminiszterr neveztk ki. Minisztersge alatt indultak be egyes pnzgyi reformok, melyek clja az eur 2010-es bevezetse. 2005. prilis 18-n Gyurcsny Ferenc miniszterelnk bejelentette Draskovics felmentst s Veres Jnos, a miniszterelnk eddigi kabinetfonknek megbzatst. Nem sokkal felmentse utn kineveztk a Magyar Villamos Muvek Rt. elnkv. Nos, harmadik hzassgban l. Elso hzassgbl egy lnya, msodik hzassgbl kt fia van.

  35. Fodor Gbor Fodor Gbor jogsz, politikus, 19941995 kztt oktatsi miniszter. Az ELTE jogi karra jrt 1982 s 1987 kztt. A Bib Istvn Szakkollgium tagja, ahol tbbek kztt Orbn Viktor, Deutsch Tams s Kvr Lszl trsa volt. 1988-ban a Fidesz alapt tagja, szvivoje. 1988 oktbertol a prt vlasztmnynak tagja. 1993-ban rvid ideig alelnke. Rszt vesz a Fidesz nevben az Ellenzki Kerekasztal trgyalsokon. 1990 s 1993 kztt az emberi jogi, kisebbsgi s vallsgyi bizottsg elnke. 1990 s 1992 kztt a nemzetbiztonsgi bizottsg tagja. O volt azon kevesek egyike, akik lttk Nmeth Mikls Antall Jzsefnek adott gynklistjt, melyben az akkori Orszggyuls rintett tagjai, illetve kzleti szereplok neve szerepelt. 1993-ban a Fidesz jobbrafordulsa miatt Fodor kilpett a prtbl s lemondott kpviseloi helyrol. 1994-ben belpett az SZDSZ-be. A Horn-kormnyban megkapta a muvelodsi s kzoktatsi trct. 1995 vgn lemondott posztjrl. 2002 ta jra az emberi jogi, kisebbsgi s vallsgyi bizottsg elnke. Azta frakcivezeto-helyettes is. Tbbszr indult az SZDSZ elnki szkrt, de eddig mindig alulmaradt. Nos, msodik felesge gygypedaggus, Czeizel Endre genetikusprofesszor lnya. Kt gyermekk van.

  36. Hernyi Kroly ltalnos iskolai tanulmnyai utn gygyszerkszt szakmt tanult, majd a Petrik Lajos Vegyipari Technikumban rettsgizett. Jelenleg a Szegedi Jzsef Attila Tudomnyegyetem Budapesti Mdia Intzet hallgatja. Munkahelyei: CHINOIN Gygyszergyr, Hajtmu s Felvongyr, Csepel Muvek, Vrs Oktber MGTSZ mellkzeme, KOMPLEX Kisszvetkezet, 1988-tl gazdasgi munkakzssget alaptottam. Az MDF tagja 1989-tl. 1992-93-ban elnki tancsadknt tevkenykedett, majd 1993-98 mjusig az MDF szvivoje volt. 1999. janur 31-n bevlasztottk az MDF Orszgos Elnksgbe, regionlis elnksgi tagknt Somogy-Tolna-Baranya megyt kpviselte. Elnke az MDF Somogy megyei Vlasztmnynak. 2002 november 19-tl az MDF Orszggyulsi Kpviselocsoportjnak vezetoje. A Parlament Idegenforgalmi, valamint Eurpai Integrcis Bizottsgban dolgozott.

  37. Peto Ivn 1946. augusztus 29-n szletett Budapesten. 1964-ben Egerben, a Dob Istvn Gimnziumban rettsgizett. 1970-ben az ELTE-n magyar-trtnelem szakon tanri diplomt szerzett, 1970-tol 1990-ig az j Magyar Kzponti Levltrban dolgozott; 1986-tl fomunkatrs. 1978-ban egyetemi doktori cmet szerzett. 1997-1998-ban az ELTE BTK gazdasg- s trsadalomtrtneti tanszkn, 1999-2000-ben a Lthatatlan Kollgiumban oktatott. 1998-tl az ELTE Szociolgiai Intzete posztgradulis mdia-kpzsben is rszt vllalt. 1988. novemberben az SZDSZ alapt tagja. 1989-ben az EKA s a hromoldal politikai egyezteto trgyalsok rsztvevoje; az elso vlasztsi program szerkesztoje, a prt szvivoje, orszgos gyvivoje. 1992. november 13. s 1997. prilis 14. kztt az SZDSZ elnke. 2001. jlius 1-n lett jra gyvivo. 2003. mjus 11. s 2005. jnius 4. kztt az SZDSZ Orszgos Tancsa elnke. Nos, egyetemi oktat felesgvel egy gyermeket nevelnek. Elso hzassgbl kt felnott gyermeke van.

  38. Schmitt Pl Kzgazdsz. 1989 ta ll a Magyar Olimpiai Bizottsg ln. 2005 mjusban tdszr vlasztottk jj. Kztrsasgunk barcelonai, majd berni nagykvete volt, jelenleg az Eurpai Parlament kpviseloje. Diplomjnak megszerzse utn a szllodaiparban dolgozott, a Npstadion s Intzmnyeinek foigazgatja, az OTSH elnkhelyettese, a MOB fotitkra (1983-1989) volt. Ktszeres olimpiai bajnok prbajtorvv, Mexikban s Mnchenben szerepelt a gyoztes csapatban. A Nemzetkzi Olimpiai Bizottsgnak 1983 ta tagja, a Vgrehajt Bizottsgban is tevkenykedett (1991-1995), majd alelnkk vlasztottk (1995-1999). Jelenleg a testlet protokollfonke, a megalaktsa ta vezeti a Sport s Krnyezetvdelmi Bizottsgot, tagja a Nemzetkzi Bizottsgnak, s elnke a kzel szzezer sportolt tmrto Olimpikonok Vilgszvetsgnek (WOA).

  39. Szili Katalin Szili Katalin jogsz, humnkolgus, politikus, jelenleg az Orszggyuls elnke. A Janus Pannonius Tudomnyegyetemen tanult jogot, ahol 1981-ben diplomzott. 1990 s 1992 kztt az ELTE TTK humnkolgia szakn tanult. 2001-ben politolgibl szerzett diplomt Pcsett. 1989-ben az MSZP alapt tagja. 1993 s 1994 kztt az MSZP parlamenti frakcijnak szakrtoje. 1994-ben egyni kpviseloknt (Baranya megye 1. vlasztkerlet) bejutott az Orszggyulsbe, melynek azta tagja. 1994-ben a Krnyezetvdelmi s Vzgyi Minisztrium politikai llamtitkrv neveztk ki, mely posztot a kormnyvltsig viselte. Ebben az idoben az Orszgos Muszaki Fejlesztsi Bizottsg (OMFB) Tancsnak tagja is volt. 2000 s 2004 kztt a prt orszgos elnkhelyettese. 1998-ban megvlasztottk az Orszggyuls alelnkv, 2002 ta a Parlament elnke. Frjezett, frje ptomrnk. Egy autbalesetben elhunyt barti hzaspr kt gyermekt nevelik, sajt gyermekk nincs.

  40. Mdia Aczl Endre, Bal Gyrgy, Bolgr Gyrgy, Etvs Pl, Fbry Sndor, Rudi Zoltn, Svby Andrs, Vmos Mikls, Vincze Mtys

  41. Aczl Endre Eredeti szakmja matematikai nyelvsz, 1968 ta jsgr. Az MTI munkatrsa, pekingi majd londoni tudstja 1985-ig. Az MTV Hrad s A Ht foszerkesztoje 1990-ig. Azta szabadsz szerkeszto, publicista, rdis musorkszto s musorvezeto. A Nap TV-ben 1990 ta klpolitikai jegyzetekkel, 1999 ta musorvezetoknt van jelen. Publicisztikt r a Npszabadsgnak, klpolitikai elemzst a 168 rnak. A Klubrdiban szinte a kezdetektol dolgozik. Manapsg, mintha nem volna elg, ami elg, gasztronmiainak lczott sorozatot r a Playboynak.

  42. Bal Gyrgy 1997-ben az orszgos kereskedelmi televzis frekvencikra kirt plyzaton indul Elso Magyar Kereskedelmi Televzi Rt (risz TV) vezrigazgatja. 1997-tol 2000-ig a TV3 muholdas orszgos kereskedelmi (Budapesti Kommunikcis Rt) vezrigazgatja. 2000 s 2002 kztt az MTV szerzodses musorksztoje: Aktulis, Zrra, miniszterelnki interjk, vlasztsi musorok. 2002-tol a Magyar Televzi kulturlis igazgatja.

  43. Bolgr Gyrgy 1946. jlius 15-n szletett Budapesten. Kzgazdasgi Egyetemet vgzett, de utna rgtn rdis lett. Elsosorban klpolitikai hrszerkeszto, de szerkesztoknt dolgozott a 168 rban is. 1979-tol rendszeresen jelentek meg rsai az let s Irodalom-ban, 1974-tol kezdve pedig a Magveto s a Szpirodalmi Kiadnl verses- illetve novellsktetei. 1988-tl '92-ig a Magyar Rdi New York-i tudstja volt, 1992 novembertol elindtotta a Beszljk Meg! cmu betelefonls, kzleti talkshow-t. Ez a musor szinte folyamatosan ment a Kossuth Rdiban, egszen 2002 janurjig, amikor megszntettk. Nhny httel ksobb Bolgr a Klubrdiban folytatta. 1992-tol 2003-ig rendszeresen jelentek meg rsai a Magyar Hrlapban, majd a Npszavban. Knyvei az elmlt 15 vben folyamatosan lttak napvilgot, a New York Times-rl szltl kezdve a kisebb vihart kavart Vgy-on t a Valami Buzlik cmu regnyig vagy egy New York-i versesktetig. Megkapta a Pulitzer emlkdjat, a Tncsics-djat s a Szabad Sajt-djat.

  44. Etvs Pl A Npszabadsg volt foszerkesztoje, a MOSZ elnke. Az idn 65 ves - eredetileg jogsz vgzettsgu- jsgr, publicista 1971-tol dolgozik a Npszabadsgnl. Kezdetben a lap vidki tudstja volt, majd rovatvezetoje, ksobb pedig a szerkesztobizottsgi tagja lett. 1985-tol ngy ven t az egykori prtlap foszerkeszto-helyettesi tisztsgt ltta el. 1989 ta egszen idn februr 11-i lemondsig a Npszabadsg foszerkesztoje volt. A 90-es vek elejn o veznyelte le az jsg privatizcijt. Nem csak Magyarorszg legkedveltebb lapjnak foszerkesztoje (volt), hanem 1990 ta a mai napig a lapot kiad rt. elnke is egyben. Rvid ideje a Magyar jsgrk Orszgos Szvetsgnek (MOSZ) az elnke.

  45. Fbry Sndor Fbry Sndor jsgr, humorista, dizjner. 1972-76 kztt a Pcsi Tanrkpzo Foiskola hallgatja volt, majd 1976-78 kztt az Etvs Lrnd Tudomny Egyetem magyar-nmet szakn folytatta tanulmnyait. Ezzel prhuzamosan, ugyancsak 1976-78 kztt elvgezte a Mafilm Filmr Iskolt. 1978 s 1992 kztt, tizenngy ven t a Mafilm dramaturg-gyakornoka, majd dramaturgja. Szmos nagysikeru film forgatknyve fuzodik a nevhez. 1989-ben indtotta el a Hcipoben nagysikeru Dizjn Center rovatt, mely azta is tretlen npszerusgnek rvend. Szmos jsgban publikl: Playboy, Elite Magazin, Filmvilg, Npszabadsg. Sok kabarmusor konferanszija, nll bettek szerzoje. A pincr kzbeszl. cmmel improvizatv nll esttel lp fel. 1998 szeptembertol az MTV1-en, ksobb az RTL Klubon kthetente jelentkezo musora van Esti Showder Fbry Sndorral cmen. Hobbi: lakberendezs, kertszkeds, dizjn.

  46. Rudi Zoltn 2004-ta a Magyar Televzi elnke. Jogsztudomnyi tanulmnyait 1981-ben a Miskolci Nehzipari Muszaki Egyetem llam- s Jogtudomnyi Karn kezdte, majd Etvs Lornd Tudomnyegyetem llam- s Jogtudomnyi Karn fejezte be 1987-ben. 1988-89 kztt MOSZ Blint Gyrgy jsgr Iskoln tanult. 2001-tol 2004-ig a Budapesti Kzgazdasgtudomnyi s llamigazgatsi Egyetem - Lobbyszakrto szakt vgezte el. 1987-89 kztt a Magyar Rdi munkatrsa, majd 99-ig a Magyar Televzi ranglistjn felfel haladva elnki tancsad lesz. 2000 s 2002 kztt a TV 2-nl kamatoztatja tudst, a J reggelt Magyarorszg! Foszerkesztoje. 2002-ben vissza tr a Magyar Televzihoz hrigazgatknt.

  47. Svby Andrs Agrrmrnk diplomja van, dolgozott pincrknt, a Magyar Rdiban riporterknt, lt Knban. Svby Andrs plyjt vgl Havas Henrik irnytotta a mdia fel, aki a kilencvenes vek elejre szakmailag tekintlyes pozcit vvott ki magnak: a Magyar Rdi Krnika cmu musort vezette. Aki azt hinn,hogy a sok hvs, ajnlat, vratlan s csods lehetosg utn Svby Andrs plyja innentol egyenes vonalban velt felfel, annak alighanem igaza van: a TV2 Napl magazinjnak lett a vezetoje, amellyel az induls utn mr az tdik hten legyoztk a Magyar Televzi ugyanabban az idopontban sugrzott "A Ht" cmu musort. A Napl vek ta a magyar televzizs zszlshajja, hetente tbb mint ktmilli nzot csbtva a kpernyo el. Svby a TV2 utbbi musorai kzl klnsen a Megasztrra bszke. Kt fia van, Pter s Tams.

  48. Vmos Mikls Budapesten szletett 1950. janur 29-n. Az ELTE llam- s Jogtudomnyi Karn tanult (197075) s szerzett diplomt. Az Objektv Filmstdi dramaturgja (197592). Az Ab Ovo Kiad egyik alaptja, s vezetoje (19921995). Az International Buda Stage muvszeti vezetoje (19972003). Musorokat vezetett (l9952003) a Magyar Televziban. Fulbright-sztndjasknt s vendgprofesszorknt kt vet tlttt az USA-ban, ahol tbb egyetem film- s sznmuvszeti karn tantott (Yale School of Drama, City University of N.Y. stb.). Magyar Pen Club, a MOSZ s a Szprk Che tagja. Tbb knyve megjelent Csehorszgban, Lengyelorszgban, Norvgiban, Dniban, Finnorszgban. Novellsktett a tekintlyes lHarmattan adta ki Franciaorszgban (La Neige Chinoise, 2003). Novellk tucatjait kzltk rangos klfldi lapok, Nmetorszgban, Franciaorszgban, Skandinviban, a volt szocialista orszgokban, s 1986-tl foleg az Egyeslt llamokban (The New York Times, The Nation, The Harpers Magazine, The Atlantic Monthly and The New Haven Register).

  49. Vincze Mtys Vincze Mtys a Magyar Tvirati Iroda (MTI) elnke. Vincze Mtys alapt foszerkesztoje volt a Heti Vilggazdasgnak, majd ksobb a folyirat online kiadsnak foszerkesztojeknt dolgozott, de az o nevhez fuzodik a Napi Gazdasg cmu zleti folyirat szakmai megalapozsa is. Emellett dolgozott a Vilgbanknl, vezeto szerepet tlttt be a Vilggazdasg cmu napilapnl s a Figyelonl, illetve foszerkesztoje volt a Magyar Hrlapnak.

  50. Muvszet Kllai Ferenc, Koltai Lajos, Moldova Gyrgy, Presser Gbor, Szab Istvn, Szab Istvn, Szrnyi Levente - Brdy Jnos, Trocsik Mari

  51. Kllai Ferenc Kllai Ferenc magyar sznsz, rendezo, foiskolai s egyetemi tanr, egy idoben orszggyulsi kpviselo. 1944-ben vgzett a Sznmuvszeti Akadmin, 1945-tol a Belvrosi Sznhzban jtszott, 1948-ban pedig a Nemzeti Sznhzhoz kerlt. Djai s kitntetsei: Jszai Mari-dj (1956, 1958), rdemes muvsz (1966), kivl muvsz (1970), SZOT-dj (1971), Kossuth-dj (1973), Teherni Filmfesztivl legjobb frfialaktsrt jr djnak birtokosa (1977), Pro Urbe-dj (1981), Erzsbet-dj(1987), A Nemzeti Sznhz rks tagja (1989), Magyar Kztrsasgi rdemrend Kzpkeresztje kitntetettje (1995), rks tag a Halhatatlanok Trsulatban (1996), Budapest dszpolgra (1998).

  52. Koltai Lajos 1946-ban szletett, ma a legismertebb nemzetkzi hru magyar filmesek egyike. Ksztett vagy tven filmet, a legnagyobbakkal dolgozik, djainak szma csak hatvnyokban rhat le. Monogrfia jelent meg rla, letmuvt kln nyilvntartjk, tengerentli alkotsokhoz amerikai producerek keresik. Az operatori Oscar-dj sem kshet mr sokig - br mr sikerlt begyujteni egy filmnek jr Oscart a Mephistoval. Legutbb a 33. Magyar Filmszemle zsurijnek elnkeknt lthattuk. A mr emltett djak mellett 1979-ben Ernest Artria-djat kapott Locarnoban, Balzs Bla-djat, Kivl Muvsz, Film- s tvkritikusok Djt, Kossuth-djat is magnak mondhat, A Magyar Filmszemlk legjobb operatornek jr djt pedig 1977, 1982, 1975,1977, 1985, 1985,1986-ban is elnyerte.

  53. Moldova Gyrgy Moldova Gyrgy r. A Sznmuvszeti Foiskola dramaturgia szakra jrt ngy vet. A foiskola utn fizikai munkt vgzett. Filmrssal hosszabb ideig foglalkozott, ennek eredmnye volt tbbek kztt az 1959-ben megjelent "Szerelemcstrtk". Zens bohzatt, a "Lgy szves Jeromos"-t 1962-ben vittk sznre a Petofi Sznhzban. Novelli 1955 ta jelennek meg irodalmi folyiratokban, antolgikban. Tbb, mint 70 knyv szerzoje, az "Idegen bajnok" 1963-ban jelent meg; irodalmi lete cscsnak a "Negyven prdiktor" (1973) s a "Ha jnne az angyal..." (1998) regnyeit tartja. "Rossz knyvem van, de hazug, tisztessgtelen nincsen." - jelentette ki. 1989 ta a Hcipoben is tbb alkalommal jelentkezett sorozataival. rsaira jellemzo a mindennapi let kzponti problminak, krdseinek felvetse, cselekmnyessg, magnyos, "mindennapi hosk" szerepeltetse.

  54. Presser Gbor Presser Gbor zeneszerzo, zensz, nekes; a Vgsznhz zenei vezetoje. A magyar (rock)zene kiemelkedo szemlyisge. 1969-tol 1971-ig az Omega egyttes tagja. 1971-ben megalaktja sajt egyttest a Locomotiv GT-t, melynek tagjai: Laux Jzsef, Frenreisz Kroly, Barta Tams (1982); ksobb Karcsony Jnos, Solti Jnos, Soml Tams. Halsz Juditot s Presser Gbort 2003 vgn nevezte ki az UNICEF Magyar Bizottsg jszolglati nagykvett s azzal a feladattal bzta meg oket , hogy kpviseljk a gyermekek gyt, legyenek az UNICEF s a vilg gyermekeinek szszli Magyarorszgon. Megbzatsuk 3 vre szl. Szolglataikrt 100 forint javadalmazsban rszeslnek.

  55. Szab Istvn Szab Istvn Oscar-djas magyar filmrendezo. Szlei orvosnak szntk, de o 16 ves kortl filmrendezo akart lenni. Az orvosi egyetemre nem sikerlt a felvtelije, azonban elso prblkozsra bekerlt a Sznhz- s Filmmuvszeti Foiskola filmrendezo szakra, ahol 1961-ben vgzett. Elso munkahelye a Hrad s Dokumentumfilmgyrban volt. Mr rvidfilmjeivel is feltunst keltett. A Balzs Bla Stdit 1958 decemberben alaptottk a Fszek Klubban filmrendezo trsaival. Itt kszlt elso filmje a Varicik egy tmra is, amiben Szab Istvn szemlyisgnek j vonsait lehetett felismerni. 1985 ta egyetemi tanrknt oktat a Filmmuvszeti Egyetemen. 1991 ta az Eurpai Filmmuvszeti Akadmia alelnke. Filmjeiben kezdetben nemzedke meghatroz lmnyeit dolgozta fel, ksobb Kzp-Kelet-Eurpa kzelmltja s jelene, annak politikai s morlis problmi kerltek muvei kzppontjba. A magyar filmmuvszet eurpai hats s rang alkotmuvsze. lland alkottrsa az Oscar-djra jellt Koltai Lajos operator.

  56. Szrnyi Levente - Brdy Jnos 1964-ben rettsgi utn kerlt az Ills egyttesbe, ahol mint mondja, kiderlt: a dallamokhoz illesztheto szavak egyms utn rendezshez neki van a leginkbb tehetsge. Sokat tesz annak elfogadtatsrt, hogy a beatmuzsika nyelve lehet magyar is. A hatvanas vek beatkultrjnak egyik sztrjv vlik, affle szszlv. Diplomciai rzke, intelligencija komoly segtsget jelent kimondani a tegnap mg kimondhatatlant. Tbbnyire Szrnyi Levente zenire rt szvegei slgerek s kortrtneti dokumentumok egyszerre: Amikor n mg kissrc voltam, Good Bye London, Little Richard, Srga rzsa. Nagy gyakorlatra tesz szert, miknt lehet a cenzra sncai mg juttatni rtatlannak ltsz sorait. De a Koncz Zsuzsnak rott Ha n rzsa volnk okn boltokbl visszarendelt s bezzott Jelbeszd album egyszer s mindenkorra kijelli mozgstert. Kzs karrierjk cscspontja az 1984-es Istvn, a kirly c. rockopera.

  57. Trocsik Mari Trocsik Mari magyar sznszno. Mr foiskols korban filmezni kezdett (Fbri Zoltn Krhinta c. filmjben). 1958-ban a SzAk elvgzse utn a Nemzeti Sznhzhoz szerzodtt. 1979-tol a gyori Kisfaludy Sznhz muvszeti vezetoje, 1980-tl a Magyar Filmgyrt Vllalat trsulatnak tagja, 1990 ta a szolnoki Szigligeti Sznhz muvsze. 1989-tol a SzAk tanra. 1990-tol 1992-ig a Magyar Sznsz Kamara elnke. 1993-tl a Muvsz Sznhz igazgatja. Az 1945 utni magyar sznmuvszet egyik legjelentosebb alakja. sztns adottsgait magasfok technikv fejlesztette. Szerepeivel tkletesen azonosul. A tragikus sorsokat ugyanolyan elementris erovel brzolja, mint a frivolsgig knnyed vgjtki figurkat, stlusrzkenysge egszen kivteles. Paraszti alakokat s operett szubretteket is hitelesen llt sznpadra. Kossuth-djas (1973), Jszai Mari-djas (1964, 1969), rdemes (1971) s kivl muvsz (1977). Filmszerepekben nyjtott kivl alaktsairt 1959-ben Balzs Bla-djjal tntettk ki. (Magyar Sznhzmuvszeti Lexikon, Akadmiai Kiad 1994.)

  58. Valls Dr. Bcskei Gusztv, Feldmjer Pter

  59. Dr. Bcskei Gusztv Blcskei Gusztv reformtus pspk, a Magyarorszgi Reformtus Egyhz zsinatnak lelkszi elnke. ltalnos iskolai tanulmnyait szlofalujban, a kzpiskolt a Debreceni Reformtus Kollgium Gimnziumban vgezte. Teolgiai tanulmnyait 1971 s 1976 kztt vgezte Debrecenben. sztndjasknt kt szemesztert tlttt Tbingenben 1977/78-ban. 1984-tol 1988-ig a Debreceni Reformtus Gimnzium vallstanra volt. 1988-ban kineveztk a Rendszeres Teolgiai Tanszk kettvlsa nyomn alakult Etikai s Szociolgiai Tanszkre. Ezt az llst tlti be jelenleg is. Kt zben vlasztottk a Teolgiai Akadmia dknjv, 1995 decembere ta a Debreceni Reformtus Kollgium foigazgatja. Az 1996 oszn lezajlott ltalnos tisztjts alkalmval a Tiszntli Reformtus Egyhzkerlet gylekezetei az egyhzkerlet pspkv vlasztottk. A tisztjts utols mozzanataknt a Magyarorszgi Reformtus Egyhz Zsinata 1997. februr 27-n megtartotta alakul lst, ahol a Magyarorszgi Reformtus Egyhz Zsinatnak lelkszi elnkv vlasztottk. Szmos hazai s klfldi konferencin vett rszt, s tartott ezeken eloadsokat. A Doktorok Kollgiuma munkjban 1979 ta vesz rszt, jelenleg a szociletikai szekci munkjnak megbzott vezetoje. Az Eurpai Etikusok Trsasgnak, a Societas Ethica-nak 1986 ta rendes tagja, 1991 ta pedig az elnksg tagja.

  60. Feldmjer Pter Feldmjer Pter gyvd, a nagykorsi hitkzsg elnke, a MAZSIHISZ elnke. Feldmjer Pter a szvetsg elnkhelyettese volt, kt cikluson keresztl, 1991-1999 kztt mr betlttte az elnki tisztsget. A mostani vlaszts msodik forduljban 43-40 arnyban nyert Tordai Pterrel szemben, aki 1999-2003 kztt vezette a szvetsget.

  61. ReforMerok tagjai tletek, kpek letrajzok: Horvth Blint Kiss Pter - bevezeto Kiss Csaba - design Kovcs Tams Krts Nndor Ndor Alexandra