verslikken n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
wat is verslikken PowerPoint Presentation
Download Presentation
wat is verslikken

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

wat is verslikken - PowerPoint PPT Presentation


  • 226 Views
  • Uploaded on

Met verslikken bedoelen we dat er vloeistof of voedsel in de luchtpijp terechtkomt. Hierdoor ontstaat er een hoestreactie, en in ernstige gevallen kan men zelfs stikken. Verslikken kan een op zich staand probleem zijn, maar kan ook een onderdeel zijn van slikklachten. Het komt bij iedereen wel eens voor, van baby tot volwassene. Ouderen hebben er vaker last van. Men kan zich in speeksel verslikken, in vloeistof (drank) of in voeding. Bij kinderen komt het vaak voor op jonge leeftijden. Hier gaan ze ontdekken en veel voorwerpen lijken op snoepjes waardoor het voorwerp in de mond wordt gestopt.\n

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'wat is verslikken' - RonaldLoermans


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
wat is verslikken
Wat is verslikken?

Met verslikken bedoelen we dat er vloeistof of voedsel in de luchtpijp terechtkomt. Hierdoor ontstaat er een hoestreactie, en in ernstige gevallen kan men zelfs stikken. Verslikken kan een op zich staand probleem zijn, maar kan ook een onderdeel zijn van slikklachten. Het komt bij iedereen wel eens voor, van baby tot volwassene. Ouderen hebben er vaker last van. Men kan zich in speeksel verslikken, in vloeistof (drank) of in voeding. Bij kinderen komt het vaak voor op jonge leeftijden. Hier gaan ze ontdekken en veel voorwerpen lijken op snoepjes waardoor het voorwerp in de mond wordt gestopt.

slide3
Ouderen hebben er vaker mee te maken, omdat bij hun de spieren verzwakt zijn. Onderliggende ziekten kunnen ook de oorzaak zijn, zoals dementie en de ziekte van Parkinson. Ook een neurologisch probleem of medicijngebruik zijn hier de oorzaak van. Wie tijdens het eten (veel) praten verslikken zich ook vaker. Op zich is verslikken niet direct ernstig, omdat een hoestprikkel ervoor zorgt dat het voorwerp of de vloeistof uit de longen wordt gestoten. Maar soms dreigt verstikking. Dan is snel ingrijpen nodig. Soms is slaan tussen de schouderbladen al voldoende maar lukt dat niet dan het geven van buikstoten een leven redden.
slide4

Eerste hulp

Bij verslikken kan er voedsel of vloeistof in de longen terecht komen. Dit kan voor een longontsteking zorgen. Vooral mensen met te zwakke spieren lopen dit risico. Verslikken geeft een hoestreflex, waardoor het voorwerp of de vloeistof met kracht uit de longen wordt gestoten. Maar wanneer de hoestreflex niet voldoende is of wanneer het voorwerp niet uit de longen gaat, is er kans op verstikking.

Wanneer men zich verslikt, is dit herkenbaar doordat deze een piepende ademhaling heeft of niet kan ademhalen, blauw aanloopt en vaak in paniek raakt of zeer angstig wordt. Als het lang aanhoud kan men bewusteloos raken. Zonder ingrijpen is de kans groot dat er verstikking optreedt (dood door gebrek aan zuurstof).

slide5

Men moet zich zo snel mogelijk realiseren dat het menens is en dient direct fysiek in te grijpen. De handeling voer je uit of het er nu een druk bezette omgeving is of dat er zich veel personen in een ruimte bevinden en je dat gênant vind. Integendeel, je kunt er een leven mee redden!

Stap 1:

Spoor aan tot hoesten. Als je het voedsel of voorwerp kunt zien in de mond dit van het slachtoffer probeer dit met een lepelende beweging te verwijderen.

slide6

Stap 2:

Ga iets opzij achter het slachtoffer staan en buig het slachtoffer naar voren en houd je hand  als steun op de schouder van het slachtoffer. Stoot dan met de muis van je andere hand krachtig tussen de schouderbladen van het slachtoffer, maximaal 5 keer!

slide7

Stap 3 (Buikstoten):

Ga achter het slachtoffer staan en buig het slachtoffer iets naar voren. (Zittend of staand)

Sla je armen om de borstkas van slachtoffer en leg je handen in een vuist in het maagkuiltje. Dit kuiltje zit net onder het borstbeen.

Trek nu je beide handen (vuist) met een ruk, schuin omhoog, naar je toe. Dit mag maximaal 5 keer achter elkaar.

slide8

Stap 4: Werken bovenstaande stappen niet, wissel de eerste en de tweede dan af. Zorg voor professionele hulp en start de reanimatie

Een presentatie door:https://Ehbo-Winkel.nl info@ehbo-winkel.nl

Diepvoorde 1074, 6605 EC Wijchen. KVK: 55680380 BTW: 163734744B01

Bedankt voor het kijken !!

Bron: https://ehbo-winkel.nl/verslikken/