biosfera dan manusia l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Biosfera dan manusia PowerPoint Presentation
Download Presentation
Biosfera dan manusia

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

Biosfera dan manusia - PowerPoint PPT Presentation


 • 505 Views
 • Uploaded on

Biosfera dan manusia. KULIAH 9. Pengaruh manusia kepada biosfera. Manusia merupakan elemen aktif yang mampu mengubahsuai dan memberikan pengaruh kepada elemen lain dalam sistem bumi. Sebagai elemen aktif, manusia juga memainkan peranan penting dalam mempengaruhi elemen lain di biosfera.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Biosfera dan manusia' - Pat_Xavi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
pengaruh manusia kepada biosfera
Pengaruh manusia kepada biosfera

Manusia merupakan elemen aktif yang mampu mengubahsuai dan memberikan pengaruh kepada elemen lain dalam sistem bumi.

Sebagai elemen aktif, manusia juga memainkan peranan penting dalam mempengaruhi elemen lain di biosfera

gangguan biosfera
Gangguan biosfera
 • Gangguan kepada tumbuhan
 • Gangguan kepada haiwan
 • Gangguan kepada manusia lain
 • Jenis gangguan :
 • Langsung
 • Tidak langsung
bentuk gangguan umum
Bentuk gangguan umum
 • Pemusnahan habitat
 • Pengubahsuaian alam sekitar
 • Pemusnahan langsung
 • Penerokaan kawasan
kesan gangguan ketidak seimbangan biosfera
Kesan gangguan/ ketidak seimbangan biosfera
 • Gangguan rantai makanan- Tidak cukup makanan/ rantai makanan putus
 • Kesihatan
 • Kematian/ kepupusan
 • Perubahan fisiologi
 • Adaptasi fisiologi dan tingkah laku
isu berkaitan gangguan manusia terhadap biosfera
Isu berkaitan gangguan manusia terhadap biosfera

Seribu Orangutan Kalimantan Mati karena Kebakaran HutanJakarta, CyberNews. Kebakaran hutan dan lahan gambut di Kalimantan, diperkirakan telah menewaskan seribu ekor orangutan Kalimantan (pongo pygmaeus) dan mengancam kekayaan... [Suara Merdeka Malay 29/10/2006]

Kemusnahan hutan sama ada secara semula jadi ataupun untuk tujuan komersial menjadi antara punca utama kepupusan haiwan

slide7

Keperluan barangan berasaskan haiwan

Harimau, memerang, paus, badak, dan gajah adalah antara binatang yang diburu untuk tujuan memenuhi keperluan barangan berasaskan haiwan

Pemburu haram mengeksploitasikan binatang bagi mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan ini.

Contoh : Harimau Malaya merupakan satu spesies yang kian terancam kerana pemburuan yang disebabkan permintaan yang tinggi terutama dalam bidang perubatan Cina. Ini menyebabkan Harimau Malaya kini hampir pupus

slide8

Pencemaran

Pencemaran yang teruk menyebabkan kepupusan haiwan dan tumbuhan, terutamanya hidupan laut.

Hidupan seperti ikan lumba-lumba dan paus pembunuh (killer wale) semakin pupus disebabkan pencemaran air terutama disebabkan oleh tumpahan minyak di laut dan kegiatan manusia yang suka mengotorkan laut.

Beruang Panda yang merupakan antara habitat yang istimewa yang hanya terdapat di negara China kian terancam kepupusannya disebabkan pencemaran alam. Kepupusan pokok buluh juga menjadi penyebab kepupusan hidupan ini kerana pokok buluh merupakan makanan utama habitat ini.

slide9

Perubahan suhu dunia

Faktor ini mungkin satu-satunya punca yang tidak boleh dikaitkan dengan aktiviti manusia.

Fenomena El-Nino umpamanya menyebabkan peningkatan suhu dunia yang mendadak ini menyebabkan ada sesetengah spesies haiwan dan tumbuhan yang terancam terutama haiwan dan tumbuhan dan tidak sesuai dengan cuaca panas.

Faktor ini akan menyebabkan kepupusan hidupan ini

Berita Harian OnlineIsnin, 28 Julai 1997

slide10

.Pemburuan haram

berlaku akibat permintaan tinggi daripada negara-negara luar seperti Amerika Syarikat, Britian dan Eropah terhadap haiwan-haiwan eksotik yang hanya terdapat di negara ini.

Sukarnya menyeludup haiwan ini daripada dihidu oleh pihak berkuasa menyebabkan haiwan-haiwan ini sering disembunyikan dalam keadaan yang amat menyedihkan.

Menurut kajian yang pernah dilakukan, daripada 10 haiwan yang diseludup, biasanya hanya seekor sahaja yang sampai ke tangan pembeli dalam keadaan selamat.

Hal ini menyebabkan nilai haiwan tersebut sangat tinggi dan ini menggalakkan lagi pemburuan haram.

Menyedihkan juga kerana haiwan-haiwan daripada golongan primat seperti monyet dijual kepada institusi-institusi tertentu untuk tujuan penyelidikan.

Dianggarkan hampir 200,000 primat digunakan setiap tahun untuk tujuan penyelidikan sehingga menyebabkan beberapa jenis primat hampir pupus kini.

.

slide11

Kemusnahan hutan dan pembalakan

Alam Sekitar: Sabah bakal ‘kehilangan’ Orang UtanBerita Harian, 26 Jan 2004

ORANG Utan Borneo adalah haiwan terkenal di Sabah dan paling mendapat perhatian, bukan saja kerana keunikannya malah kerana ia diancam kepupusan. Hari ini populasi haiwan itu di Negeri Di Bawah Bayu dianggarkan mencecah 13,000, sekali gus menjadi satu-satunya lokasi yang menempatkan Orang Utan tertinggi di dunia.

Wartawan AMIRULLAH ANDI NUR meninjau perkembangan, masalah serta masa depan Orang Utan yang turut menjadi tarikan pelancongan utama ke Sabah.DULU, Orang Utan boleh dijumpai di seluruh Asia Tenggara hingga ke China dan Jawa di Indonesia. Hari ini, ia hanya wujud di dua negara, iaitu Malaysia dan Indonesia.Sebab utama keadaan ini berlaku kerana faktor pemburuan di samping kehilangan habitat akibat pembalakan dan faktor ekologi seperti perubahan iklim.Sekitar 1900, ahli sains menganggarkan 315,000 Orang Utan hidup di Borneo dan Sumatera. Bagaimanapun, pada alaf baru ini, antara 30,000 hingga 40,000 saja masih hidup, menyaksikan pengurangan yang besar.Pengarah Pusat Wilayah bagi Pemuliharaan Kepelbagaian Biologi Asean, Dr John MacKinnon, berkata kira-kira 80 peratus daripada 50,000 Orang Utan di Sabah pupus sepanjang 40 tahun lalu.Beliau yang juga antara pengkaji pertama haiwan ini di Borneo serta penulis buku In Search of the Red Ape, mengaitkan perkembangan itu berpunca daripada kemusnahan hutan akibat kegiatan pembalakan yang jauh lebih pesat berbanding Indonesia.

menangani gangguan biosfera
Menangani gangguan biosfera

Usaha aktiviti yang boleh mengganggu hidupan:

Cth: Hutan Simpan Temenggor bebas pembalakan

[Utusan Malaysia-24/8/2007]

ISU kemusnahan kawasan hutan hujan tertua dunia berusia 130 juta tahun di Lembah Belum-Temenggor akibat kegiatan pembalakan tidak terkawal bukanlah baru sehari dua diperkatakan.

Masalah alam sekitar yang berkait rapat dengan kepentingan ekonomi negeri Perak ini pernah disensasikan oleh Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) dalam media pada April lalu.

Bukan niat mahu mendedahkan kelemahan kerajaan negeri dalam menguruskan kawasan pembalakan itu tetapi MNS ikhlas mahu menyelamatkan khazanah alam yang menjadi kediaman beribu-ribu spesies hidupan liar dan tumbuhan, malah ‘tangki simpanan air dan oksigen’ kepada manusia. [ selanjutnya:http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0802&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm]

tabung penghijauan dunia
Tabung Penghijauan Dunia
 • Malaysia mencadangkan Tabung Penghijauan Dunia bagi Program ini ke arah memastikan 30 % permukaan bumi diliputi tumbuhan hijau pada akhir abad ini.
 • Ketika ini 27.6 % permukaan bumi diliputi dengan tumbuhan hijau. Matlamat yang dicadangkan oleh Malaysia sebanyak 2.4 peratus sehingga tahun 2000 dengan kadar 0.3 peratus setahun adalah memadai. Program ini hanya akan tercapai jika mendapat kerjasama dari negara maju dalam bentuk modal, kepakaran, teknologi hijau dan sebagainya.
 • Bagaimanapun negara maju yang rendah peratus tumbuhan hijau harus membuat kerja lebih. Contohnya negara Denmark ( 11 %), Perancis (25 %), Ireland (5 %), Itali ( 22 %), Belanda ( 9 % ), Norway ( 26 %), Amerika Syarikat ( 21 %), Switzerland ( 24 %) dan United Kingdom (8 %).
 • Malaysia sendiri sanggup menetapkan sasaran yang lebih tinggi. Malaysia akan mengekalkan 50 % kawasan hijau sebagai membuktikan komitmen negara ini tehadap penghijauan dunia.
slide14

Mewujudkan kesedaran melalui pendidikan

Kurikulum pendidikan alam sekitar mengandungi tajuk utama berikut:

a. Tuhan pencipta alam semesta dan sekalian makhluk

b. bumi dan alam semesta

c. benda bukan hidup dan sumber semula jadi

d. benda hidup dan alam sekitarnya.

e. Interaksi antara manusia, haiwan dan tumbuhan.

f.  pengurusan alam sekitar

pelan pengurusan kepelbagaian biologi kes malaysia
Pelan pengurusan kepelbagaian biologi [kes Malaysia]
 • Dasar Kepelbagaian Biologi Negara- menyediakan rangka kerja penyatuan dan penyelarasan program dan projek
 • kepelbagaian biologi dalam negera, telah dilancarkan pada April 1998. Selaras dengan Dasar berkenaan, keupayaan beberapa agensi pemuliharaan telahdiperkukuhkan dan pelan pengurusan dirangka bagi beberapa kawasan perlindungan.
 • Penyediaan pelan induk untuk mengukuhkan sistem kawasanperlindungan di Semenanjung Malaysia, projek untuk meningkatkan keupayaan Jabatan Hidupan Liar di Sabah, memperbaiki pengurusan kawasan dilindungisepenuhnya di Sarawak serta kerjasama antara universiti di Malaysia dan Denmarkdalam pendidikan pemuliharaan dan latihan.
 • Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Alam Semulajadi juga telah ditubuhkan di Taman Negara Endau-Rompin diJohor.
slide16
Di samping itu, pelan pengurusan sedang disediakan bagi Simpanan HidupanLiar Krau di Pahang, Taman Negeri Perlis, Lembangan Maliau di Sabah
 • Projek kepelbagaian biologi di Simpanan Hidupan Liar Tabin dan kawasan Kinabatangan di Sabah. Pelan Pengurusan untuk tapak pertama Malaysia yang ditubuhkan di bawah Konvensyen RAMSAR mengenai Tanah Lembab yang berkepentingan Antarabangsa terutamanya sebagai Habitat Burung Air di TasekBera, Pahang, telah siap pada tahun 1999.
 • Satu kajian untuk menggalakkan pembangunan mampan bagi tanah tinggi Banjaran Utama di Semenanjung Malaysia telah dilancarkan pada tahun 2000.
 • Taman Kinabalu di Sabahdan Taman Negara Gunung Mulu di Sarawak telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia pada tahun