Practice quiz
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 44

Practice Quiz PowerPoint PPT Presentation


  • 49 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Practice Quiz. Experiments and Variables. Directions. Click anywhere on the screen or hit the down arrow to move to the next slide. Write each answer on a piece of paper to test yourself. Count the number correct. Study the ideas and words that you get wrong. Good Luck!. Question 1:

Download Presentation

Practice Quiz

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Practice quiz

Practice Quiz

Experiments and Variables


Directions

Directions

  • Click anywhere on the screen or hit the down arrow to move to the next slide.

  • Write each answer on a piece of paper to test yourself. Count the number correct.

  • Study the ideas and words that you get wrong. Good Luck!


Practice quiz

Question 1:

What is a condition that can change in an experiment?


Practice quiz

Answer:

A variable


Practice quiz

Question 2:

What kind of question is created before running a scientific experiment?


Practice quiz

Answer:

Research Question

(or Experimental Question)


Practice quiz

Question 3:

What is a hypothesis?


Practice quiz

Answer:

A testable prediction of the outcome of a scientific experiment or study.


Practice quiz

Question 4:

What is the variable that is tested in an experiment?


Practice quiz

Answer:

Independent Variable


Practice quiz

Question 5:

What is definition for independent variable?


Practice quiz

Answer:

Condition in an experiment that the experimenter changes to test.


Practice quiz

Question 6:

What was the independent variable in our first yeast experiment?


Practice quiz

Answer:

Sugar


Practice quiz

Question 7:

What is a dependent variable?


Practice quiz

Answer:

The result in an experiment that is observed and measured.


Practice quiz

Question 8:

What do scientists use to answer research questions?


Practice quiz

Answer:

Data


Practice quiz

Question 9:

What were the dependent variables in both yeast experiments?


Practice quiz

Answer:

Foam height (cm)


Practice quiz

Question 10:

What is a control group (or control trial)?


Practice quiz

Answer:

A test (or trial) that is done without making any changes.


Practice quiz

Question 11:

Why are control groups or tests necessary in experiments?


Practice quiz

Answer:

We compare our results to the control trial to see what happens without the effect of the independent variable.


Practice quiz

Question 12:

What are constants in experiments?


Practice quiz

Answer:

Conditions that are kept the same throughout the experiment.


Practice quiz

Question 13:

Why do we keep conditions constant?


Practice quiz

Answer:

Constants are used to keep experimental tests fair and accurate.


Practice quiz

Practice Problem:

Patrick thinks that kelp jerky is good to eat and will make the Bikini Bottom Gang spell better. He creates an experiment to test this. Group A (Spongebob, Patrick and Gary), will eat kelp jerky for one week but Group B (Sandy Cheeks, Mr. Krabs and Squidward) will eat their regular diet. Patrick counts the number of words they can spell correctly at the start of the experiment and after one week.


Practice quiz

Question 14:

What is the independent variable in Patrick’s experiment?


Practice quiz

Answer:

The kelp jerky


Practice quiz

Question 15:

What was the dependent variable in Patrick’s experiment?


Practice quiz

Answer:

The number of words each subject can spell correctly.


Practice quiz

Question 16:

List two conditions held constant in this experiment.


Practice quiz

Answer:

The same number of subjects in each group, the same amount of time for the test.


Practice quiz

Question 17:

What is the control group in this experiment? Why?


Practice quiz

Answer:

Group B because they ate their regular diet.


Practice quiz

Question 18:

True or False-

A hypothesis is an educated guess.


Practice quiz

Answer:

False. A hypothesis is a prediction that can be tested.


Practice quiz

Question 19:

True or False-

The experimenter controls the dependent variable.


Practice quiz

Answer:

False. The experimenter controls the independent variable.


Practice quiz

Question 20:

True or False-

A researcher creates a hypothesis before creating an experiment.


Practice quiz

Answer:

True. The hypothesis must be created before an experiment is run.


Practice quiz

How many did you get correct?

19-20 - Awesome! You’re ready - continue your review.

16-18 - Pretty good. You’re ready, but should review a bit more.

13-15 - Hmm. You need to study more.

< 13 - You really need to study your definitions and practice problems.


  • Login