Australia najmniejszy
Download
1 / 11

Australia najmniejszy kontynent - PowerPoint PPT Presentation


  • 84 Views
  • Uploaded on

Australia najmniejszy kontynent. Wykonawcy: Tobiasz B. oraz Mikołaj N. Zwierzaki Austarlii. KANGUR OLBRZYMI CZERWONY ( Macropus rufus ) Jest największym kangurem. Długość 2,4 m. Reprezentanci tego gatunku zamieszkują obszar całej Australii. Każdego roku ginie aż 5 min kangurów.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Australia najmniejszy kontynent' - reeves


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Australia najmniejszy

kontynent

Wykonawcy:

Tobiasz B.

oraz

Mikołaj N.


Zwierzaki

Austarlii

KANGUR OLBRZYMI CZERWONY

(Macropusrufus)

Jest największym kangurem. Długość 2,4 m.

Reprezentanci tego gatunku zamieszkują obszar całej Australii. Każdego roku ginie aż 5 min kangurów.


DIABEŁ TASMAŃSKI

(Sarcophilusharrisi)

Jest jednym z największych torbaczy z rodziny kun-torbaczy. Osiąga długość 75 cm. Posiada mocne uzębienie. Jest mięsożerny.

Z Australii zniknął zupełnie, zaś na Tasmanii pozostało Jedynie parę okazów.


KOALA

(Phascolarctoscinereus)

Ten śmieszny i przemiły torbacz - niedźwiadek jest długości 60-80 cm. Żyje w Australii na drzewach eukaliptusowych. Odławiany ponieważ posiada piękne cenne futro.

Liczba żyjących okazów zmniejszyła się do paru tysięcy. Uznany za zwierze chronione.


MOLOCH KOLCZASTY 

(Moloch horridus)

Tułów i ogon tej jaszczurki jest pokryty długimi kłującymi kolcami. Przypomina potwór. Żyje na terenach pustynnych i równinach australijskich.

Jej ulubionym pokarmem są czarne mrówki i inne bezkręgowce.


GŁUPTAK AUSTRALIJSKI

(Sula serrator)

Ten morski ptak żyje w wodach tropikalnych Australii i Nowej Zelandii. Żywi się rybami. Buduje gniazda w niewielkich koloniach i po rozmnożeniu się przelatuje na zachód przez Tasmańskie Morze.


DZIOBAK

(Ornithorhynchusanatinus)

Najbardziej znany ssak składający jajka. Karmiący mlekiem młode. Jest stworzeniem wodnym. Długość 60 cm (dodatkowo ogon 15 cm). Żyje wzdłuż biegów wodnych Australii.


Ludność Australii

Nielicznymi mieszkańcami Australii są Aborygeni , przeważnie w Australii ludność europejska występuje przy wybrzeżach.


Największe miasta

Austalii

Melbourne

Sydney


Dzi kujemy za uwag p

Dziękujemy za uwagę! :P

Wykonali : Tobiasz B. oraz Mikołaj N.

Informacje pochodzą ze strony

http://australiana.pl/aborygeni-rdzenni-mieszkancy-australii/

http://www.zwierzetaswiata.friko.pl/6.htm


ad