Find the
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 11

Find the discount/markup first then find the & new price. PowerPoint PPT Presentation


  • 55 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Find the discount/markup first then find the & new price. Bell Work. Discount/Markup Sale Price. $1.20. $4.80. $6 shirt 20% off _______ _______ $65 shoes 15% off _______ _______

Download Presentation

Find the discount/markup first then find the & new price.

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Find the discount markup first then find the new price

Find the discount/markup first then find the & new price.

Bell Work

Discount/Markup Sale Price

$1.20

$4.80

  • $6 shirt 20% off_______ _______

  • $65 shoes 15% off _______ _______

  • $80 tickets 40% markup _______ _______

  • $25 passes 130% markup _______ _______

  • $4 earrings 5.5% tax _______ _______

  • $1,250 car 8.75% tax _______ _______

$9.75

$55.25

$32

$112

$57.50

$32.50

$.22

$4.22

$109.38

$1,59.38


Take out a calculator

Discounts, Markups

Tax and

Tip

Day 2

TAKE OUT A CALCULATOR


Find the discount markup first then find the new price

Real World Example % of Number

A $50 skateboard was marked up10%. How much was it marked up and what is the new price?

Mark-up

Retail Price

Retail Price =

Original Price

+

Mark-up


Find the discount markup first then find the new price

Sales Tax

A family purchased a TV for $650. The sales tax rate was 6%. What was the total cost of the purchase?

Method 2

Multiply the price by 106% since 6% is added to the cost.

$650 x 106% = total cost

$650 x 1.06 = $689.00

Method 1

Add sales tax to the price:

$650 x 6% = tax

$650 x .06 = $39.00 tax

$650 + $39 = $689.00

So, the total cost was $689.00.


Markup

Markup

1) A store buys a pair of shoes at a wholesale price of $37.50 and sells them for $50. What is the amount of markup?

2) What is the percent of markup for the pair of shoes in problem 1?

3) Find the cost after markup: $15 movie, 20% markup

$12.50

33.3%

$18.00


Discount

Discount

  • A $90 coat is on sale for $76.50. What is the amount of discount?

  • What is the percent of discount for the coat in problem 1?

  • Find the cost after discount: $85 radio, 10% discount.

$13.50

15%

$76.50


Find the discount markup first then find the new price

Discount

A shirt that was $25 is on sale for 20% off. What is the sale price?

Method 2

Multiply the price by 80% since that is what you ARE paying.

$25 x 80% = total cost

$25 x .8 = $20.00

Method 1

Subtract the discount from the price:

$25 x 20% = discount

$25 x .2= $5.00 discount

$25 - $5 = $20.00

So, the total cost was $20.00.


Find the discount markup first then find the new price

You Try!

A radio that was $120 is on sale for 15% off. What is the sale price?

Method 2

Multiply the price by 85% since that is what you ARE paying.

$120 x 85% = total cost

$120 x .85 = $102.00

Method 1

Subtract the discount from the price:

$120 x 15% = discount

$120 x .15 = $18.00 discount

$120 - $18 = $102.00

So, the total cost was $102.00.


Find the discount markup first then find the new price

Tax and Tip!

Your bill is $35.50. What is your total after you leave a 20% tip and pay 6% tax?

Method 2

Multiply the price by 126% since that is what you ARE paying.

$35.50 x 126% = total cost

$35.50 x 1.26= $44.73

Method 1

$35.50 x 20% = $7.10 (tip)

$35.50x 6% = $2.13 (tax)

$35.50 + $7.10 + $2.13 = $44.73

So, the total cost was $44.73.


Find the discount markup first then find the new price

You try!

Your bill is $28.75. What is your total after you leave a 15% tip and pay 5% tax?

Method 2

Multiply the price by 120% since that is what you ARE paying.

$28.75 x 120% = total cost

$28.75 x 1.2= $34.50

Method 1

$28.75 x 15% = $4.31 (tip)

$28.75 x 5% = $1.44 (tax)

$28.75 + $4.31 + $1.44 = $34.50

So, the total cost was $34.50.


Find the discount markup first then find the new price

Skills Check!

When you finish turn your paper over and put it in the corner of your desk. Silent read, work on other homework or practice more problems. No talking.

Practice:

Finish Markup, Discount,

Tax and Tip Packet


  • Login