k sz tette f bi n henrietta 8 b 2009
Download
Skip this Video
Download Presentation
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. - PowerPoint PPT Presentation


  • 85 Views
  • Uploaded on

Prizma. Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009. Prizma, "Minden ember mást lát a csillagokban.  A vándoroknak - útmutatók.  Másoknak csak kicsiny tüzek.  A tudós számára - válaszra váró kérdések.  És ezek a csillagok mind némák." .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.' - huslu


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Prizma,

"Minden ember mást lát a csillagokban.  A vándoroknak - útmutatók.  Másoknak csak kicsiny tüzek.  A tudós számára - válaszra váró kérdések.  És ezek a csillagok mind némák."

slide3
A prizmák elsősorban a közönséges fehér fénynek az alkotószíneire való felbontására szolgálnak.

A gyakorlatban használt prizmák három élű üveghasábok, amelyeknek a keresztmetszete egyenesszárú háromszög. A prizmának csak a két oldala átlátszó és van fényesre csiszolva, a harmadik oldalt – akárcsak a két végét – fekete anyaggal vonják be.

prizma sz nbont sa a sz mok a l that sz nek hull mhossz t jel lik manom terben
Prizma színbontása, a számok a látható színek hullámhosszát jelölik manométerben
slide5
Készülhet üvegből, műanyagból vagy üreges prizmában lévő folyadékból. A fény irányeltérítésére is használják. (pl. fényképezőgépekben, távcsövekben, stb.)
slide6
A prizmán áthaladó fénysugár kétszer törik meg, a kilépő és a belépő sugár által bezárt szög az eltérítés (deviáció) szöge.
slide7
Sík lapokkal határolt üveg test. Optikai eszközökben a fény irányának megváltoztatására, vagy színekre bontására (spektroszkópia) szolgál.
slide9
Minden atomnak vagy molekulának megvannak a saját színképvonalai, amelyek hullámhosszát az elektronjaik energiaszintjei, pontosabban az azok közti különbségek határozzák meg. Ha egy elektron foton elnyelése során magasabb energiaszintre ugrik, akkor abszorpciós vonal, ha pedig foton kibocsátásával alacsonyabb szintre kerül, akkor emissziós vonal jön létre.
ad