DownloadBrain drain ne Europe Kthimi i trurit ne Shqiperi


Advertisement
Download Presentation
Comments
chrissy
From:
|  
(123) |   (0) |   (0)
Views: 84 | Added: 17-07-2012
Rate Presentation: 0 0
Description:
2. Brain drain. ?Brain drain\" ose ikja e kapitalit njerezor eshte emigrimi i individeve te trainuar dhe te talentuar ne shtete ose juridiksione te tjera per shkak te konflikteve ose mungeses se mundesive qe i ofron vendi ku jetojne. Term i perdorur per here te pare ne vitet 50 nga shoqeria mbretero
Brain drain ne Europe Kthimi i trurit ne Shqiperi

An Image/Link below is provided (as is) to

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use only and may not be sold or licensed nor shared on other sites. SlideServe reserves the right to change this policy at anytime. While downloading, If for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1. 1 Brain drain ne Europe Kthimi i trurit ne Shqiperi Blerina Kushta

2. 2 Brain drain ?Brain drain? ose ikja e kapitalit njerezor eshte emigrimi i individeve te trainuar dhe te talentuar ne shtete ose juridiksione te tjera per shkak te konflikteve ose mungeses se mundesive qe i ofron vendi ku jetojne. Term i perdorur per here te pare ne vitet 50 nga shoqeria mbreterore e Londres

3. 3 Brain gain

4. 4 Histori Nga vendet rurale ne zonat urbane Shek. XIX nga Evropa drejt Amerikes se Veriut Nga vendet ne zhvillim drejt vendeve te zhvilluara P.sh. Albert Einstein, Enrico Fermi, Von Brown, etj

5. 5 Brain drain sot Iraku vuan brain drain per shkak te paqendrueshmerise politike. Washington Prism ka konsideruar qe FMN rendit Iranin si vendin ne zhvillim qe vuan me shume brain drainin. Ish BS dhe Rusia e sotme vazhdojne te kene eksperience te hidhur ne ikjen e trurit.

6. 6 Bashkimi europian Vende te Europes lindore ankohen per ikjen e trurit drejt Irlandes dhe Mbreterise se bashkuar. Lituania ka humbur 100?000 nenshtetas ne pak vite. Polonia 1?000?000 Italia

7. 7 Statisitika Itali Vitin e kaluar u ulen ne bankat e shkolles me se 360?000 nxenes te huaj. Nxenesit vinin nga 187 vende te ndryshme te botes. Shqiperia kryeson me 16,7% te nxenesve, pra rreth 60?000. Per te vijuar me Marokun, Rumanine, Kinen, Serbi-Mali i Zi, Ekuador, etj.

8. 8 Lufta kunder brain drain Strategji te perdorura nga Gjermania, UK, Franca, Belgjika,etj Sistem akademik te hapur dhe fleksibel. Permiresim te kushteve rregullatore te emigrimit. Informacion cilesor ne rang kombi. Ndihmesa ekonomike per shkencetaret e huaj. Pershtatje e situates te te ardhurave sipas forcave te tregut. Ulje e taksave per kerkimtaret.

9. 9 Manovra financiare (Itali) 10% ulje te taksave per kerkimtaret italiane aktualisht resident jashte atdheut. Parashikohet te investohet ne permiresimin e strukturave kerkimtare dhe te hapen prospektiva karriere dhe pune per te rinjte. Zbatim politikash te reja te cilat shperblejne sipermarrjet e kerkimtareve. Nxitje investimesh private ne fushen e kerkimit dhe inovacionit. Implementim i politikave vleresuese te burimeve njerzore dhe politika te bazuara ne merite.

10. 10 Anketim Albstudent Pyetsori u organizua nga Albstudent : Illyria (Hamburg) Rinia (Vjene) New Age (Milano) Voxaquila (Parma) USAB (Bolonje) Studenti ( Zyrih) ASAB (Bari)

11. 11 Kontigjenti i Shqiperise Itali 227 USA 55 Gjermani 48 Austri 24 Turqi 24 Kanada 13 Greqi 13 Uk 11 France 6 Spanje 4 Zvicer 2 Belgjike 2 Tjeter 46 Gjithsej u anketuan 704 studente.

12. 12 % Femra ?Meshkuj (Total)

13. 13 % Femra-Meshkuj (Shqiperi)

14. 14 Perqendrimi

15. 15 Kthimi ne atdhe(Total)

16. 16 Kthimi ne atdhe(Shqiperi)

17. 17 Strategji Te ngrihen ura midis shtetit dhe aktoreve te tjere private si dhe studenteve shqiptare. Te kete perfshirje ne vendim-marrje dhe ne hapjen e hapesirave per punesim dhe aktivitetet te studenteve. Kontakt i rregullt dhe i vazhdueshem me studentet pra: Workshopes me studente, praktika prane institucioneve shteterore dhe kompanive private. Kontakt i perfaqesive shqiptare me studentet. Fonde per aktivitete studentore si dhe angazhim me i madh me komunitetin studentor.

18. 18 Fund Faleminderit!


Other Related Presentations

Copyright © 2014 SlideServe. All rights reserved | Powered By DigitalOfficePro