slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
A mozgató szervrendszeri megbetegedések felosztása: - fejlődési rendellenességek - tumorok - gyulladás - trauma - arthrosis

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 142

A mozgat szervrendszeri megbeteged sek feloszt sa: - fejlod si rendelleness gek - tumorok - gyullad s - trauma - arthro - PowerPoint PPT Presentation


  • 407 Views
  • Uploaded on

A mozgató szervrendszeri megbetegedések felosztása: - fejlődési rendellenességek - tumorok - gyulladás - trauma - arthrosis. FEJ Koponya konfigurációk : - a frontalis síkban keskeny - a frontalis síkban széles - cephalhaematoma externum - csontosodási zavarok, craniosynostosis.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A mozgat szervrendszeri megbeteged sek feloszt sa: - fejlod si rendelleness gek - tumorok - gyullad s - trauma - arthro' - becka


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

A mozgató szervrendszeri megbetegedések felosztása:

- fejlődési rendellenességek

- tumorok

- gyulladás

- trauma

- arthrosis

slide3

FEJ

Koponya konfigurációk :

- a frontalis síkban keskeny

- a frontalis síkban széles

- cephalhaematoma externum

- csontosodási zavarok, craniosynostosis

slide4

A koponyacsontok és az arckoponya csontjainak csontosodása desmogen úton történik: az előzetesen kifejlődött kollagen szövetes telep közvetlenül csonttá épül át. A desmogen fejlődésű csonttelep a csontosodási magból sugárirányban terjed és csillagszerűen csipkézett szélűvé válik. A csipkézett szélek közelednek, majd fogazatuk egymásba illeszkedik. A továbbiakban a csontnövekedés primer angiogen csontosodással folytatódik.

slide5

A craniosynostosis a koponyacsontok közötti varratok idő előtti elcsontosodásából származó fejlődési rendellenesség.

slide11

A fej helyzete és mozgása az emberi test térbeli helyzetének alapja.

A humán testtartás és mozgás egyik fő sajátossága a fej flexibilis és egyensúlyozott kontrollja a vertikálisan elhelyezkedő gerinc tetején.

A fejkontroll alakulása a törzs térbeli helyzetének kialakulásával, valamint a gerinc stabilitásával is összefügg.

slide13

Érett újszülöttnél hason fekvő helyzetben a tarkóizom-összehúzódás 1-2 másodpercre felfelé viszi a fejet, de ez még nem spontán fejemelés.

Az első 2 hétben hangingerre a fejét oldalra fordítja, ez később kialszik.

Normálisan hason fekve a fej emelése a 3. héttől észlelhető, ami rendszerint törzs- és végtagmozgásokkal társul.

slide14

Hypotonia?

Az axialis izmok működési elégtelensége, csökkent tónusa esetén a fej hátrafüggésben marad, a törzs lordosisban hajlik hátra.

slide15

MELLKASDEFORMITÁSOK

Aetiológia: genetikai meghatározottság (mesenchymalis csíratelep)

Domináns vagy recessiv öröklésmenet

Kóroktanilag a deformitás létrejöttében a bordák túlnövekedése a döntő tényező.

slide16

Kísérő deformitások: Marphan sy., vitiumok, scoliosis

(utóbbi elkülönítendő a scoliosis, illetve a gerinc torsioja okozta következményes mellkasdeformitástól! )

slide17

Formái:

A. Pectus excavatum

- centralis szimmetrikus

- aszimmetrikuks

- centralis szimmetrikus + laposhát – szindróma

- aszimmetrikus + laposhát – szindróma

B. Protrusios típusú

- Pectus carinatum (manubrio-gladiolaris típus)

- Pectus arcuatum (chondro-manubrialis típus)

- Pectus deformatum ( hosszanti, egy- vagy kétoldali)

slide18

Torna, úszás?

Légzés:

- ízületi és csontos mechanizmus

- légző izmok

- légzési segédizmok

slide24

A légzési segédizmok: rögzített karok mellett a bordákon eredő thoracohumeralis izmok;

M.pectoralis maior et minor, M.serratus anterior, M.latissimus dorsi.

Mm. Scaleni, M.sternocleidomastoideus

slide25

A konzervatív kezelésre elvben 4 szempont alapján lehet szükség:

1. ha kilátás van regresszióra

2. preoperatívan

3. Postoperatív kezelésként, tartásjavító torna

4. Műtéti kontraindikáció esetén

slide26

A vállak előreesése, kísérő gerinc-deformitás, az elülső mellkasfal paradox mozgása progresszióra enged következtetni.

  • Gyógytorna:
    • légzőtorna
    • tartásjavító-izomerősítő torna
slide27

A légzőtorna akkor eredményes, ha megtanítja és begyakoroltatja a légzés mellkasi és hasi komponensének külön-külön történő tudatos alkalmazását.

Úszás – segíti a helyes és gazdaságos légzéstechnika elsajátítását.

slide32

Műtéti indikáció:

- torzító deformitás

- 30% alatti pectus-index

- Cardialis problémák

- Légzésfunkció károsodása

slide33

„Pectus- index”: a legkisebb belső sternovertebralis távolság (az impresszió punctum maximumán mérve) osztva a mellkasi harántátmérővel (a jobb és a bal mellkasfal belső oldalai közti távolság, a rekesz-sinusoknak megfelelő magasságban mérve) X 100

Normális az index 35% felett, 30-35% közötti érték enyhe térszűkületre utal.

A protrusios deformitások indexei 45-60% között váltakoznak.

slide35

A csípőízület az alsó végtagi kinetikus lánc legproximalisabb tagja.Mechanikai szempontból a csípőízület a legegyszerűbb ízület – gömbízület, ahol az ízfejet a combfej, az ízvápát pedig az acetabulum alkotja.A vápa bemenetének síkja előre-oldalra-lefelé tekint, a sagittalis síkkal 30-35 fokos, a horizontalis síkkal 45-50 fokos szöget zár be.A vápa szélén lévő körkörös rostos porc a fejet annak equatorán túl fogja be, ezzel a vápa tovább mélyül, így a csípőízület valójában dióízület.

slide36

Álló helyzetben a testsúly terhelése a két csípőízületre egyenlően oszlik meg. Normális anatómiai viszonyok között a nyomóerő a fej középpontján halad át, és a fej felületére merőleges. A járás során azonban az álló fázisban csak az alátámasztó alsó végtag viseli a test, illetve a törzs súlyát.Pauwels írta le, hogy ilyenkor a test súlya a csípőízülettől medialisan hat. A testsúly erőkarja kb. 3x akkora, mint a teherkar, vagyis az izomerő karja.

slide38

Következésképpen a medence vízszintes egyensúlyának megtartásához kb. a testsúly háromszorosának megfelelő izomerő szükséges. Ebből a combfejre ható eredő erő a ható erők vektoriális összege, vagyis a testsúly négyszerese.

slide41

A vápát alkotó csontok csontmagjai az úgynevezett Y porc formájában születéskor már láthatóak, de a vápa alakja az intrauterin élettől 15-18 éves korig változó.A foetalis élet első kétharmadában félgömb alakú, majd mélysége fokozatosan csökken, és születéskor a magassági átmérő a szélességi átmérőnek csupán kétötöde. Születés után ismét mélyül. A teljesen kifejlődött vápa 170-175 fokos gömbszeletnek felel meg.

slide42

A csípőízület fejlődése során változik a collo-diaphysealis szög és a combnyak antetorsiója is.A collo-diaphysealis szög a combnyaknak a frontalis síkban a femur hossztengelyével, míg az anteversio a combnyaknak a frontalis síkban a femur condylusokkal bezárt szöge.

slide44

A collo-diaphysealis szög a 9. intrauterin hónapban 120 fok körüli, de születés után fokozatosan valgisalódik. 1 éves korban 150 fok, 9 évesen 140 fok körüli, és csak serdülőkorban éri el a felnőttkori – 125-130 fokos – normálértéket.

slide45

Az antetorsio a 3. magzati hónapban még 0 fok, születéskor már 25-40 fok közötti. Innen fokozatosan csökken, 9-12 éves kor körül alakul ki a felnőttre jellemző 15 fok körüli érték.

slide46

Az első ízületi probléma, mellyel már csecsemőkorban ortopéd szakvizsgálatra kerül a csecsemő, az a csípő fejlettségének megítélése, vagyis a „csípőszűrés”.A normális csípő esetén a Lorenz abductio 90 fok, az ízület stabil, ultrahanggal I/a.

slide49

Instabil csípő:- A laza csípő rendszerint csak a tok lazaságát jelenti, de a csípő nem feltétlenül instabil.- Luxálható csípő esetén az ízület lazasága miatt a fej nyomásra - rendszerint hátrafelé - könnyen elhagyja a vápát. (Barlow tünet)Ez a jelenség rendszerint csak az első hónapokban áll fenn.

slide50

Dysplasiás csípő:A dysplasia voltaképpen fejletlenséget jelent, ez azonban a csípőízület vonatkozásában nem egyszerűen az ízület fejletlenségét jelenti, hanem egyes elemeinek helytelen irányú fejlődését: Így a vápa sekély, a collodiaphysealis szög fokozott, és fokozott lehet az anteversio is. Klinikailag „kötött”-nek mondjuk a csípőt az észlelhető abductios mozgáskorlátozottság miatt. A dysplasia nem klinikai, hanem radiológiai fogalom.

slide51

Csípőficam:Luxatios-repositios jel észlelhető. Ez az Ortolani tünet.A családon belüli hajlam poligénesen öröklődő.

slide53

A ráncaszimmetriáknak csak 20%-ában észlelünk veleszületett csípőficamot.Ha az egyik oldali csípő abductios kötöttségéhez az ellenoldal adductios kötöttsége társul, akkor ez lehet méhen belüli ferdetartás következménye is.

slide55

Kezelés: - csípőtorna - terpeszpbetét - Pavlik kengyel vagy abductios készülék. ( Pavlikot addig adhatunk, amíg a kicsi fel nem ül) - műtéti repositio

slide56

Csámpás gyerekA fokozott AV berotatio a csípőízület fejlődésével (az anteversios szög változásával) összefüggő, normális jelenség, mely a korral spontán javul. Ha a lábszár berotatioja fokozott, vagyis a bokaízület tengelye - a térdízületi síkhoz viszonyítottan előlről-lateral felől hátra-medial felé irányul - mínuszos variáns, akkor a lábak befelé fordulása olyan méretű lehet, hogy a gyerek a saját lábában esik hasra.Akármelyik formával találkozunk: egyik sem kóros, csak a normális fejlődés egyfajta szélsőséges variációja, teendőt nem igényel.

slide57

Sántító gyermekTransitorikus arthritisJellemző tünetei: - hirtelen kezdet, rendszerint reggel egyszerűen nem hajlandó ráállni a lábára - kímélő jellegű sántítás - az érintett csípőben a flexio és a berotatio mérsékelten korlátozott lehet.Rendszerint ágynyugalom, valamint Cataflam cseppek hatására 4-5 nap alatt lezajlik.

slide58

Arthritis: • vírusos eredet – újszülött korban • gócos eredet • bakteriális – mindig haematogén úton terjedve, a - metaphysisből jut át az ízületig és nem fordítva! Kivétel: septikus csecsemők, koraszülöttek • intermittáló, szubakut – JRA-t ki kell zárni! • transitorikus

slide59

Éjszakai végtagfájdalomNagyon gyakori panasz. Jellemzői: - nem sántít - nincsen objektív mozgáskiesés, szabadok az ízületi mozgások - a fájdalom helyét sem konkrét végtagban, sem azon belül nem lokalizálja

slide60

Perthes kór = osteochondritis deformans juvenilis coxaeLegg – Perthes – Calvé – Waldenström – féle megbetegedés

slide63

A kórkép lényege az asepticus csontnecrosis, vagyis a steril csontelhalás.A növekedés időszakában a növekvő porc steril gyulladása a szervezeten belül bárhol kialakulhat. Ez a csontos növekedés befejeződése, a növekedési zónák lezárulása után csaknem mindig maradványtünetek nélkül gyógyul, kivéve a csípőízületet és a gerincet.

slide64

Tünetek:Gyakran panaszmentes sántítás. Az érintett oldalon kezdetben csak a berotatio, később a flexio és az abductio is korlátozott.Három stádiuma van: az első ½-1 évig, a második, degenerációs szakasz 1-2 évig tart. A remodellizáció 2-4 évig is tarthat.

slide65

A kezelés alapelve, hogy a fellazult szerkezetű combfejet tehermentesíteni, és fedni kell. (Containment)Konzervatívan: - mankó - Perthes kezelő járógép ( tuber támaszos, csúszókengyeles) - GYÓGYTORNAMűtét inkább csak akkor indokolt, ha a fej már eleve subluxalt. Viszont a keringést rendszerint javítja, így többnyire gyorsítja a betegség lefolyását is.

slide66

Gyakran már a fej beroppant stádiumában találkozunk a beteggel!Lehet kétoldali, ilyenkor csak a Perthes kezelő járógép jöhet szóba.A Perthes kór kezelése rendkívül fontos gyógytornászi feladat, még akkor is, ha évekig tart!

slide67

Epiphyseolysis capitis femorisHa egy kövérkés gyerek kifelé rotált végtaggal sántít, és a térdét fájlalja, jusson eszünkbe az epiphyseolysis. A kórkép lényege, hogy a combfej a nyakról hátra és lefelé elcsúszik a nyakon.

slide70

Fiúknál gyakoribb (2:1 arányban), náluk 13-16 éves korban, lányoknál rendszerint 11-14 éves kor között fordul elő. Gyakran kétoldali, ha nem is egy időben. Hormonális okokat tételeznek fel: a dystrophia adiposo-genitalias alkatú gyermekeknél a sexual-hormonok termelődése késik, az epiphysis fúga a persistaló növekedési hormonok következtében kiszélesedik.

slide71

Jellegzetes klinikai tünet a berotatio jelentős korlátozottsága, valamint a Drehmann tünet; a csípő flexioja során fellépő kényszer abductio és kirotatio.

slide72

Epiphyseolysis lenta – acutaA klinikai tünetek hetekkel megelőzhetik a radiológiai elváltozás megjelenését.Biztos diagnózis: ap. csípő rtg. és főként a Lauenstein felvétel! (csípő és térd 45-45 fokban flectalt)

slide73

TérdízületA térdízület az emberi test legnagyobb méretű, egyben legbonyolultabb felépítésű ízülete. Mechanizmusa szerint trochoginglymus, vagyis csukló-forgó ízület, de felépítése szerint inkább tiszta ginglymushoz hasonló.

slide74

Állás, járás közben, de hajlítás során – vagyis dinamikus körülmények között - is az ízület stabilitását az oldal- és a keresztszalagok biztosítják.Az oldalszalagok a femur condylusok legnagyobb görbületi sugara mentén hidalják át a térdízületet. Következésképpen a térdízület nyújtott helyzetében maximálisan megfeszülnek, míg hajlításkor a condylusok kisebbedő sugara miatt aránylag lazák.

slide76

A keresztszalagok voltaképpen a térdízület „belső oldalszalagjai”, - két párhuzamos állású, közös tengelyű ginglymus! - melyek a lateralis, illetve a medialis condylus fossa intercondylaris felé néző felszínéről erednek előre, illetve hátrafelé. A keresztszalagok a mozgások minden fázisában, azaz a térdízület minden helyzetében feszesek.

slide77

A kereszt- és oldalszalagok együttes működése az, ami nem engedi meg a flexiós-extensiós mozgások során a tisztán gördülő mozgást, hanem egyidejű csúszásra kényszerítik az ízületet alkotó csontokat.

slide79

Mivel a femur condylusok gördülő felülete négyszer olyan hosszú, mint a tibia plato mozgási pályája, ezért a femur condylusnak a tibián történő 1 mm-nyi gördülését 4 mm-es csúszásnak kell kísérni.

slide81

A femur condylusok görbületi sugara mind sagittalis, mind frontalis irányban kisebb, mint a tibia condylusoké, így a két ízfelszín között ék alakú területek maradnak szabadon. Ezt a területet a meniscusok töltik ki. Az ízületi felszínek minden pozícióban való kongruenciáját a rostporcos meniscusok rugalmas működése biztosítja.

a t rd z let form j nak de m k d s nek jellegzetess gei is m r 300 milli ve kialakultak

A térdízület formájának, de működésének jellegzetességei is már 300 millió éve kialakultak.

slide83

Gallus domesticus

Homo sapiens

slide84

Két lábon álláskor a test súlypontja a középvonalban van, a két térdízület terhelése szimmetrikus. Braun és Fischer számításai alapján a térdízületek együttesen a teljes testsúly 85,6 azaz egyenként 43%-át viselik.

slide85

Fél lábon álláskor a test súlya – a teljes testsúly 93%-a – a súlyponton keresztülmenő függőleges mentén hat, így a térdízületet excentrikusan, medialisan éri. Ezzel egyensúlyt a tractus iliotibialis lateralisan ható izomereje tart. A térdízületet e két erő eredője terheli, ami Maquet számításai alapján valamivel több, mint a testsúly kétszerese.

slide87

Genu varum esetén a súlyerő hatásvonala a térdízület középvonalától távolabbra kerül. A hosszabb erőkar miatt változatlan egyensúly csak akkor jöhetne létre, ha a lateralisan ható izomerő növekedne. A mérések szerint azonban ez az erő nem, hogy nem nő, de csökken. Ennek eredményeként az eredő súlyerő medial felé tolódik el.

slide89

A genua vara csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori jelenség, és rendszerint szimmetrikus.Kísérheti lateralis instabilitás is, de mindig panaszmentes. Terhelésre rendszerint fokozódik, és többnyire spontán javul.

blount k r a medialis tibia epiphysis lecsorg sa kisz lesed se ritka k rk p de gondolni kell r

Blount- kórA medialis tibia epiphysis „lecsorgása”, kiszélesedése. Ritka kórkép, de gondolni kell rá.

slide93

Genua valgaHa az alsó végtagi berotatio a combok területében fokozott, akkor járás során a térdek „szembenéznek”, és a térdek – a frontalis síkra vetítve - kifejezett valgitásban vannak.A sarok tengelye gyakran követi a lábszár vonalát, és szintén fokozott valgus állású lehet.Ilyenkor terheletlenül vizsgálva az AV-i konstrukciós tengelyek fiziológiásak (térdek, bokák összeérnek) tehát ez funkcionális valgitás.

slide96

Oldalnézetben álló helyzetben a test súlyvonala a térdízület femur condylusokon harántul átmenő vízszintes mozgástengelyén is áthalad. Ebben a helyzetben a stabilitást, az ízület helyben tartását az agonista és antagonista izmok egyidejű összehúzódása biztosítja.

slide98

A patella a térdízület elülső tokjába, de egyben a comb feszítő izmának inába is beleágyazott, nyújtott térd mellett a femur facies patellarisával ízesül.A patella mechanikai szerepe a comb feszítő erejét a tibiára közvetítő csiga, vagyis hypomochlion. Mivel növeli az extensor apparatus és a térd flexiós-extensiós mozgástengelye közti távolságot, ezért az extensiós mozgások során a feszítő erőt 50%-kal növeli.

slide99

A 8. gestatios héten a femur condylusok formája a felnőttre jellemző karakterisztikát mutatja, és a quadricepsben megjelenik a patellának megfelelő kondenzáció.

slide101

Radiológiailag a patella 4-5 éves korig „láthatatlan”, a csontosodási mag 5 és 11 éves kor között jelenik meg. A felnőttre jellemző forma csak 11 éves kor után látható.

slide102

Az ízületi porcfelszín geometriája nem felel meg az alatta lévő csontos felszínnek.A térdízületi flexió növelésével a patella érintkező felülete növekszik, de ugyanakkor változik is.Normális ízületi működés esetén a patella ízfelszínén a contact area lateralisan nagyobb:1,6 : 1,0

slide104

A patella az ízületi tok, retinaculum, szalag – izom - ín alkotta lágyrész-rendszer kereszteződésében, centrálisan helyezkedik el. Transversalis és longitudinalis irányban egyaránt biztosított a helyzete az - aktív- passzívstabilizátorok révén.

slide106

A lateralis peripatellaris retinaculum két részből áll:a. superficial oblique retinaculumb. mély transversalis retinaculum: - epicondylo-patellar part ( statikus támaszt ad a patellának) - középső rész (közvetlenül a tractus iliotibialisból) - patello-tibial band ( a patella alsó támasztását biztosítja)

slide107

A patella helybentartásához a medialis és lateralis stabilizáló erők egyensúlya szükséges.A térd flexiója során a statikus lateralis stabilizátorok a patella lateral felé dőlésétés lateral felé történő elcsúszását okozzák, így subluxatiot, vagy lateral pressure synndromát hozva létre.

slide108

Q szög - a quadriceps húzási iránya és a ligamentum proprium patellae által bezárt szög.Normális értéke 5-20 fok között van.

slide110

A Q szög alakulása összefügg a combnyak anteversiojával, vagyis a femur rotatios helyzetével, valamint a lábtő eversios tartásával, de A Q szög mértéke és a patellofemoralis ízületi panaszok között nincs direkt összefüggés!

slide111

A patella ízfelszínére jutó nyomás meghatározó tényezői:- a patellofemoralis ízület eredő ereje - az ízületi felszín nagysága - a kontakt felszín nagysága

slide112

Míg a patella a helyzetét és a femurtól való távolságát megtartja, addig a quadriceps feszítő ereje és a lig. patellaeban ébredő erő egyenlő és ellentétes irányú. Ezen erők vektorialis összege a patellofemoralis ízület ízfelszínére merőlegesen ható nyomóerő.Ez az erő a térd hajlításakor nő.

slide115

Klinikai tünetek: • fájdalom - pozíció-, gyakrabban aktivitásfüggő • crepitatio – ha van is, nem okoz feltétlenül panaszt! • „giving way” - meniscus sérülés is okozhatja, de az csavarásos, elfordulásos mechanizmussal jön létre. A patellofemoralis eredetű lépcsőzéskor jelentkezik. Okozhatja egyszerűen a quadriceps gyengesége is. • Elakadás – akkor jellemző patellofemoralis elváltozásra, ha transiens • Duzzadás (ízületi folyadék?) – többnyire intermittáló, vagy átmeneti -

slide116

Klinikai vizsgálat:- A patella lateral- rotatioja- Medio – lateral csúszási teszt- Superior-inferior csúszási teszt - crepitatio patellae

kiment a t rdem

„Kiment a térdem!”

Habituális patella ficam?

slide121

„Kimegy a térdem!” ez nem feltétlenül az instabilitás jele, gyakran csak a quadriceps gyengeségéé.Jellemzői: a beteg életkora, neme, testalkata/testsúlya, heves szubjektív panaszok, negatív Rtg., ultrahang, és minor klinikai lelet. A térdfájdalom rendszerint aktivitáshoz kötött.

slide122

Akut sérülés lehet: - direkt trauma – porcsérülések, contusio - indirekt trauma ( „bagatell trauma” ) - gyakori az osteochondralis sérülés a nyíró erők hatására a patella medialis / femur lateralis condylusán

slide123

Lateralisatio patellae lateral pressure syndromeA patella lateralisatioja esetén megvan a lehetőség a patella „helyes útra” terelésére, míg lateral pressure syndrome esetén a lateralis retinaculum annyira feszes, hogy a patella passzívan sem vihető az anatómiai pozícióba.

slide124

Patella subluxatio / translatio /1 . Minor recurrent lateral subluxatio – a patella kismértékben kicsúszik a pályájából, anélkül, hogy érezhetően menne a helyére. Gyakran tünetmentes.2. Maior recurrent lateral subluxatio – a patella csaknem elhagyja a lateralis femur condylust, majd hirtelen és hallhatóan visszaugrik a helyére. Rendszerint a flexio kezdetén következik be, a jelenség rendszertelenül ismétlődik.

slide125

3. Persistáló lateralisatio – a patella a flexio során mindvégig subluxalt helyzetben van és marad.A flexio végén tendenciát mutat centrális helyzetébe visszatérni. Persistáló lateralisatio ≠ habitualis patella dislocatio

slide126

4. Permanens patella dislocatio ( szerzett forma) – 90 fokos térdflexiónál a patella minden esetben spontán elhagyja a helyét, és a lateralis condylus mellé csúszik. Extensiokor visszatér a helyére.5-7 éves korban a leggyakoribb.

slide128

Permanens patella dislocatio ≠ a habitualis patella dislocatioHabitualis patella „ficam” helyett a recurrens patella dislocatio a helyes kifejezés.

slide130

Luxatio patellae a patella elhagyja a femur lateralis condylusát és a térdízület lateralis felszínén helyezkedik el. Spontán nem reponálódik!

slide131

Patella chondromalatiaFiatalok patella porcában keletkező, az enyhébbtől a középsúlyosig menő fájdalmat, merevséget okozó gyulladásos elváltozás, mely a teherviselő ízfelszíneket nem érinti.

slide132

Instabilitás

a patella hirtelen

megbillenése

fájdalom

Fájdalom hirtelen megbicsaklás és éles fájdalom a leragadó, összetapadó ízfelszínek instabilitás érzést okoznak

slide133

Jumper’s knee= patella-ín tendinitis – nyomásérzékenység a patella alsó pólusánál Hoffitis– gyakran direkt trauma – térdre esés – következtében alakul ki. Pes anserinus bursitis– A „karcsú-szabó-inas” izmok tapadási helye. Fluctualó terime tapintható. Diff.dg.!

slide134

Morbus Schlatter-OsgoodA tuberositas tibiae osteochondrosisa.Nagyon gyakori. A klinikai tüneteknek fokozatai vannak: az enyhe duzzanattól az erisypelashoz (orbánchoz) hasonlító meleg, piros, fénylően feszülő fájdalmas gyulladásig. A panasz lehet váltakozó, és éveken át vissza-visszatérhet.A diagnózis rtg. nélkül is egyértelmű. Teendő a borogatástól a gipszsínig terjed. Semmi egyéb!Az apophysis elcsontosodásával gyógyul. Malsanatio esetén persistálhat mobilis fragmentum.

slide135

Baker cysta? Ganglion !A térdhajlati ganglion gyermekkorban többnyire hirtelen kezdettel, panaszt nem okozva alakul ki a gastrocnemiusok medialis vagy lateralis eredése mentén. Rendszerint spontán eltűnik.

slide137

Ahaemarthrosdiagnosztikája egyszerű: jelentős, hirtelen – rendszerint valamilyen trauma hatására – kialakult folyadékgyülem a térdízületben. A punctioval nyert folyadék lehet - sanguis ( egynemű vér) - vér, zsírcseppekkel - véresen festenyzett synovialis folyadékTrauma nélkül haemophilia

slide138

Hogyan kerülhet vér a térdízületbe?„Erezett képlet” sérülése! (Csont, vagy a synovium)A meniscusok külső széle és a keresztszalag is rendelkezik vérellátással, de ezek sérülése lényegesebb kisebb bevérzést okoz a térdízületben.

slide139

Ha az rtg. nem mutat törést, de a punctatumban vannak zsírcseppek, akkor a negatív radiológia ellenére is felmerül az OCD lehetősége, mert a vaskos porcréteghez tartozhat olyan kicsi csontos darab is, mely rtg-n nem látható.A dissecalódott darab rendszerint a patella medialis széléről vagy a femur lateralis condylusáról válik le.

slide140

Az ízületek hangjaia. Kattogó, ropogó ízületek:akaratlagosan is kiváltható, redszerint a kis vagy kisebb ízületekben keletkezik. Panaszt nem okoz. A jelenség oka nem ismert, teendőt nem igényel.b. Recsegő-ropogó ízület: hasonlít az előbbihez, csak „zöngésebb” a hang, és többnyire a gerinc területében, rendszerint akaratlagosan jelenik meg. Ez a ropogtatás „jóleső” érzést ad.

slide141

c. A térdízület hangos, éles és mély hangú csattanó hangja: maximalis flexio során keletkezik, és többnyire a discoid meniscus okozza. Dg. MR-rel, többnyire arthroscopia szükséges.d. A pattanó csípő okozta tompa, de hallható, és ugyanakkor látható, vagy egyben tapintható jelenségtől, amikor a tensor fasciae lata a trochanter maior felett átugrik.

slide142

e. Nagyon hangos, mély és csonthangú a rendszerint iliosacralis roppanás, mely inkább ijesztő, de a beteg számára különösebb panaszt nem okozó jelenség, szintén csípőmozgások során észlelhető, de az ízületi ropogással ellentétben akaratlagosan nem váltható ki.f. Ízületi „nyiszogás”: alig, vagy csak a beteg számára hallható halk hang, ami bármely ízületben előfordulhat, mindig fájdalommal kísért, és az arthrosis jellegzetes kísérő tünete.

ad