zhvillimi n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Zhvillimi

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

Zhvillimi - PowerPoint PPT Presentation


 • 550 Views
 • Uploaded on

Zhvillimi. Prof. Erlehta MATO Leksioni 3. Zhvillimi. Karakteristikat fizike (pesha, gjatesia, levizjet motore, periudhat si puberteti apo plakja? Konjitive (te menduarit, kujtesa, gjuha dhe problemzgjidhja)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zhvillimi' - zuzana


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
zhvillimi

Zhvillimi

Prof. Erlehta MATO

Leksioni 3

zhvillimi1
Zhvillimi
 • Karakteristikat fizike (pesha, gjatesia, levizjet motore, periudhat si puberteti apo plakja?
 • Konjitive (te menduarit, kujtesa, gjuha dhe problemzgjidhja)
 • Personaliteti dhe zhvillimi Social (ndryshimet qe ndodhin ne personalitetin e individit ne funksionet sociale dhe emocionale
 • 2 lloj ndryshimesh: sasiore (gjat.pesha, etj) dhe cilesore (zhvillimi i te folurit, etj)
zhvillimi prenatal dhe lindja
Zhvillimi prenatal dhelindja
 • Zhv. prenatal eshterritja e njeindividiprejngjizjesderi ne lindje
 • Tremuajt e pare teshtatzanisekonsiderohenkritikedhekerkojnekujdestenenes (kundrasemundjevengjitese, rrezeve X teteperta, pijevealkolike, drogesdhepirjes se duhanit)
 • Diferencimiseksualndodh ne javen e shtateteshtatzanise
 • Stadi fetal zgjatprejjaves se tetederi ne lindje
 • Ne muajt e funditfemijakthetnormalisht me kokeposhte
 • Abortidhelindjetnatyraleapo me operacion
foshnjeria
Foshnjeria
 • Zhvillimi shqisor

– degjimi qe ne ditet e para, dallimi i zerave

 • te shijuarit dhe te nuhaturit /shija dhe aroma e qumeshtit te nenes
 • Femijet e sapolindur shohin ne distanca te aferta/mjediset e pasura ndihmojne ne zhvillimin e qelizave trunore dhe krijimin e lidhjeve nervore
zhvillimi i sjelljes motorike
Zhvillimiisjelljesmotorike

Reflekset (reagime automatike ndaj nje ngacmuesi)

 • Refleksi i kerkimit
 • Refleksi i gelltitjes
 • Refleksi i thithjes
 • Refleksi MORO (i levizjes se papritur)

Zhvillimi motorik (normat e zhvillimit)

Gatishmeria per te mesuar

zhvillimi i personalitetit
Zhvillimiipersonalitetit
 • Temperamenti (menyrat e reagimit ndaj mjedisit) lidhet me vemendjen, pershtatshmerine, intensitetin , cilesine e humorit dhe pragun e reagimit
 • Koha e lindjes (femijet e pare si me inteligjente, shpirt konkurrence dhe vetevleresues dhe femijet e vetem me shume vetkontroll)
 • Rolet gjinore (djemte me te lire dhe vajzat me te kontrolluara, lodrat e ndryshme, etj)
atashimi
Atashimi
 • Procesi ne tecilinindividishfaqsjelljeqendihmojne per tevendosurkontaktin me nje person specifik
 • Mbajtja e nenesngafemija ne kontakttengushte
 • Atashimikonfuz (foshnjatpelqejnetembahenhopa pa ikushtuarvemendje se ngakush)
 • Atashimiishumefishte (10-12 muaj)me vellezerit, motrat, gjyshen, etj
 • Roliinenave ne atashim-ndarja, etj
femijeria zhvillimi social
Femijeria. Zhvillimi social
 • Identifikimi (4-5 vjec) imitojne prinderit
 • Zhvillimi i konceptit per veten (merren me karakteristikat e emrit te tyre, shtepise, shokeve, te afremeve, etj)
 • Ndikimet e hershme sociale (6-10 vjec)nga shkolla, librat, klubet, mjediset e lojerave, etj
 • Shoqeria (ne 3 vjec quajne shok kedo qe luan me ta dhe ne 9 vjec quajne ate qe ata duan)
teoria e frojdit mbi zhvillimin e personalitetit
Teoria e Frojditmbizhvillimin e personalitetit

Stadetpsikoseksuale

 • Stadi oral- deri ne 1 vjec(arrinkenaqesinenepermjetthithjes)
 • Stadi anal-2deri 3 vjec (impulse seksualenepermjetveshjesdhecveshjes)
 • Stadi fallik-4 vjec (arrinkenaqesinepermesstimulimitteorganevegjenitale
 • Stadlatence- 6 vjecderi ne pubertetprovonpaknevojaerotike
 • Stadgjenital (kurindividikryenmarredhenieseksuale me tetjeret)
teoria e pizhese per zhvillimin konjitiv
Teoria e Pizhese per zhvilliminkonjitiv
 • Zhvillimi konjitiv vjen si rezultat i kontakteve te femijeve me kerkesat e mjedisit
 • Asimilimi dhe
 • Akomodimi
 • Periudha sensomotorike (deri ne moshen 1 vjec e gjysem)
 • Periudha e te menduarit paraoperacional (2-7 vjec)
 • Periudha e operacioneve konkrete (7-11 vjec)
 • Periudha e operacioneve formale
teoria e kolbergut dhe zhvillimi moral
Teoria e Kolbergutdhezhvillimi moral

6 stadetterenditura ne trenivele

I. Moraliparakonvencional (arsyetimi moral mbeshtetet ne pritjen e shperblimevedhendeshkimeve) 10 vjec

 • Femija u bindetrregullaveqeteshmangendeshkimet
 • Konformohet me rregullat e shoqeriseqetemarreshperblime
teoria e kolbergut dhe zhvillimi moral1
Teoria e Kolbergutdhezhvillimi moral

II. Moralikonvencionalbazohet ne konformizmindhestandardet morale (13 vjec)

3. Individisillet ne menyrenqetatjerettamiratojne ate

4. Konformizmindajautoritetitbehetqeteshmangetndjenja e fajitdhecenzura

III. Moralipaskonvencional-siniv me ilarte e itemenduarit moral

5.Individi interesohet per tedrejtat e tijdhemenyratdemokratike

6.Individi udhehiqetplotesishtngavetedija

adoleshenca zhvillimi fizik dhe puberteti
Adoleshenca . Zhvillimifizikdhepuberteti
 • Rritja e adoleshentit
 • Zhvillimi seksual i femres (11 vjec)
 • Zhvillimi seksual i meshkujve (13-14 vjec)
personaliteti dhe zhvillimi social
Personalitetidhezhvillimi social
 • Zhvillimi i identitetit (Kush jam Une?)
 • Marredheniet familjare
 • Shoqeria
 • Marredheniet seksuale te adoleshentit
 • Problemet serize te moshes (perdorimi i drogave, alkolit, duhanit, anoreksia nervore, etj)
teoria e eriksonit dhe zhvillimi psikosocial
Teoria e Eriksonitdhezhvillimipsikosocial
 • Stadi 1. Besimikundrejtmosbesimit ne 1 vjec
 • Stadi 2. Autonomikunderdyshimit ne 2 vjec
 • Stadi 3. Iniciativakundrejtndjenjes se fajit ne 3-5 vjec
 • Stadi 4. Te qenitpunetordhesistematikkundrejtinferioritetit ne 6-11 vjec
 • Stadi 5. Identitetikundrejtpeshtjellimitteroleve ne 11 -18 vjec
 • Stadi 6. Intimitetikundrejtizolimit
 • Stadi 7. Produktivitetioseveteabsorbimi
 • Stadi 8. Integritetikundrejtdeshperimit
mosha e rritur zhvillimi fizik
Mosha e rritur. Zhvillimifizik
 • Mosha e rritur e hershme
 • Mosha e rritur e mesme
 • Mosha e rritur e vone
 • Teorite e plakjes
personaliteti i te rriturit dhe zhvillimi social
Personalitetiiterrituritdhezhvillimi social
 • Teoria e Levinsonit (karriera, krijimi i familjes, etj)
 • Teoria e Goulld (besimi se prinderit ndihmojne gjithe jeten dhe se femijet duhet te perballen me vdekjen e njerezve te tyre te dashur)
 • Martesa dhe familja
 • Puna
 • Pensioni
zhvillimi konjitiv i te moshuarve
Zhvillimikonjitivitemoshuarve
 • Proceset biologjike shpien ne nje renie graduale te inteligjences fluide (zgjidhjes se problemeve te reja
 • Nuk kane efekt mbi inteligjencen e kristalizuar
 • Semundja e Alsainerit-crregullim degjenerues i trurit qe con ne humbje te kujteses
stadet psikologjike te procesit te vdekjes
Stadetpsikologjiketeprocesittevdekjes
 • Mohimi (nuk beson se do te vdese)
 • Zemerimi (shprehin zemerim me ata qe kane perreth)
 • Fazat e marreveshjes (flet me mjeket, te aferimit, zotin
 • Depresioni (ndihen keq dhe te vetmuar)
 • Pranimi
 • 3 faza: akute, kronike dhe shkeputja
 • Levizja e hospizmit-ndihme per ata qe jane duke vdekur