Belgia
Download
1 / 7

Belgia - PowerPoint PPT Presentation


  • 290 Views
  • Uploaded on

Belgia. Limbi vorbite in Belgia : flamanda, franceza, germana Capitala : Bruxelles Ziua independentei: 4 octombrie 1830 (un guvern provizoriu a declarat independenta fata de Olanda); 21 iulie 1831 - ascensiunea regelui Leopold I pe tron Moneda: euro.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Belgia' - ziven


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Limbi vorbite in belgia flamanda franceza germana capitala bruxelles ziua independentei 4 octombrie 1830 un guvern

Limbi vorbite in Belgia: flamanda, franceza, germanaCapitala: Bruxelles Ziua independentei: 4 octombrie 1830 (un guvern provizoriu a declarat independenta fata de Olanda); 21 iulie 1831 - ascensiunea regelui Leopold I pe tronMoneda: euro

Regatul Belgiei, cunoscut colocvial ca Belgia este o ţară în Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene(din 1958) şi găzduieşte majoritatea instituţiilor acesteia precum şi alte instituţii internaţionale importante, inclusiv OTAN.

Asezare si suprafaţă

Belgia ocupă un teritoriu de 30.528 km² şi are o populaţie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se învecinează cu Ţările de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franţa şi Marea Nordului.


Limbi vorbite in belgia flamanda franceza germana capitala bruxelles ziua independentei 4 octombrie 1830 un guvern

Istoric

Belgia a fost creată in 1830, cand provinciile catolice din Ţarile de Jos care işi castigaseră independenţa, ieşind de sub dominaţia Spaniei in secolul al XVII-lea, s-au desprins de nordul calvinist. La prăbuşirea Imperiului Napoleonian teritoriul actualei Belgii şi al Luxemburgului sunt ataşate unui nou stat, Regatul Unit al Ţărilor de Jos, un regat protestant condus de un rege olandez.

Belgia îşi obtine independenţa dupa revolta din 1830 împotriva regimului acestuia. Marile Puteri decid instaurarea unui rege terţ, Leopold de Saxa-Coburg-Gotha, provenit dintr-o familie de prinţi germani.

Belgia îşi impune o politică de neutralitate, politică nerespectată de către puterile beligerante în cele două războaie mondiale. În 1949 elgia decide să pună capăt acestei politici şi devine unul dintre membrii fondatori ai OTAN.


Limbi vorbite in belgia flamanda franceza germana capitala bruxelles ziua independentei 4 octombrie 1830 un guvern

Politica

Belgia este o monarhie constituţională şi o democraţie parlamentară.

Şeful statului este Regele, actualmente Albert al II-lea, dar acesta are prerogative reduse. El numeşte prim ministrul, dar acesta trebuie să aibă sprijinul parlamentului. Prim ministrul este şeful guvernului federal, format dintr-un număr egal de miniştri neerlandofoni şi francofoni. Sistemul juridic este bazat pe dreptul civil ce îşi are originile în Codul Napoleonian. Curtea de Casaţie este nivelul cel mai înalt al ierarhiei juridice, situată pe un nivel superior faţă de Curtea de Apel.

Parlamentul federal este bicameral format din Sena şi Camera Reprezentanţilor

Deoarece Belgia este una dintre puţinele ţări cu participare la vot obligatorie, este ţara cu una dintre cele mai mari prezenţe la vot.

Geografie

Teritoriul Belgiei are o întindere de 30.528 km² şi se împarte din punct de vedere geografic în trei regiuni: câmpia litorală în nord-vest, platoul central şi ţinuturile muntoase ale Ardenilor din sud-est

Pentru recuperarea unor teritorii din Marea Nordului în câmpia litorală au fust amenajate poldere.

Platoul central este o vale fertilă iar ţinutul muntos este o vale stâncoasă acoperită de păduri care se întind până în nordul Franţei. Aici se găseşte Signal de Botrange, cel mai înalt punct al ţării, ridicându-se la 694 metri faţă de nivelul mării. Principale fluvii sunt Escaut şi Meuse.

Climatul este temperat cu influenţe maritime puternice, cu precipitaţii importante pe tot parcursul anului.


Limbi vorbite in belgia flamanda franceza germana capitala bruxelles ziua independentei 4 octombrie 1830 un guvern

Economie

Belgia ocupa un loc intre primele zece ţări în clasamentul comerţului internaţional

deoarece este situată în centrul unei regiuni puternic industrializate.

Economia este caracterizată de o forţă de muncă foarte productivă, un PIB ridicat şi exporturi importante. Principalele produse de import sunt: alimente, echipamente industriale, produse petroliere şi chimice, diamante brute, îmbrăcăminte şi accesorii şi textile. Principalele produse de export sunt automobilele, produse alimentare, oţel, produse petroliere, mase plastice, textile, diamante finisate.


Limbi vorbite in belgia flamanda franceza germana capitala bruxelles ziua independentei 4 octombrie 1830 un guvern

Atractii turistice

Bruxelles va fi probabil prima oprire, unde nimeni nu trebuie sa rateze Grand Place, piata centrala, cu cafenele si cladiri cu incarcatura istorica. Aici puteti savura delicioasele goffres cu diferite  sosuri de ciocolata sau fructe deasupra si o cafea aburinda.

Dupa o plimbare in Grand Place, stradutele care intra in piata pot fi o adevarata delectare. Celebra statueta Manneken Pis si o multime de buticuri cu suveniruri va pot ocupa pe putin o jumatate de zi. Cladirea Parlamentului European, Muzeul de Arta Moderna sau Muzeul Dantelei.

Cladirea Parlamentului European

Grand Palace


Limbi vorbite in belgia flamanda franceza germana capitala bruxelles ziua independentei 4 octombrie 1830 un guvern

Si pentru a merge putin mai departe, vizitati Ostende, unde veti putea vedea Marea Nordului si simti briza rece de pe tarm. Zona nu este din cele mai prietenoase din cauza vremii capricioase si mereu umede, dar marea are cu siguranta admiratorii sai. Mai ramane poate doar Antwerp, cunoscut pentru diamante .

Ostende

Statuia Europei simbolizeaza pacea uniunii europene si o incercare de a ilustra motto-ul uniunii: "unitate in diversitate".Statuia Europei se afla in piata manastirii Van Maerlant, in fata palatului Maurice Schumann si a fost inaugurata pe 9 decembrie 2003.

Statuia Europei