Simboluri n astronomie
Download
1 / 53

Simboluri în astronomie - PowerPoint PPT Presentation


 • 89 Views
 • Uploaded on

Simboluri în astronomie. Simbouri în știință. Simbolurile tehnice, formulele de calcul folosesc diverse simboluri și prescurtări ale anumitor mărimi. Utilizarea unor simboluri standard pe plan internațional este deosebit de importantă în procesul de globalizare.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Simboluri în astronomie' - zihna


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Simbouri n tiin
Simbouri în știință

Simbolurile tehnice, formulele de calcul folosesc diverse simboluri și prescurtări ale anumitor mărimi.

Utilizarea unor simboluri standard pe plan internațional este deosebit de importantă în procesul de globalizare.

Astronomia este un domeniu al științei în care se folosesc numeroase simboluri.


Simbolurile planetelor
Simbolurile planetelor

 • Astronomii folosesc diverse simboluri pentru a desemnea diferite obiecte cerești, inclusiv planete.

 • Toate aceste simboluri au o anumită semnificație, de obicei corelată cu numele lor și cu semnificația mitologică a acestor nume.Mercur
Mercur

 • Mercur a fost numit după mesagerul înaripat al zeilor, iar simbolul planetei este în legătură cu acesta pentru că planeta are o mișcare foarte rapidăîn jurul Soarelui. Simbolul este un cerc, deasupra căruia se alfa două coarne curbate, reprezentând casca înaripată lui Mercur, un obiect al mesagerilor.

 • Simbolul caduceu reprezintă de multe ori medicina în America de Nord, pentru că este confundat cu un simbol similar.


Venus
Venus

 • Simbolul planetei Venus reprezintă golinda lui Venus. De remarcat este faptul că acest simbol este și simbolul pentru femeie, fapt nu foarte surpinzător având în vedere faptul că Venus este zeița romană a frumuseții. Acest simbol este, de asemenea, și simbolul pentru elementul chimic cupru, iar oglinzile obișnuiau să fie confecționate din cupru lustruit, ceea ce i-a determinat pe istorici să facă legătura între cele două simboluri.


P m ntul
Pământul

Pămantul nu a fost numit după un zeu mitologic, așa că simbolul acestuia nu își găsește interpretarea în mitologie. Există câteva interpretări ale simbolului Pământului. Cea mai populară interpetare este aceea că cercul și crucea din mijloc ar reprezenta o busolă. De asemenea, curcea din interiorul cercului ar mai putea semnifica paralele și meridianele cu ajutorul cărora Pământul a fost împărțit convențional în mai multe zone.


Ma rte
Marte

Planeta Marte și-a primit numele după zeul roman al războiului datorită culorii sale. Simbolul reprezintă scutul și sulița. Acest simbol este și simbolul pentru bărbat, războiul fiind ocupația principală a acestiua.


Juptier
Juptier

 • După simbolurile celor patru planete telurice, simbolurile celorlalte planete devin mai complexe, putând fi interpretate în mai multe feluri. Simbolul ar putea fi hierogliful pentru vulture, care era pasărea lui Juptier sau ar putea semnifica un fulger, arma lui Jupiter. De asemenea, simbolul ar mai putea semnifica prima literă din numele lui Zeus, versiunea greacă a lui Jupiter. Linia verticală care trece prin acesta indică faptul că este vorba despre o abreviere.


Saturn
Saturn

Deși simbolul lui Saturn arată cumva ca un ,,h”, el ar trebui sa reprezinte o seceră sau o coasă. Saturn, zeul roman era zeul agriculturii, deci simbolul este legat de el.


Uranus
Uranus

Simbolul planetei Uranus este o combinație între simbolul Soarelui și simbolul planetei Marte. Simbolul Soarelui este un cerc și un punct în mijlocul acestuia. Uranus presonifica raiul în mitologia romană, ceea ce explică combinația dintre cele două simboluri. Raiul era condus de lumina Soarelui și de puterea lui Marte.


Neptun
Neptun

Planeta Neptun a fost numită după zeul roman al mării, ceea ce se potrivește foarte bine, având în vedere culoarea albăstruie a planetei. Simbolul planetei este tridentul zeului mării.


Soarele
Soarele

 • Pentru a explica simbolul Soarelui, gândiți-vă la Sistemul Solar.

 • Cercul ar putea semnifica Sistemul Solar, iar ,punctul din mijloc, Soarele. Astfel este accentuată poziția centrală a Soarelui.

 • Este bine de menționat faptul că la un moment dat un concept cu privire la Univers era acela al unui Univers heliocentric, ceea ce ar explica la o scară mai largă simbolul.


Simbolurile constelațiilor

Știai că sunt 88 de constelații, iar fiecare are un simbol cu înțelesul și istoria proprie?Fiecare are una sau mai multe povești legate de modul cum au apărut.


Cele mai cunoscute constelații suntcele zodiacale.

Aceste constelații au fost folosite cu mult timp în urmă de către oameni pentru a știianotimpul în care se află. Când spunem că suntem în constelația „Leului”, înseamnă că Soarele apune in constelația cu același nume.


Simbolurie constelațiilor zodiacale(I)

CAPRICORN

VĂRSĂTOR

PEȘTI

BERBEC

TAUR

GEMENI


Simbolurie constelațiilor zodiacale(II)

RAC

LEU

FECIOARĂ

BALANȚĂ

SCORPION

SEGETĂTOR


Capricorn

Simbolul reprezintă un model simplificat al caprei de mare, animalul mitologic – jumătate capră, jumătate pește.

Capricornul reprezintăSolstițiul de Iarnă(21 sau 22 decembire) unde Soarele atinge cel mai sudic punct al eclipticii, Tropicul Capricornului. Acolo Soarele se întoarce și începe să urce în emisfera nordică, stând tot mai mult pe cer cu fiecare zi ce trece. Se poate asemăna cu o capră care urcă un munte cu scopul de a găsi ceva de mâncare, aceasta fiind nativ un animal care se cațără.

Coada de pește semnifică ploaia și inundațiile sezonului răcoros.


Vărsător

 • Simbolul este un desen simplificat al valurilor, reprezentând mai mule lucruri:

 • Babilonienii asociau acest simbol și constelația lui cu unul din zeii lor, Ea, numit „Cel Faimos”. Ea a fost de multe ori pictat ducând vase pline cu apă.

 • Vărsătorul a mai fost asociat cu inundațiile destructive de care au avut parte deseori babilonienii, fiind considerat un semn rău.

 • În Egiptul Antic, Vărsătorul era asociat cu revărsările anuale ale Nilului; se spune că atunci când Vărsătorul își pune vasul în râu, începe primăvara.


Pești

 • Silmbolul reprezintă un desen simplificat a doi pești care înoată în valurile mării.

  Babilonienii au numit aceast semn și constelația lui: „Cozile”, ilustrând doi pești care înoată în direcții diferite, reprezentând, de asemenea, fluviile Tigru si Eufrat.

 • Animalele au fost asociate cu Afrodita și Eros, cei doi care au scăpat de monstrul Typhon sărind în mare și tranformându-se în pești. Ca să nu se piardă unul de altul, s-au legat împreună de o funie.


Berbec

 • Simbolul reprezintă o imagine simplificată a coarnelor berbecului.Berbecul este un „apel de trezire” al zodiacului.În timpurile străvechi, echinocțiul de primăvară marca începutul anului. Se țineau festivitățiîn onoarea nașterii noii vieți a naturii și a noilor începuturi de a depozita pentru la iarnă hrană și alte lucruri utile.

 • Originea lui este egipteană și provine de la slujbele lor de sacrificare a berbecului în cinstea Soarelui în timpul echinocțiului, cu scopul de a-și asigura vreme bună și succes în anul care urmează.


Taur

Simbolul reprezintă un model simplificat al capului de taur și al coarelor lui.

Pentru egipteni, constelația Taurului reprezenta animalul mențoinat, care era asociat cu reînvierea lumii vii pe parcusrul primăverii.Pe timpul echinocțiului de primăvară, constelația era acoperită de Soare în partea de vest a cerului, marcând anotimpul.

În mitologia greacă, Taurul era asociat cu Zeus, care a luat forma unui taur pentru a o cucerii pe Europa, o prițesă legendară. Se spune că Zeus a purtat femeia peste mare.


Gemeni

Simbolul este cifra doi romană, arătând faptul că gemenii sunt nedespărțiți.

În mitologia gracă, gemeni erau asociați cu mitul lui Castor și Pollux, care au fost crescuți de lupi. Pollux era fiul nemuritor al lui Zeus, care a sedus-o pe Lea, iar Castor era fiul muritor al lui Tyndareus, regele Spartei și soțul lui Lea. Când a murit Castor, Pollux și-a implorat tatăl să îi dea acestuia imortalitate și așa a făcut, unindu-i pe cei doi în ceruri.


Rac

Simbolul este un desen simplificat a formei rotunde a unui crab si a cleștiilor lui.

Racul este constelația unde se află Soarele in cea mai nordică poziție a sa, adică la solstițiul de vară.În acest timp, Soarele este paralel cu Tropicul Racului, fiind fix deasupra capului.

În mitologia gracă, Racul era un crab care a apărut în timp ce Hercules se lupta cu Hydra, care avea mai multe capete. Animalul l-a ciupit pe Hercules de picior, iar bărbatul l-a strivit. Hera, un alt dușman de moare al lui Hercules a luat crabul și l-a pus pe cer în semn de răzbunare.


Leu

Simbolul este un desen simplificat al unui leu și a coamei lui.

În mitologia gracă, Leul era reprezentat de Nemean Leul care fura femei și le punea intr-o peșteră. Acesta era imun la orice armă: săbile și spadele erau nefolositoare împotriva lui. Din această cauză, Hercules a intrat in peștera lui.Când inamicul a aracat, eroul l-a prins și la aruncat în spate, rupându-i spatele și, apoi, elieberând doamnele. În cinstea curajului său, leul a fost pus pe cer.


Fecioara

Semnul reprezintă un „M”, la capăt Fecioara având picioarele încrucișate, în sem de puritate. Litera „M” nu se știe sigur de unde vine. Poate fi un simbol medieval din medicină sau chimie, dar nimeni nu poate fi sigur.

Fecioara a fost de multe ori desenată având grâu în mâna stângă. Se crede că Fecioara o arată pe Erigone, care și-a găsit tatăl mort, în timp ce îl căuta. Din cauza durerii, ea s-a spânzurat și a fost ridicată la cer pentru puritate.

O istorie alternativă ar fi una în care este reprezentată de Astraea, fiica lui Jupiter, și, care la sfatul Îngerului de Bronz, s-a ridicat la ceruri.


Balanța

Simbolul este modelul simplificat al unei balanțe.

Balanța era sacră pentru Shamash, Zeul Soarelui, care era de asemena respunsabil pentru adevăr și justiție. Era văzut, de asemenea, ca și scorpionul cu clești in Grecia Antică. Încă din acele zile, balanța a fost asociată cu legea și civilizația. Se mai spune că balanța este o aluzie la faptul că atunci când Soarele este în echinocțiul de toamnă, zilele și nopțiile sunt egale.

Este singura constelație care nu simbolizează o creatură vie.


Scorpion

Simbolul este un „M” cu o coadă de scorpion la capăt. Ca și la Fecioară, „M”-ul nu se știe de unde provine mai exact.

Un mit spune că Orion le-a spus zeiței Artemis și mamei ei, Leto, că ar putea ucide fiecare animal de pe Pământ. Femeile au trimis un scorpion ca să vadă dacă este adevărat. Cei doi

s-au luptat, dar Orion a fost ucis de către animal. Cu toate acestea, duelul a fost unul nemaipomenit și a atras atenția lui Zeus, care a ridicat scorpionul la ceruri. Apoi, la rugămintea lui Artemis, a făcut același lucru și cu Orion pentru a aminti prețul pe care îl poate plăti cineva datorită mândriei.

Prin urmare, în fiecare iarnă Vânătorul Orion urcă pe cer, dar plecă imediat ce apare scorpionul.


Segetător

Simbolul este o reprezentare a arcului și a săgeții.

În mitologia gracă, Segetătorul era reprezentat cu ajutorul unui centaur: jumătate om, jumătate cal.

Dar este o mitologie a lui Eratostene, care spune că arcașul nu era centaur, ci satirul Crotus, fiul lui Pan. În conformitate cu acest mit, Crotus mergea des la vânătoare și locuia aprope de muze. Acestea l-au rugat pe Zeus să îl pună pe cer, ca să arate la toți cum se trage cu arcul.

Săgeata constelației ochiește steaua Antares, „inima scorpionului”, iar segetătorul e mereu gata de atac în caz că sorpionul îl atacă pe Hercules sau în semn de răzbunare pentru Orion.


Așa cum ați văzut, în știință ai nevoie de imaginație pentru a înțelege simbolurile și înțelesurile lor. Trebuie să ne deschidem ochii, să privim către cer, si să încercăm să vedem mai mult decât poate oricine altcineva.

Astronomia pare plistisitoare și complicată, dar dacă întelegi ce se întâmplă zi de zi în viață și în natură, vei vedea că nu e nicio diferență majoră. Tot ce se întâmplă în spațiu este natural și incontrolabil, ca și pe Pământ.

Legile fizicii sunt aceleași peste tot in Univers.


 • Proiect realizat de imaginație pentru a înțelege simbolurile și înțelesurile lor. Trebuie să ne deschidem ochii, să privim către cer, si să încercăm să vedem mai mult decât poate oricine altcineva:

 • Paula Gherghinescu

 • Cordun Cristina

 • Bibliografie:

 • www.wikipedia.com

 • www.universetoday.com

 • www.zodiacsign.com


ad