dumitrache valentin ionut clasa a7 a a n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Dumitrache Valentin Ionut Clasa a7-a A PowerPoint Presentation
Download Presentation
Dumitrache Valentin Ionut Clasa a7-a A

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 20

Dumitrache Valentin Ionut Clasa a7-a A - PowerPoint PPT Presentation


 • 139 Views
 • Uploaded on

Materiale Metalice. Dumitrache Valentin Ionut Clasa a7-a A. Pentru realizarea diverselor produse din materiele metalice, semifabricatele se supun următoarelor tipuri de operaţii - operaţii de pregatire : curăţire, îndreptare, trasare

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Dumitrache Valentin Ionut Clasa a7-a A' - zeroun


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
dumitrache valentin ionut clasa a7 a a

Materiale

Metalice

Dumitrache ValentinIonut

Clasa a7-a A

slide2
Pentru realizarea diverselor produse din materiele metalice, semifabricatele se supun următoarelor tipuri de operaţii

- operaţii de pregatire:curăţire, îndreptare, trasare

- operaţii de prelucrare:tăiere (debitare ), îndoire, pilire, polizare, găurire, filetare;

- operaţii de finisare

slide3
Curăţirea

Semifabricatele, care prezintă pe suprafeţele lor oxizi impuritati se supun operaţiei de curăţire, în scopul îndepărtăriacestora.

Curăţirea este operaţia tehnologică de îndepărtare de pe suprafeţele materialelor metalice a stratului de oxizi metalici sau a peliculei de grăsimi în amestec cu pulberi metalice şi altele. Se poate realiza în diferite moduri:

 • manual, folosind peria de sârmă, dalta şi ciocanul
 • mecanic, îndepărtând stratul de la suprafaţă, sub formă de aşchii
 • termic, cu ajutorul flăcării unui arzător
 • hidraulic, acţionând cu un jet de apă sub presiune pe suprafaţa semifabricantului
 • chimic, prin introducerea semifabricantului în băi cu soluţii acide
indreptarea
Indreptarea

Semifabricatele care au deformaţii sub formă de adâncituri, îndoituri, ondulaţii etc. Se supun operaţiei de îndreptare, care se poate executa manual sau mecanic, la rece (tempertură ambiantă) sau la cald.

Cel mai des se aplică îndreptarea la rece, folosind ciocane din oţel, lemn sau cauciuc şi placa de îndreptat sau nicovala. În funcţie de tipul semifabricatului şi poziţia deformaţiei, îndreptarea se realizează astfel:

- tablelor care au deformări în partea centrală li se aplică lovituri cu ciocanul, de la marginea tablei spre centru;

- tablele cu deformări pe margini se îndreaptă cu lovituri aplicate dinspre centru spre margini;

- sârmele deformate se prind între 2 scânduri fixate în menghină sau se trec peste o bară rotundă şi se trage alternativ de fiecare capăt.

trasarea
Trasarea

Pentru a executa o piesă (produs) conform desenului, se transpun cotele de pe desen pe material şi se marchează conturul piesei finite. Pentru măsurarea dimensiunilor se foloseşte ruleta sau rigla gradată, iar cu acul de trasat se zgârie materialul, de-a lungul muchiei riglei; cu punctatorul se marchează, la anumite distanţe, pe liniile trasate, puncte mai adânci.

Trasarea este operaţia tehnologică de imprimare pe suprafaţa materialelor semifabricate a conturului de prelucrare a viitoarei piese. Operaţia se realizează după desenul piesei sau după şablon folosind: ruleta, acul de trasat, punctatorul, compasurile de diferite tipuri.

operatii de prelucrare
Operatii de prelucrare

Operaţiile de prelucrare sunt operaţiile în cursul cărora semifabricatul iniţial îşi schimbă forma şi dimansiunile. În funcţie de scopul propus, sunt mai multe operaţii de prelucrare.

debitarea
Debitarea

Debitarea (tăierea) este operaţia tehnologică care are scopul de a desprinde total sau parţial o parte din materialul de prelucrat.

Debitarea metalelor se poate executa:

 • manual, cu fierăstraie, foarfece, cleşti, dălţi
 • mecanic, cu fierăstraie mecanice, foarfece-ghilotină, maşini de debitat,
 • termic, cu flacără de gaze, cu arc electric.
indoirea
Indoirea

Îndoirea este operaţia tehnologică de deformare plastică prin care se modifică forma materialului semifabricat, fără îndepărtarea de mterial, în scopul obţinerii unei piese. Sunt supuse îndoirii semifabricatele cu secţiune uniformă de tipul: table, bare, ţevi, sârme etc.

Îndoirea metalelor se poate executa la rece şi la cald. Îndoirea la rece se aplică mai ales materialelor moi (aluminiu, plumb, cupru, oţel cu conţinut scăzut de carbon).

În funcţie de cantitatea de produse care se supune acestei operaţii, îndoirea se poate executa

- manual – folosind ciocane din lemn sau metal, nicovale, dornuri (tije metalice cilindrice), dispozitive de îndoit

- mecanic – cu ajutorul maşinii de îndoit

pilirea
Pilirea

Pilirea este operaţia tehnologică de prelucrare prin aşchiere a suprafeţelor plane sau profilate, în scopul îndepărtării adaosului de material cu ajutorul sculelor numite pile. Pilirea se poate executa:

 • manual – aici efortul fizic este ridicat şi de aceea se recomanda ca piesele sa fie aduse la dimensiuni cât mai apropiate de cele finale prin alte operaţii, pentru ca adaosul de pilit să fie cât mai mic
 • mecanic

Pilele din oţel cu duritate mai mare au diferite forme şi mărimi. Pe suprafaţa de lucru, pilele au proeminenţe numite dinţi. Unele pile au un singur rând de dinţi, altele au 2 rânduri de dinţi.

polizarea
Polizarea

Pentru a îndepărta neregularităţile de la prelucrările anterioare, se aplică operaţia de polizare. Ea se execută cu ajutorul polizoarelor a căror sculă de prelucrare este piatra de polizor ce poate avea diverse forme şi dimensiuni. Ele se mai numesc pietre abrazive şi sunt formate din granule colţuroase dure, care smulg aşchii fine din materialulpe care îl prelucrează.

gaurirea
Gaurirea

Găurirea sau burghierea este operaţia tehnologică de prelucrare prin aşchiere în scopul executării găurilor într-un material compact. Operaţia se execută cu ajutorul burghielor care pot fi antrenate manual sau mecanic, de un dispozitiv sau cu ajutorul maşinilor de găurit.

Pentru obţinerea găurilor de diametre mici în metale moi operaţia se poaterealiza manual.

filetarea
Filetarea

Pentru a obţine pe suprafaţa interioară sau exterioară a unei piese un ansamblu de spire, numit filet,se execută operaţia de filetare.

Piesele filetate la exterior se numesc şuruburi iar cele cu găuri filetate poartă numele de piuliţe.

Filetele interioare se obţin cu ajutorul tarozilor iar pentru cele exterioare se folosesc filierele.

Pentru filetarea manuală, filierele se fixează în dispozitive numite portfiliere, iar tarozii sunt acţionaţi prin intermediul unei manivele cu gaură pătrată.

Filetarea se execută cu piesa fixată în menghină acţionând prin rotirea şi apăsarea tarodului sau a filierei, perpendicular pe suprafaţa piesei de filetat.

operatii de finisare
Operatii de finisare

Finisarea are ca scop creşterea gradului de netezime a suprafeţelor şi obţinerea unor noi produse cu forme şi dimensiuni cât mai precise. Există mai multe operaţii de finisare. Avantajele finisării suprafeţelor sunt: creşterea rezistenţei pieselor prelucrate, mărirea duratei de întrebuinţare a produsului, aspectul plăcut al produsului.

razuirea
Razuirea

Răzuirea este operaţia executată cu ajutorul sculelor numite răzuitoare şi are ca scop înlăturarea asperităţilor (rizurilor) lăsate de scule la prelucrările anterioare. Ea se aplică după prelucrarea cu dalta, pila sau alte scule aşchietoare, când suprafeţele mai prezintă asperităţi. Se finisează piesele de mare precizie: instrumente de măsurat, rigle, echere.

superfinisarea
Superfinisarea

Suprafinisarea este operaţia de prelucrare fină a suprafeţelor exterioare cu ajutorul unei bare abrazive cu formă corespunzătoare cu cea a piesei de prelucrat.

Superfinisarea este operaţia aplicată suprafeţelor cilindrice exterioare, folosindu-se bare abrazive cu granulaţie foarte mică. Piesa care se prelucrează are mişcare de rotaţie, bara abrazivă, mişcare “du-te vino”. Această operaţie se aplică pieselor care intră în construcţia avioanelor

slide17

***Operaţiile de pregătire aplicatematerialelor metalice sunt: -curăţirea -îndreptarea -trasarea***Sculele folosite la curăţire sunt periile de sârmă şi raşchetele.***Îndreptarea se aplică semifabricatelor deformate şi constă în aducerea materialului la forma, de obicei plană, dinaintea deformării.***Trasarea este operaţia de transpunere pe material a conturului piesei finite.***Pentru măsurare şi trasare se folosesc: -ruleta -rigla gradată -acul de trasat -punctatorul -ciocanul

slide18
***Debitarea este operaţia de prelucrare ce constă în separarea dintr-un semifabricat a unor bucăţi mai mici, cu forme şi dimensiuni bine stabilite.

***Îndoirea este operaţia de modificare prin deformare plastică a unui semifabricat.

***Pentru îndoire se utilizează

-ciocanul sin lemn sau metal

-nicovale

-dornuri

***Polizarea este operaţia de înlăturare a neregularităţilor rămase pe suprafeţele pieselor de la prelucrările anterioare.

slide19
***Operaţia de polizare se execută mecanic, cu ajutorul polizoarelor, scula de prelucrarer fiind piatra abrazivă.

***Pilirea este operaţia prin care se îndepărtează adaosul de material sub formă de aşchii foarte fine, cu sculele numite pile.

***Găurirea este operaţia prin care se obţin găuri în materialul compact.

***Sculele folosite la găurire se numesc burghie, care se fixează în dispozitivele maşinilor de găurit.

***Filetarea este operaţia de realizare a filetului pe suprafeţele interioare sau exterioare ale unor piese.