m dia kutat s az interneten kutat si t j koztat
Download
Skip this Video
Download Presentation
- M é dia kutatás az interneten – KUTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 27

- M é dia kutatás az interneten – KUTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ - PowerPoint PPT Presentation


 • 87 Views
 • Uploaded on

Visitor Media Research 2010/ 2. Visitor Media Research 2001 – 2002 – 2003 – 2004 – 2005 – 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010. - M é dia kutatás az interneten – KUTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ. NRC-TNS VMR2010/2. A kutatás háttere és célja.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '- M é dia kutatás az interneten – KUTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ' - yank


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
m dia kutat s az interneten kutat si t j koztat
Visitor Media Research 2010/2

Visitor Media Research

2001 – 2002 – 2003 – 2004 – 2005 – 2006 – 2007 – 2008 – 2009– 2010

- Médiakutatás az interneten –

KUTATÁSI TÁJÉKOZTATÓ

slide2
NRC-TNS VMR2010/2

A kutatás háttere és célja

 • A Visitor Media Research egy évente ismétlődő kutatássorozat folytatása, amelyet az NRC Piackutató Kft. és a TNS készít el a hazai médiavásárlók, médiatulajdonosok és vállalatok részére.
 • A kutatás célja hogy:
  • a hazai honlapok a VMR adatainak segítségével hiteles információkkal lássák el a legnagyobb online médiavásárló és médiatervező cégek munkatársait honlapjuk látogatóinak jelenlegi összetételéről és annak változásairól
  • a résztvevő honlapok látogatói szegmensei egymással és a hazai internetes populáció egészével is összehasonlíthatók legyenek, továbbá az évente kétszer elvégzett vizsgálat segítségével lehetővé váljon a honlap látogatók demográfiai jellemzőinek folyamatos vizsgálata, a változások nyomon követése
  • a hazai internetes társadalom honlap látogatási, vásárlási és reklámattitűd szokásait feltérképezve hiteles információkat adjunk a különböző piaci szereplőknek a hazai internetezőkről.

Magyarország legnagyobb átfogó online kutatása!

Nélkülözhetetlen adatforrás: reklámozáshoz, szolgáltatáshoz, értékesítéshez...

slide3
NRC-TNS VMR2010/2

A kutatás tartalma

 • A hagyományos kutatással megalapozott online kutatás során a honlapok üzemeltetői, a reklámozók és médiatervezők hiteles képet kaphatnak az internetezők:
  • honlap látogatási szokásairól (egyes honlapok esetében az aloldalak látogatottságáról is)
  • online reklám attitűdjéről (offline vs online reklámok elfogadottsága)
  • médiahasználati szokásairól (tévé, rádió, nyomtatott sajtó)
  • státuszáról (ESOMAR, illetve JFK – jövedelem, fogyasztás, képzettség – státusz)
  • online vásárlási szokásairól (tartós fogyasztási cikkek megléte, vásárlási szándéka)
  • számítástechnikai jártasságáról, internet használatáról és érdeklődési köréről
  • demográfiai jellemzőiről
 • Alapadatok:
  • Alapsokaság: a legalább hetente egyszer internetező14-69 évesek
  • Célcsoport: a vizsgált honlapokat látogató internetezők
  • A honlapok: a legnagyobb hazai portálok és honlapok (343 honlap)
  • Mintavétel: rétegzett irányított véletlen mintavétel közel 300 mintavételi ponton
  • Módszer: online adatfelvétel
  • Mintanagyság: 10 000 fő
  • Adatfelvétel: 2010. november 15 – december 20.
  • Elérés: online reklámok, e-mail reklám, NetPanel.hu access panel

Hiteles kutatási adatokkal győzzük meg a hirdetőket arról,

hogy hirdessenek az interneten és az Ön honlapján.

slide4
NRC-TNS VMR2010/2

Az ESOMAR társadalmi kategória

 • Az ESOMAR ajánlása szerint a háztartás társadalmi csoport besorolását az adott háztartás fő-keresőjének jellemzői jelölik ki. Definíció szerint a háztartás főkeresője a háztartásban élők közül az a személy, aki legnagyobb arányban járul hozzá a háztartás jövedelméhez. A társadalmi csoport képző változói az aktív főkereső esetében a befejezett legmagasabb iskolai végzettség és a foglalkozási kategória, az inaktívak esetében pedig a befejezett legmagasabb iskolai végzettség és a vagyoni helyzet. Az ESOMAR-változó képzése az ajánlás által meghatározott szabályok szerint történik.
 • Az ESOMAR társadalmi kategória változó felépítése
 • Az ESOMAR társadalmi kategóriarendszer három változó alkalmazásával épül fel, amelyből aktuálisan két-két változó jelöli ki a csoportba tartozást.
  • A "főkereső" jelenlegi foglalkozása, (a főkereső a háztartáson belül a legmagasabb jövedelmű személy. )
  • A főkereső befejezett legmagasabb iskolai végzettsége
  • Ha a főkereső nem folytat aktív kereső tevékenységet, a háztartás vagyoni helyzete: tíz, az ESOMAR által kijelölt vagyontárgy, tartós fogyasztási cikk birtoklása alapján.
slide5
NRC-TNS VMR2010/2

Az ESOMAR társadalmi kategória tartalma és megoszlása

„A” társadalmi csoportba tartozók esetében a háztartás főkeresője önálló vagy alkalmazott értelmiségi (felsőfokú végzettséggel) magasan képzett top menedzser; középvezető vagy más menedzser viszonylag sok (hat vagy több) beosztottal; átlagnál magasabb iskolai végzettségű vagyoni javakkal jól ellátott inaktív

„B” társadalmi csoportba tartozók esetében a háztartás főkeresője magasan képzett alsó és középszintű vezető hatnál több beosztottal; középvezető; más menedzser hatnál kevesebb beosztottal, munkafelügyelő; felsőfokú végzettségű hat, vagy hatnál több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó, legalább középfokú iskolai végzettséggel és átlagos vagy átlagnál jobb vagyoni helyzetben lévő inaktív

„C1” társadalmi csoportba tartozók esetében a háztartás főkeresője középfokú végzettségű középvezető, vagy más menedzser; középfokú végzettséggel rendelkező vállalkozás tulajdonosa, aki legalább hat alkalmazottal dolgozik; középfokú végzettségű mezőgazdasági vállalkozó

„C2” társadalmi csoportba tartozók esetében a háztartás főkeresője irodai alkalmazott; érettségizett szakmunkás, munkafelügyelő; vállalkozás, vagy üzletrész tulajdonos öt vagy kevesebb alkalmazottal, alacsony iskolai végzettségű anyagi javakkal átlagosan ellátott inaktív, illetve középiskolai végzettségű vagyoni helyzetét tekintve átlag alatti inaktív

„DE” társadalmi csoportba tartozók esetében a háztartás főkeresője szakmunkás, képzetlen munkás, alacsony iskolai végzettségű hatnál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó, mezőgazdasági termelő

slide7
NRC-TNS VMR2010/2

VMR2010: rövid összefoglaló I.

 • A gyakori (hetente legalább egy alkalommal) internetező 14-69 éves hazai lakosság 68 százaléka internetezik minden nap – további 21 százaléka hetente 4-6 napon csatlakozik a világhálóra.
 • A penetráció növekedésével fokozatosan csökken az internetes populáció férfias, fiatalos, urbánus jellege – de természetesen még mindig e csoportok dominanciája figyelhető meg. A gyakori internetezők 52 százaléka férfi, 48 százaléka 30 év alatti, 27 százaléka Budapesten él.
 • A gyakori internetezők 93 százaléka internetezik otthonában. Az otthoni internet eléréssel rendelkezők már csak 2 százaléka használ betárcsázós modemes kapcsolatot.
 • Munkahelyén az internetezők 26 százaléka, iskolában pedig 10 százaléka szokott internetezni. Az iskolai internetezés természetesen elsősorban a középiskolás korosztályra jellemző: a 14-17 évesek 39 százaléka szokott internetezni oktatási intézményben. A nyilvános wifi használata elsősorban a felsőfokú tanulmányokat végző korosztály jellemzője, a 18-25 évesek 15 százaléka internetezik nyilvános wifi segítségével.
slide8
NRC-TNS VMR2010/2

VMR2010: rövid összefoglaló II.

 • Az internet használat tudatosabbá válására utal, hogy évről évre nő a levelezésen, böngészésen túlmutató tevékenységeket végzők aránya. Vásárlás előtti információgyűjtésre az internetezők 94 százaléka használta már az internetet, és 59 százalék rendszeresen keresgél különböző termékinformációkat a világhálón.
 • Az internetezők 27 százaléka használja (rendszeresen vagy alkalmanként) társ- és partnerkeresésre az internetet. – chatelni (webes felületen vagy MSN-en, Skype-on) 74, fórumozni 41 százalék szokott. Blogokat az internetezők 58 százaléka olvasgat, de csak 13 százalék teszi ezt rendszeresen, a saját bloggal rendelkezők aránya pedig 12 százalék. A Twittert a hazai internetezőknek már csupán 8 százaléka használja, de csak 2 százalék rendszeresen.
 • Minden második internetező szokott valamilyen ingyenes játékot játszani az interneten (a rendszeresen játszók aránya viszont csak 12 százalék), online szerencsejátékot 11 százalékuk játszik legalább alkalmanként. Letöltésért még kevesen fizetnek: szoftverért 13, zenéért 5, képért vagy videóért 4 százalék fizetett. A videomegosztó szájtok népszerűségének növekedésével folyamatosan nő a száma azoknak, akik már töltöttek fel valamilyen videót az internetre: jelenleg 25 százalék azok aránya, akik éltek már ezzel a lehetőséggel.
slide9
NRC-TNS VMR2010/2

VMR2010: rövid összefoglaló III.

 • Az internetezők 71 százaléka életében legalább egyszer rendelt valamilyen terméket, szolgáltatást az interneten keresztül – azok aránya, akik kisebb-nagyobb rendszerességgel használják erre a világhálót, 48 százalék. Az internet használók 22 százaléka biztos benne, további 33 százalékuk pedig valószínűnek tartja, hogy a következő fél évben vásárol valamit az interneten keresztül.
 • A 14-69 éves internetezők 79 százaléka rendelkezik lakossági folyószámlával (a 18 év felettiek körében ez az arány 86 százalék) – pénzügyeit 41 százalék szokta az interneten keresztül intézni, további 6 százalék pedig tervezi, hogy fél éven belül kipróbálja az online bankolást.
slide10
NRC-TNS VMR2010/2

VMR2010: rövid összefoglaló IV.

 • Az internetezők kevesebb mint 2 százaléka biztos abban, hogy a következő fél évben vásárol autót, 8 százalék pedig valószínűnek tartja ezt. Az autóvásárlást tervezők több mint kétharmada használt gépkocsi vásárlását tervezi, 8 százalékuk viszont biztos abban, hogy új autót fog venni.
 • Az internetezők 1 százaléka tervezi fél éven belül ingatlan vásárlását, további 5 százalék valószínűnek tartja a közeljövőbeli lakásvásárlást.
 • Az internetezők 57 százaléka tervezi, hogy a következő fél évben üdülni megy: Belföldi üdülést 13, külföldi üdülést 9 százalék tervez, 29 százalék viszont még bizonytalan e kérdésben – a netezők 44 százaléka ugyanakkor biztos abban, hogy az év második felében nem megy üdülni.
 • Az internetezők 60 százaléka még sosem utazott repülőgéppel, 27 százalékuk pedig utazott már, de az utóbbi egy évben nem ült repülőre. Fapados légitársaságot 18 százalék próbált már ki. Az internetezők 5 százaléka biztos abban, hogy a következő fél évben fog repülőgéppel utazni, azok aránya pedig, akik ezt valószínűnek tartják, 9 százalék.
vmr2010 2

VMR2010/2

kozuleti.com

alapadatok

slide12
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide13
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide14
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide15
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide16
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide17
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide18
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide19
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide20
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide21
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide22
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide23
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide24
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide25
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide26
NRC-TNS VMR2010/2

kozuleti.com ( n = 43 )

slide27
NRC Piackutató Kft.

Tel: (06-1) 413-0569

Fax: (06-1) 413-0570

www.nrc.hu

ad