Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ЗЛОУПОТРЕБА ЕКСТАЗИЈА Припремила: Зорица Божић-Димитријевић PowerPoint Presentation
Download Presentation
ЗЛОУПОТРЕБА ЕКСТАЗИЈА Припремила: Зорица Божић-Димитријевић

ЗЛОУПОТРЕБА ЕКСТАЗИЈА Припремила: Зорица Божић-Димитријевић

153 Views Download Presentation
Download Presentation

ЗЛОУПОТРЕБА ЕКСТАЗИЈА Припремила: Зорица Божић-Димитријевић

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. ЗЛОУПОТРЕБА ЕКСТАЗИЈА Припремила: Зорица Божић-Димитријевић

  2. -ЕКСТАЗИ је назив за полусинтетичку супстанцу. -Производи се у облику белог праха,а на тржиште се обично пласира у капсулама, таблетама или праху. -Назива се још и ексер, екс и бонбон. -На таблетама које могу бити разних боја утиснути се разни логои. -Главни састојак је синтетизован у Немачкој 1912.године.

  3. -Када се екстази узима орално деловање је након 30-45 минута, док се секундарно деловање може осетити данима. -Контраиндикације могу бити разне; повишење крвног притиска, проблеми са бубрезима и јетром. -Почетак деловања “coming up” корисници осете као затезање вилице, знојење, сушење уста, подрхтавање и убрзан рад срца. -20 до 60 минута након уношења у организам изазива еуфорију.

  4. -Осим тренутног штетног деловања, доказано је да ова дрога узрокује мутације и оштећења на наследном материјалу.

  5. -Психички симптоми који доминирају након злоупотребе: • Страх, депресивност • Слушне и видне халуцинације • Токсичне психозе • -Екстази делује на ендокрини систем, посебно на штитну жлезду и хормон раста. • -Коришћење екстазија у трудноћи може проузроковати успорен развој фетуса и абнормалности код новорођенчета. • -Такоће продире и у мајчино млеко те не треба узимати екстази у току дојења.

  6. -Како препознати особу која је под дејством екстазија? • промена понашања у виду прекомерне активности • проширење зеница због чега се очи чине тамнијим него иначе • укоченост лица, најчешће доње вилице, шкргутање зубима и искривљене “гримасе” • промена навика у јелу и спавању (особи се никад не спава, храна јој готово не треба и често се хвали и одаје себи признање)

  7. -Особа која користи екстази због еуфорије може занемарити сигнале које шаље тело као што је дехидрација, грчеви мишића, вртоглавица, исцрпљеност. -Помоћ предозираној особи се може пружити тако што је треба физички расхладити, одвести у мирну и тиху средину, дати јој пуно течности. -Ако то не помогне обавезно потражити медицинску помоћ.

  8. Материјал: www.nikad-heroin.com/index.php/vrste-droga-narkotika.../ekstazi