Po etci rima
Download
1 / 22

Po?etci Rima - PowerPoint PPT Presentation


 • 116 Views
 • Uploaded on

Početci Rima. Ivana Krapić. Stari narodi. Izbaci uljeza. Italci Grci Makedonci Etruščani. Grad Rim. Zaokruži slovo ispred točnog odgovora. Najdulji sačuvani natpis na etruščanskom pismu danas se čuva u arheološkom muzeju u: A) Rimu B) Splitu C) Zagrebu. Natpis na etruščanskom.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Po?etci Rima' - xanti


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Po etci rima

Početci Rima

Ivana KrapićIzbaci uljeza
Izbaci uljeza

 • Italci

 • Grci

 • Makedonci

 • EtruščaniZaokru i slovo ispred to nog odgovora
Zaokruži slovo ispred točnog odgovora

 • Najdulji sačuvani natpis na etruščanskom pismu danas se čuva u arheološkom muzeju u:

 • A) Rimu

 • B) Splitu

 • C) ZagrebuAko smatra da je tvrdnja to na zaokru i da ako ne zaokru i ne
Ako smatraš da je tvrdnja točna zaokruži da,ako ne zaokruži ne

Etruščansko pismo još nije odgonetnuto

DA / NE

Etruščani su bili vješti i napredni graditelji.Razvili su tehnikugradnje svodova DA / NE

Etruščani su proricali budućnost prema glasanju ptica DA / NE

Patriciji su se smatrali starosjediocima rimske države,te su imali povlašten položaj u društvu DA / NE


Stari etru ani
Stari Etruščani zaokruži ne


Dopuni re enice
Dopuni rečenice zaokruži ne

 • Prema znanstvenim istraživanjima,grad Rim je nastao razvijajući se dugi niz godina.Danas znamo da su tijekom____ stoljeća pr.Krista na brežuljcima uz rijeku ______,postojala naselja Latina.Tim naseljima u 6.st.pr.Krista zavladali su _______ i ujedinili ih u jedinstven grad-državu.


Nastanak grada rima
Nastanak grada Rima zaokruži ne


Po etci rima


Romul i rem
Romul i Rem zaokruži ne


Romul i rem1
Romul i Rem zaokruži ne

 • Od svih rimskih mitova tek je malo njih toliko bogato folklorom kao mit o osnivačima Rima, Romulu i Remu. Te nam priče govore o tome kako su dva brata, Amulije i Numitor zajdnički vladali Alba Longom, gradom koji je osnovao Enejin sin Askanije. Ubrzo je Amulije postao ljubomoran na svog brata zbog prava na nasljedstvo te ga je zatvorio, a njegovu kćer Reu Silviju je prisilio da postane Vestina svećenica. Zbog toga je ona morala čitav život ostati djevica, ali nakon nekog vremena je bog Mars silovao Reu Silviju u koju se zaljubio, te je ona rodila blizance -  Romula i Rema.


Po etci rima

 • Čim je to čuo, bijesni je Amulije naredio da se njihova majka živa zakopa, a da se djeca utope u Tiberu. No sluge kojima je povjeren ovaj zadatak su se sažalile nad blizancima i umjesto da ih utope, pustili su ih niz rijeku u njihovoj kolijevci. Struja ih je odnijela do obale podno Palatina gdje je njihov plač privukao pozornost vučice. Daleko od toga da ih pojede, ona ih je podojila vlastitim mlijekom brinući se o njima dok nije stigla pomoć ljudi. Pastir Faustul koji je tuda prolazio sa svojim stadom je ugledao dječake te ih odnio kući i povjerio svojoj ženi na brigu. Pastirova žena Aka Larencija ih je nazvala Romul i Rem. Faustul ih je, uz pomoć svoje žene odgojio a da nije ni znao da su to sinovi boga Marsa i vestalinke Reje Silvije… dječaci kojima je sudbina odredila da budu osnivači grada Rima.


Po etci rima

 • Blizanci su izrasli u jake i zdrave mladiće i do svoje zrelosti su stekli ugled zbog svoje hrabrosti u borbama s razbojnicima koji su napadali pastire. Priče o njihovim djelima su stigle i do Amulija koji je poslao svoje vojnike po njih. Vojnici su uspjeli uhvatiti Rema, a Romul koji je saznao za svoj pravi identitet je sa pastirima oslobodio brata, napao tiranina, prognao ga i vlast vratio Numitoru.

 • Nakon nekog vremena Romul i Rem odluče osnovati svoj grad, a odluku o tome tko će biti osnivač grada su prepustili bogovima, onaj tko ugleda više ptica osnovati će novi grad. Romul se popne na brežuljak Palatin, a Rem na Avantin. Rem ugleda šest orlova strvinara, a Romul ih vidje dvanaest, pa zaključi da su bogovi na njegovoj strani.


Po etci rima

 • On odmah uzora brazdu oko Palatina  da označi mjesto gdje će se graditi zidine budućeg grada. Kada je Rem, ljubomoran na brata vidio mali zemljani zid preskoči preko brazde i naruga mu se da će i neprijatelji tako lako moći upasti u njegov grad. Romula to naljuti te on zada smrti udarac svome bratu.

 • Prema predaji Romul je 21. 4. 753. godine sam izgradio grad, te mu dao ime Roma.


Po etci rima


Rimske igre
Rimske igre i _________.


Rimska obitelj
Rimska obitelj i _________.

 • Većina muškaraca i žena radila je u poljima tijekom dana, ili u radionicama, izrađujući lončarsku robu ili su tkali tkanine, ili nešto slično, te njihova djeca obično nisu bila s njima. Djeca su se brinula sama o sebi, ili su se o njima brinula njihova starija braća i sestre, ili pak djedovi, bake, tetke, ili , u bogatijim obiteljima, robovi. Nije postojalo dječjih vrtića, a gotovo nijedno dijete nije išlo u školu.Smrt rimljana
Smrt Rimljana i _________.

 • Rimljani su umirali puno mlađi nego u današnje vrijeme – većina je ljudi umirala u četrdesetim ili pedesetim godinama života. Tako većina rimske djece nije nikad upoznala djedove i bake, koji su umirali u vrijeme kada su ta djeca bila tek rođena, ili kada su bili sasvim mali. Oni su o svojim djedovima i bakama razmišljali na način na koji vi vjerojatno danas razmišljate o pradjedovima i prabakama – kao o ljudima koje jedva poznajete. Mnogo je djece izgubilo čak i roditelje tijekom odrastanja, te su ih podigli tetke ili stričevi i ujaci, ili pak njihove starije sestre ili braća.