instalatii pentru semnalizarea acustica si optica n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Instalatii pentru semnalizarea acustica si optica PowerPoint Presentation
Download Presentation
Instalatii pentru semnalizarea acustica si optica

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Instalatii pentru semnalizarea acustica si optica - PowerPoint PPT Presentation


 • 109 Views
 • Uploaded on

Instalatii pentru semnalizarea acustica si optica. Nume: PETRICA Prenume: GEORGE-DANIEL Grupa: 112 B Facultatea: Inginerie Electrica. Instalatii de sonerii

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Instalatii pentru semnalizarea acustica si optica' - xanti


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
instalatii pentru semnalizarea acustica si optica

Instalatii pentru semnalizarea acustica si optica

Nume: PETRICA

Prenume: GEORGE-DANIEL Grupa: 112 B

Facultatea: Inginerie Electrica

slide2
Instalatii de sonerii
 • Acestea au rolul de a produce un semnal acustic pe cale electrica. Cea mai simpla instalatie de sonerie este compusa din:
 • -transformatorul electric, care are rolul de a reduce tensiunea retelei de 220V (sau 120V) la tensiunea de 3, 5, 8V;
 • -clopotul electric, care are rolul de a transforma energia electrica in energie acustica usor de perceput de om;
 • -butonul de actionare, care are rolul de a inchide circuitul electric al clopotului;
 • -conductele electrice pentru circuitul de tensiune redusa;
 • -conductele electrice pentru legare la reteaua electrica de 220V (sau 120V).
slide3

Fig.1 Instalatie de sonerie:

1-transformator electric, 2-clopot, 3-buton de actionare, 4-sigurante fuzibile, 5-conducte electrice de tensiune redusa, 6- conducte electrice la tensiunea de 220V (sau 120V).

slide4
Instalatia de sonerie este prevazut cu sigurante fuzibile, montate pe conductele de legare la reteaua de 220V (sau 120V), pentru a asigura protectia la scurtcircuit.
 • Instalatia de sonerie astfel descrisa se utilizeaza frecvent in apartamentele de locuinta. Alimentarea soneriei se face dintr-un circuit de priza. Sigurantele fuzibile, transformatorul si clopotul electric se monteaza in apartament pe placa tabloului electric (fig. 2). Butonul de actionare se monteaza pe perete in exteriorul apartamentului, langa usa de intrare. Conductele electrice pana la buton sunt conducte din cupru sau aluminium, isolate cu masa plastica (TY 0,8). Ele sunt introduce intru-un tub de protectie de masa plastica (IPY) care se monteaza ingropat in perete sau in tencuiala acestuia. In cazul in care instalatia de sonerie se executa ulterior instalatiei electrice din apartament, transformatorul si clopotul se monteaza langa tabloul electric pe o placa de lemn sau alt material izolant.
slide5

Fig.2 Montarea instalatiei de sonerie:

1-sigurante fuzibile, 2-transformator, 3-clopot, 4-buton, 5-conducte electrice de legatura in tabloul electric, 6-conducte dielectrice montate in tub de protectie si ingropate in perete, 7-placa tabloului electric.

slide6
In cazul locuintelor cu putine apartamente, soneriile pot fi actionate din doua locuri ca in schema urmatoare; de la usa de intrare in cladire (unde pe o placa se afla toate butoanele pentru apartamentele din aceasta) si de la usa fiecarui apartament.
 • Pentru astfel de instalatii, care de regula sunt de intindere mica se monteaza un sigur transformator de sonerie. Acesta se monteaza in tabloul de lumina comun pentru apartamente. In ultimul timp clopotul electric este inlocuit in apartamente, cu o sonerie muzicala.
 • Instalatiile de sonerii se mai utilizeaza frecvent in scoli, institute de invatamant superior, camine, internate, etc.
slide8
In aceste cazuri toate soneriile sunt actionate de un buton. Aceasta se amplaseaza pe conductele de 220V in secretariate, in camera personalului de supraveghere sau de paza. In fig.5 este prezentata o astfel de instalatie pentru o cladire cu subsol, parter si 3 etaje. Pt. fiecare din nivele sunt prevazute cate doua sonerii. Fiecare sonerie este prevazuta cu transformator de sonerie individual. Schema se utilizeaza in situatiile in care constructia are o intindere mare .
 • Prezinta avantajul ca transformatoarele nu functioneaza in gol, iar conductele de alimentare pt 220V au dimensiuni mult mai economice decat in situatia in care distributia s-ar fi facut pe tensiune redusa.
slide9

Fig.5 Schema electrica monofilara a unei instalatii de sonorizare dintr-o cladire cu subsol, parter, si 3 etaje.

slide10
Instalatii pentru semnalizarea unei situatii anormale in constructie sau intr-o instalatie
 • De multe ori, in constructii sau in instalatii pot sa apara situatii anormale care, nedepistate in scurt timp, pot sa conduca la mari pagube materiale, la oprire procesului de productie si uneori la pierderi de vieti omenesti. Astfel, un incendiu din timp scurt, poate sa duca la distrugerea completa a consturctiei cu toate bunurile din aceasta, poate sa produca explozii, etc.
 • Depasire temperaturii admise intr-o instalatie poate sa duca la
 • depasire presiunii normale, putand provoca explozii, poate sa duca la degradare unor produse, la accidente de munca, etc.
 • Diversitatea instalatiilor de avertizarea situatiilor anormale este foarte mare. In momentul de fata, datorita dezvoltarii remarcabile a stiintei si tehnologieii, se poate aprecia ca aproape orice situatie considerata anormala poate fi semnalizata (depasire temperaturii si presiunii unui mediu, aparitia fumului, focului, modificarea concentratiei unui gaz, a intesitatii curentului, a tensiuni, a factorului de putere, etc.)
 • Toate aceste instalatii pentru semnalizarea situatiilor anormale, functioneaza dupa schema de principiu din fig.7.
slide11

Fig.7 Schema de principiu a unei instalatii pentru semnalizarea unei situatii anormale.