Anoreksija i bulimija
Download
1 / 17

ANOREKSIJA I BULIMIJA - PowerPoint PPT Presentation


  • 195 Views
  • Uploaded on

ANOREKSIJA I BULIMIJA. Anja Vucicevic i Milena Kostadinovski. Sta je ANOREKSIJA. * Anoreksija, odnosno odbijanje hrane koje može dovesti do ogromnog gubitka težine, praćenog hormonskim poremećajima, prvenstveno je bolest devojčica u adolescentskom uzrastu.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ANOREKSIJA I BULIMIJA' - xanthus-chandler


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Anoreksija i bulimija
ANOREKSIJA I BULIMIJA

AnjaVucicevic i Milena Kostadinovski


Sta je anoreksija
Sta je ANOREKSIJA

* Anoreksija, odnosno odbijanje hrane koje može dovesti do ogromnog gubitka težine, praćenog hormonskim poremećajima, prvenstveno je bolest devojčica u adolescentskom uzrastu.

* Smatra se da je ova bolest simptom psiholoških problema

Stručnjaci nisu sigurni šta tačno izaziva ovu bolest, ali neki teoretičari tvrde da je ona posledica podsvesnog straha od sazrevanja.

* Najčešće se javlja kao posledica psiholoških problema, kompleksnih emocija, strahova,


Anoreksija i bulimija

* Anoreksija se najcesce javlja kod devojaka,međutim sve više postaje problem i kod muškaraca.

* Novosađanin (26) oboleo od anoreksije:“Bio sam na ivici smrti,imao sam 44 kilograma

-Stalno mi je bilo hladno, imao sam nesanice, glavobolje, boleo me želudac od povraćanja, padao sam u nesvest. Bio sam potpuno iscrpljen i u jednom trenutku sam shvatio da ću umreti ako ne prestanem, priča Novosađanin (26) koji se leči od anoreksije.

Kada se malo oporavio i stigao do 49 kilograma, potražio je pomoć u bolnici. Sada ima 55 kilograma, a sebe doživljava kao krupnijeg momka


Anoreksija i bulimija

Novo istraživanje je otkrilo da je polovina djevojaka i trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgleda.

Anoreksija je često i genetska bolest.


Sta je bulmija
Sta je bulmija trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgleda

* Bulimija je poremecaj ishrane u kome osoba gubi kontrolu nad ishranom, prejeda se, a potom pokušava da sanira štetu povracanjem.

* Osobe koje pate od ovog poremecaja takođe mogu upotrebljavati laksative, kao i sredstva za suzbijanje apetita. Ovako bulimicari sprecavaju gojenje i ublazavaju depresivna stanja koja prate ovaj poremecaj.

* Bulimija je slična anoreksiji po patološkom doživljavanju tela,nezadovoljstvu njime i sklonosti za naglaskom na oblik tela i njegovu težinu da budu glavne odlike kojima se ta osoba vrednuje.


Anoreksija i bulimija

* trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgledaBulimija se javlja najčešće kod adolescenata između 16 i 19 godina, i kod mladih žena, a ređe i kod muškaraca, samo 10%.

* Za razliku od anoreksične osobe,bulimična osoba nije uvek abnormalno mršava.

* Psiholozi, povraćanje tumače kao pokušaj izbacivanja neželjenog sadržaja nakon doživljene oralne seksualne traume,dok se strah od gojenja tumači kao odbacivanje trudnoće.


Kako se le iti od anoreksije i bulimije
KAKO SE LEČITI OD ANOREKSIJE I BULIMIJE trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgleda


Anoreksija i bulimija

LE trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgledaČENJE ANOREKSIJE :

* Metodom pod nazivom Mandometar.

*Primenjuje se u Švedskoj, Holandiji i Americi u lečenju različitih poremećaja ishrane išto je velika pogodnost, ne zahteva upotrebu medikamenata.

* Čak 75 odsto slučajeva došlo je do izlečenja. Kada se uzme u obzir da se anoreksija inače često završava smrću, još više dolazi do izražaja koliko je ova metoda uspešna.

LECENJE BULIMIJE:

* Psihološko lecenje bulimije podrazumeva pojedinacnu, porodicnu ili grupnu psihoterapiju. Isto tako, cesto se propisuju bihevioristicka ili kognitivna terapija.

* Bihevioristicka terapija se usredsređuje na menjanje navika, seanse se obicno posvecuju analiziranju ponašanja i smišljanju nacina da se to promeni.

* Kognitivna psihoterapija - cesto kombnovana sa antidepresivima - prvobitni je nacin lecenja, zajedno sa savetovanjem o ishrani.

* Pojedinacna ili grupna psihoterapija usmerava se na emocionalna iskustva i odnose koji su stvarni uzrok bulimije.


Anoreksija i bulimija

ANOREKSIJA trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgleda

BULIMIJA


Rezultati ankete
Rezultati trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgledaANkEte


Anoreksija i bulimija

U prvom pitanju svi ispitanici su odogovrili da su upoznati sa anoreksijom I bulimijom.

U drugom pitanju vecina ispitanika je odgovorila da je jedan od glavnih simptoma anoreksije nagli gubitak kilograma


Anoreksija i bulimija

U trecem pitanju isti broj ispitanika je dao odgovor da je povracanje jedan od glavnih smptoma bulimije,kao I da je jedan od glavnih prejedanje


Anoreksija i bulimija

Na cetvrto pitanje, koje su posledice ovih bolesti, veci ispitanika je odgovorilo, bolovi, pa zatim deprsija I osteceni zubi, a manji broj “drugo”


Anoreksija i bulimija

Na pitanje da li neko od ispitanika poznaje osobu sa nekom od navedenih bolesti, vise od pola je dalo odgovor “NE”

A od onih koji su rekli “DA” , 3 % je reklo da poznaje 3 ili vise, & procenata je reklo 2, a 20% je reklo da poznaje jednu osobu


Anoreksija i bulimija

Na pitanje sta su glavni faktori koji uticu na pojavu ovih bolesti veci deo ispitanika je odgovorio drustvo, ali dosta njih se slozilo da su to I mediji, ali I sam oboleli.

Na pitanje kome bi trebalo da se oboleli obrati 27 ispitanika od 30 reklo je grupama za pomoc pri ovim bolestima .


Anoreksija i bulimija

Na pitanje da li su ove bolesti karakteristicne za zene pola ispitanika je odgovorilo sa “DA”, a pola sa “NE”

Na pitanje kako smanjiti broj obolelih od ovih bolesti 35% reklo je psihoterapijom, 29% fizickom aktivnoscu, 23% oporavkom ishrane I 13% medicinskim oporavkom


Anoreksija i bulimija

KRAJ ispitanika je odgovorilo sa “DA”, a pola sa “NE”