Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja
Download
1 / 26

Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja - PowerPoint PPT Presentation


 • 85 Views
 • Uploaded on

Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja. Ja sam sastavio kratku osnovu horvatsko slavenskoga pravopisanja!!!. Što je to pravopis?. Pravopis je konvencija, dogovor stručnjaka o pisanju, tj. o uporabi pisanih znakova, slova. Gdje?Kada?Kako?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja' - xannon


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Što je to pravopis? pravopisanja!!!

 • Pravopis je konvencija, dogovor stručnjaka o pisanju, tj. o uporabi pisanih znakova, slova.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Gdje?Kada?Kako? pravopisanja!!!

 • Knjižica je na hrvatskokajkavskom i njemačkom jeziku izašla u Budimu 1830. godine i označava početak narodnog preporodnog gibanja u Hrvatskoj u prvoj polovici 19. stoljeća.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Ljudevit Gaj i kratka osnova pravopisanja!!!

 • Ljudevit Gaj napisao je Kratku osnovu kada mu je bila 21 godina. Ta je knjižica plod njegovih razmišljanja o društvenoj i političkoj sudbini i položaju hrvatskoga naroda u okviru zajednice slavenskih naroda, a zatim i o načinu kako da se njegov narod u tjesnacu nepovoljne povijesne tradicije tj. rascjepkanosti trojednog kraljevstva Hrvatske, Slavonije i Dalmacije ne samo kulturno, nego i politički ujedini misao mu je već i tada lebdjela i nad širim južnoslavenskim prostranstvima


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Kratka osnova u Hrvata pravopisanja!!!

 • Hrvatskoj povijesti i kulturi nema tako malene ni tako skromne knjige s tako dubokim i tako dalekosežnim posljedicama kao što je Gajeva Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja. U Hrvata su prijedlozi pravopisnih normi, a zatim i pravopisi, imali iznimno društveno i političko značenje jer su stjecanjem povijesnih prilika vrlo snažno utjecali na prevladavanje pokrajinskih podvojenosti.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

LJUDEVIT GAJ pravopisanja!!!

PRAVOPISZ


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

-Pravopis ili ortografija je jezikoslovna disciplina koja proučava i određuje pravopisnu normu…


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Tako je Ljudevit Gaj na sebe preuzeo dužnost da Hrvate poveže i sjedini na kulturno-jezičnom planu.

Prije nego što je predložio svoj pravopis,Gaj je morao duboko razmišljati o jeziku,osobito kada je usvojio načelo da svaki glas mora biti bilježen jednim znakom.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Po uzoru na češku latinicu stvorio je znakove za pojedine naše glasove i to pismo je nazvano Gajica.Također je u hrvatsku latinicu uvrstio slova C,S,Z,Č,Š,Ž i druge.

Umjesto : D – Đ

N - NJ

L‘ – LJ

G - DŽ

T - Ć


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

1835. Godine ,točnije 5.prosinca te godine,objavio je proglas o napuštanju kajkavskoga dijalekta i starog pravopisa.

1840.Godine je u sve škole uveden Gajev pravopis i štokavsko narječje.

I Hrvati i Slovenci prihvatili su Gajev pravopis,samo ne onaj iz Kratke osnove,nego onaj koji je Gaj predložio u Danici 1835. godine.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

NOVINE HORVATSKE proglas o napuštanju kajkavskoga dijalekta i starog pravopisa.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Naziv “Novine Horvatske”bio je sasvim određen naziv koji je govorio da su to novine hrvatske,namijenjene hrvatskom narodu.Prvi broj”Novina Horvatskih” sadržavao je nekoliko informativnih napisa od kojih je svaki bio bez autorskog potpisa.Iza toga stajala je redakcija (Gaj i njegovi pomoćnici).


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Drugi broj “Novina Horvatskih” izašao : 10.I.1835. godine.

U tom drugom broju “Novina Horvatskih” prvi put je donesen zasebno otisnuti književni prilog”Danica Horvatzka,Slavonzka i Dalmatinzka”


Ljudevit gaj

Ljudevit Gaj godine.

Danicza


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Otkud zapravo naziv Danica??? godine.

Naziv “Danicza” (Danica) je simbolično značenje.To ime uzeto je po imenu planeta Venere,koji je od svih planeta najbliži Zemlji.Hrvatski je narod zove dvama imenima:Danica,koja se vidi tijekom ranog jutra na istoku(prije zalaska sunca) i Večernjica,koja sa vidi tijekom večeri na zapadu (nakon zalaska Sunca).Ona se kao najsjajnija i najotmjenija zvijezda,spominje u mnogim hrvatskim narodnim pjesmama.Postoji o njoj i hrvatska uzrečica: “Nema dana bez Danice,ni večeri bez Večernjice”.S njom počinje svaki novi dan,kao navjestitelj novog dana,ona je simbol rađanja svakodnevnog života i rada,početak nečeg novog u stremljenju čovjeka kao pojedinca i naroda kao mnogoljudnog kolektiviteta


Danicza horvatzka slavonska y dalmatinzka
Danicza godine.Horvatzka,Slavonska y Dalmatinzka!

 • DaniczaHorvatzka,Slavonska y Dalmatinzka, kasnije Danica Ilirska glavni je književni časopis koji u početku objavljuje štokavske i kajkavske književne tekstove,a ubrzo i samo štokavske.

 • DaniczaHorvatzka,Slavonska y Dalmatinzka prvi puta je tiskana 10.Prosinca 1835. Gaj je smatrao da će njegova književna Danica osvijetliti pravi,novi put kojim će hrvatski narod doći do svog jedinstvenog književnog jezika.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

U 10. broju Danice 14. ožujka 1835. objavljena je pjesma “Horvatska domovina” Antuna Mihanovića

Ljudevit Vukotinović,Ivan Mažuranić, Ljudevit Farkaš , Tomo Blažek, Josip Morić, Dragutin Rakovac, Pavlo Stoos i Vjekoslav Babukić su bili poznati sudionici u Daniczi


Ta pjesma poslije je napisana novim pravopisom
Ta pjesma poslije je napisana novim pravopisom!! među kojima su se najviše isticale rodoljubive

Još Horvatska ni propala dok mi živimo,visoko se bude stala kad ju zbudimo.Ak je dugo tvrdo spala, jačja hoće bit,ak je sada vu snu mala, će se prostranit. Hej! Horvati braćo mila, čujte našu reč,neće nas razdružit sila baš nikakva već!Nas je negda jedna mati draga rodila,z jednim nas je, Bog joj plati, mlekom pojila.Kako ćemo majki bolje sad zahvaliti kak da bumo jedne volje sad zahvaliti kak da bumo jedne volje se zjediniti.Ni li skoro skrajnje vreme da nj zvisimo tak da stranjsko teško breme iz nas bacimo.


Danica ilirska

Protivnici Novina i Danice tvrdili su da suradnici i među kojima su se najviše isticale rodoljubive podržavatelji Novina i Danice kvare postojeći književni jezik,i da od Hrvata žele načiniti Vlahe Hrvate.Pokretači,suradnici i podržavatelji Novina i Danice bili su svjesni da su na pravom i dobrom putu.Uvjeren u to Gaj je u svom “Proglasu” od 5. prosinca 1835. najavio da će Novine i Danica od početka 1836.izlaziti pod ilirskim imenom i da će biti pisani novim pravopisom i štokavskim narječjem.Kao što je Gaj najavio 2. siječnja 1836. u Zagrebu je izašao prvi broj Danice ilirske.

Danica Ilirska


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Najzanimljiviji prilog bio je 5. broj Danice u kojoj je bila pjesma Ljudevita Gaja pod naslovom “Horvatov szloga y zjedinenye za szvojegavszelyublyenogaCzesara y KralyaFranyu 1. protiv Francuzom vu letu 1813.” Pjesma je imala budnički karakter:poticala je Hrvate na vjeru u sebe i u svoju domovinu.Pjesma je napisana kajkavskim narječjem i starim pravopisom.


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja

Danicza pjesma Ljudevita Gaja pod naslovom “Horvatov Horvatzka,Slavonska y Dalmatinzka ispunila je tijekom 1835.svoju zadaću.To su prvi koraci na putu, kojim su Hrvati krenuli u nastojanju da izgrade svoje jezično i književno jedinstvo,a time i sveukupno jedinstvo u cjelokupnom “ilirskom” prostoru.


Suradnici u danici ilirskoj 1837 bili su poznati pjesnici stanko vraz antun kazna i
Suradnici u Danici ilirskoj 1837. bili su poznati pjesnici:Stanko Vraz,Antun Kaznačić.

 • Danica ilirska je tijekom 1836. donijela pjesme Tome Blaženka,Marka Topalovića,Ivana Mažuranića i drugi.

 • Donijela je u pet nastavaka “osnovu slovnice slavjanskenarečja ilirskoga”koju je napisao Vjekoslav Babukić.I ”Kratki uvod u dogodovščinu Velike Ilirije”

 • Gaj je u Danici ilirskoj objavio svoja dva proglasa.U prvom proglasu objašnjavao je zadaću ilirskog pokreta.A u drugom je isticao:”Vinograd naš jest čitava Ilirija velika..”


Kratka osnova horvatsko slavenskoga pravopisanja


Hvala na pa nji
Hvala na pažnji!!! pjesnici:Stanko

 • DOVIĐENJA