Erdei szalonka scolopax rusticola
Download
1 / 18

Erdei Szalonka (Scolopax rusticola) - PowerPoint PPT Presentation


 • 76 Views
 • Uploaded on

Erdei Szalonka (Scolopax rusticola). Elterjedése, állománya.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Erdei Szalonka (Scolopax rusticola)' - wynona


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Erdei szalonka scolopax rusticola

Erdei Szalonka (Scolopax rusticola)


Elterjed se llom nya
Elterjedése, állománya

 • Az Európában előforduló erdei szalonkák számát az 1990-es években mintegy 350 ezerre becsülték, s tudjuk, hogy ezek túlnyomó hányada az orosz mocsárerdőkben költ. A legnagyobb veszteségeket az atlanti és a mediterrán téli szállásokon szenvedi. Mértéktartó becslések szerint Korzikán és Franciaországban évente 700 000 szalonkát ejtenek el. Az olaszok, az angolok és a görögök is tömegesen mészárolják. Szinte csoda, hogy a faj még állja ezt a megdöbbentő igénybevételt.


Vonul s
vonulás

 • Tavasszal délrõl észak-északkelet irányba vonulnak, õsszel pedig északról dél felé,t öbbnyire éjszaka. A szalonkavonulás üteme az idõjáráson kívül a földrajzi tényezõtõl is függ. Így a délrõl észak vagy északkelet felé húzódó folyók vonalán igen gyorsan felrepülnek, míg a mi hegyes vidékeinken többet pihennek és repülésüket többször is megszakítják. Az öreg madarak az előző évek tapasztalatai alapján sikeresebben tudják irányítani vonulásuk útvonalát, amint ezt a gyűrűzések és a visszafogások tapasztalatai igazolják.


 • A szalonkák általában kis, 10-50 darabos, laza csapatokban vonulnak, ez többek között jól tapasztalható és megfigyelhető a tavaszi szalonkázás alkalmával, amikor többen több felé figyelik a madarak mozgását. Egy jó húzás alkalmával több szalonka is tartózkodik a megfigyelt területrészen.A hegyeink északi oldalán késõbb jelennek meg, de valamivel tovább is maradnak, mint a déli oldalakon. Évrõl-évre felkeresik az üde talajú erdõket, ahol a talaj levelekkel borított. Tavasszal a visszafelé vonuló szalonkák legutolsó példányai csak április második felében és május elejére érkeznek meg a költőterületeikre.


 • Az erdei szalonkák költő vagy születési helyeikről augusztus végétől - szeptember végéig tartó időszakban indulnak el, ekkor indulnak el az Ural vidékéről. A Skandináv félszigetet egy hónappal később hagyják csak el, a telelő helyekre tartó vonulás ideje rövidebb, átlagosan 45 nap. Ennyi idő alatt biztosan megteszik a 2500 - 5000 kilométeres útjukat.


Testfel p t se
Testfelépítése augusztus végétől - szeptember végéig tartó időszakban indulnak el, ekkor indulnak el az Ural vidékéről. A Skandináv félszigetet egy hónappal később hagyják csak el, a telelő helyekre tartó vonulás ideje rövidebb, átlagosan 45 nap. Ennyi idő alatt biztosan megteszik a 2500 - 5000 kilométeres útjukat.

 • . Tömzsi, kisebb galambnagyságú, lilealkatú madár, 250-450gramm a hímek testesebbek. hoszszú, egyenes csõrre 67-85mm. Szárnyfesztávolsága kb. 60 cm. Színe barna, világos és sötét sávokkal, a fejtetõ és nyak fölött két széles fekete keresztsávval. Szeme magasan ül a fején, így gilisztázás közben is jól látja környezetét. . A csüd 34-38 mm hosszú   A szárny 183-208, a farok 71-82 mm-es.Az erdei avarba való belesimulást szolgálja, a fej csíkoltságával együtt is tökéletes rejtőszín. Életkora 10-12 év.


T pl lkoz sa
Táplálkozása augusztus végétől - szeptember végéig tartó időszakban indulnak el, ekkor indulnak el az Ural vidékéről. A Skandináv félszigetet egy hónappal később hagyják csak el, a telelő helyekre tartó vonulás ideje rövidebb, átlagosan 45 nap. Ennyi idő alatt biztosan megteszik a 2500 - 5000 kilométeres útjukat.

 • Minden erdõnek megvannak a szalonkák által kedvelt helyei. A szalonka jelenlétét biztosan eláruló jel a - hosszú csõrével szúrt - földön található lyuk. Gilisztával, apró csigákkal, bogarakkal és lárváikkal táplálkozik, de étlapjáról nem hiányoznak a vékonyabb gyökérdarabocskák sem.


 • A felsõ csõr elülsõ vége megemelhetõ, így csipeszszerûen ragadhatja meg zsákmányát.     Szürkülettől pirkadatig keresi táplálékát az avarban, s a csőre ehhez az életmódhoz specializálódva hosszú, vékony és idegvégződésekben rendkívül gazdag. ìgy érzékelheti e különleges szondával az avarban rejtőző rovarokat, férgeket. Még különösebb, hogy ez akkor is fog, ha a töve zárva marad, vagyis a hegye a tövétől függetlenül mozgatható.     Nappalra a szalonka elül az avarban, s a bagolyéhoz hasonló, terepszínű tollruhájában mozdulatlan madár szinte teljesen beleolvad a környezetébe.


Szaporod sa
Szaporodása csipeszszerûen ragadhatja meg zsákmányát.     Szürkülettől pirkadatig keresi táplálékát az avarban, s a csőre ehhez az életmódhoz specializálódva hosszú, vékony és idegvégződésekben rendkívül gazdag. ìgy érzékelheti e különleges szondával az avarban rejtőző rovarokat, férgeket. Még különösebb, hogy ez akkor is fog, ha a töve zárva marad, vagyis a hegye a tövétől függetlenül mozgatható.

 • A párzási idõ a dürgés, amely körülbelül (az idõjárás függvényében) március közepén kezdõdik. A szalonkahúzás a kakasok nászrepülése, dörgõ hangja tompa korogás és morgás, finom kétszólamú pisszegésbõl áll. A nálunk található szalonkák egy része költ is itt, a másik részük csak átvonul a területeink fölött. Tavaszi húzáskor (párszerzõ repülés) szép tiszta idõben vagy csendesen csepergõs, meleg estéken, bagolyhoz hasonlóan lomha a repülése. Szeles idõben és hideg estén a kakasok villámgyorsan cikázva zavarják egymást. Északi szél esetén a húzás elmaradhat. A húzás irányának megválasztásánál szereti a nyiladékok mentét, vágások szélét, a kiemelkedõ, messzirõl jól látható egyes fák irányát, erdõsarkokat és a hegygerincek nyergeit.


 • A párzás után a hím és a tojó elválnak (a hím nem törõdik a fiókák nevelésével). A tojó fák tövében. bokoraljakban rendszerint lombbal tölti meg a fészeknek kiválasztott talajmélyedést amelybõl többnyire kilátszik a négy világosbarna sötét pettyezésû tojás. A kotlást csak az utolsó tojás lerakása után kezdi meg. A tojó a kotlás idején csak hajnalban és az alkonyati szürkület idején hagyja el rövid idõre fészkét, hogy táplálkozzon, illetve tisztálkodjon (fürdés, tollászkodás). A tojások színe zöldesszürke, de sárgásbarnával v. barnával foltmintás. A kotlás 3 hétig (22-24 nap) tart, miután a hímre hárul a fészekhagyó fiókák vezetgetésének a gondja. Érdekes, hogy a kicsik, bár gyorsan fejlődnek, csak 22-28 napos korukban kapnak szárnyra.


 • Szavahihető leírások szólnak arról, hogy veszély esetén a gondos hím a combja és a hasa közé fogja a kicsinyeit, s biztonságosabb helyre szállítja őket. Néhány tojó feltehetõen kétszer is költ évente. Az egy fészekaljból származó szalonkák a vonulás kezdetén általában szétválnak. Az öreg tojó és a fiatalok igen távoli vidékekre, olykor sok száz kilométerre sodródnak egymástól.


V delme
Védelme esetén a gondos hím a combja és a hasa közé fogja a kicsinyeit, s biztonságosabb helyre szállítja őket. Néhány tojó feltehetõen kétszer is költ évente. Az egy fészekaljból származó szalonkák a vonulás kezdetén általában szétválnak. Az öreg tojó és a fiatalok igen távoli vidékekre, olykor sok száz kilométerre sodródnak egymástól.

 • A BirdLife International 2001-ben kiadott kiadványa az erdei szalonka európai költőállományát 10 millió pár felettinek becsüli. A legnagyobb fészkelő populációk Oroszországban (kb. 10 millió pár), Skandináviában (kb. 300 ezer pár), valamint a balti államokban és Fehér-Oroszországban (kb. 220 ezer pár) vannak. Magyarország a faj fészkelő területének határán található. Nálunk az erdei szalonka mindig is csak lokálisan és kis számban fészkelt. Becslések szerint országhatárainkon belül - évjárattól függően - 10-50 pár fészkelése valószínűsíthető.


 • Bár a BirdLife az erdei szalonkát a sérülékeny fajok kategóriájába sorolja, az utóbbi években a faj európai állománya a jelentős vadászati hasznosítás ellenére sem csökkent. Csupán Nagy-Britannia költőállományában tapasztaltak visszaesést, ugyanakkor Írországban nőtt a populáció. Az európai teríték az elmúlt években összességében növekedett. A statisztikák szerint Európában évente 3 milliónál többet hoznak terítékre. Mintegy 1,5 milliót ejtenek el Olaszországban, 1,3 milliót Franciaországban, de a Brit-szigeteken, valamint Oroszországban is százezres nagyságrendű a teríték.


 • Az EU-országok közül Ausztriában, Svédországban és Finnországban tavasszal (is) vadásznak erdei szalonkára, de ezeknek az országoknak a terítéke együttesen sem éri el a 40 ezer példányt. Kelet-Európa legtöbb országában tavasszal és ősszel is vadásszák a fajt. A Nyugat- és Dél-Európában folytatott őszi vadászatokon a terítékre került madarak ivararánya közel van az 50 - 50 százalékhoz, ami azért jelent gondot, mert az erdei szalonka poligámiában él, azaz a populáció fejlődése szempontjából kedvezőtlen, ha az ivararány a hímek irányába tolódik el!


 • A magyar teríték az elmúlt 10 évben 6-9 ezer között alakult. Ez jelentősen meghaladja a 20-30 évvel ezelőtt évente lőtt 2-3 ezer példányt, de a jelenlegi európai terítéknek még a 0,3 százalékát sem éri el! Az utóbbi évtizedben - a potenciális hazai költés kímélete érdekében - csökkentették a vadászidény hosszát (március 1-től április 10-ig). A szalonkázás ugyanakkor népszerűbb lett, nőtt a szalonkára vadászók és ezzel együtt a szalonka-vadásznapok száma. Az adatokból elemzések nélkül is látható, hogy a Magyarországon átvonuló erdei szalonkák létszáma nem csökkent!


 • Az erdei szalonka hazai terítékvizsgálatai szerint a lőtt madaraknak 60-75 százaléka hím volt, ami azt igazolja, hogy a kora tavaszi húzásokon elsősorban a kakasok kerülnek terítékre. Szakmai mérlegelés kérdése, hogy eldöntsük, a tavaszi vagy az őszi vadászati idények kedvezőtlenebbek-e az állományra. A teríték ivararányában mért lényeges különbségek azt mutatják, hogy az őszi vadászatok a terítéknagyságokat is figyelembe véve sokkal jelentősebben rontják a populációk ivararányát, mint a tavasziak!


 • Vadászati idények fejezet Erdei szalonka március 1. - április 10. szövegrész helyébe a vadászati idény nélkül szövegrész lépett, mivel az EU tiltja a madarak tavaszi vonuláson („fiókanevelési területükre történő visszatérésük során”) történő vadászatát. Ezért a faj vadászati idényét 2008-ban törölni kellett.

 • (SK 50db/terület 1db/vadász/idény)