slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények drogminőségére PowerPoint Presentation
Download Presentation
A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények drogminőségére

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 2

A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények drogminőségére - PowerPoint PPT Presentation


  • 95 Views
  • Uploaded on

Feltételeztük, hogy a gőz hatására (hőmérséklet hatására) a növényi minták hatóanyaga károsodhat. A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények drogminőségére.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények drogminőségére' - wirt


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Feltételeztük, hogy a gőz hatására (hőmérséklet hatására) a növényi minták hatóanyaga károsodhat.

A gőzsterilizációs eljárás és szárítás hatása különböző gyógy- és fűszernövények drogminőségére

. A kamilla minták esetében az illóolaj tartalom változása a minták között 0,04% volt. A mérések közötti szórás 0,02% átlag volt, tehát az adatok alapján megállapítottuk, hogy nincs szignifikáns illóolaj csökkenés a gőz sterilizáció hatására

A csalánlevél esetében a flavonoid tartalom magasabb volt a nem kezelt mintához hasonlítva. A legnagyobb különbség 0,18% volt. A vizsgálat átlag szórását (0,062%) a kezdeti és a végső minták különbsége jelentősen meghaladta, tehát a gőzstilizációval kezelt minták flavonoid tartama megnőtt. Ennek oka valószínűleg a gőz hatására fellépő biokémiai reakciók beindulása, a flavonoid képződés további folytatása a perkurzor anyagokból. A vizsgálat eredményeképpen tehát kijelenthetjük, hogy a gőz sterilizáció nem befolyásolta negatívan a minta flavonoid tartalmát.

A gyógynövények csiracsökkentésére a legtöbbször az ionizáló energiával történő kezelést vagy a gőzsterilizációt használják. Mindkét kezelés célja a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítása, a romlási folyamatok késleltetése. A mikrobiológiai tisztaság elérése miatt a gyártóknak lehetőségük van ugyan gyógynövények besugárzására, ezt azonban minden esetben fel kell tüntetni a terméken. A fogyasztok sokszor ellenérzéssel vannak az ionizált energiával kezelt termékekkel szemben. A gőzsterilizálás az egészségügyben már régóta használt sterilizálási eljárás, a betegellátás után az élelmiszeriparban, a vegyiparban, a gyógyszeriparban is elterjedt. A gyógynövények speciális növényi részek, amelyekben fontos, hogy a sterilizálást követően ne károsodjanak a növényi hatóanyagok. A Herbária Zrt. Balmazújvárosi üzemében felállított gőzsterilizátorral történő kezelések után a gyógynövények mikrobiológiai állapotát és hatóanyagtartalmukat vizsgáltuk.

Az első lépéseként különböző növényi drogok esetében a gőzsterilizációs kezelés hatását határoztuk meg mikrobiológiai teszteléssel. A következő lépés során két teszt növényi drogot(Matricariarecutita L és Urticadioica) választottunk ki. A különböző sterilitási paraméterek mellett, a kamilla illóolaj-tartalmát, a csalánlevél flavonoid-tartalmát vizsgáltuk.

Összefoglalás:

A különböző gyógynövény drogok esetében a mikrobiológiai állapot jelentősen javult. A kezelés után mindegyik kezelt minta mikrobiológiai állapota megfelelt az előírásoknak.

A két vizsgál drog esetében a kezelt gyógynövény drogok hatóanyag tartalma nem csökkent szignifikánsan a kiindulási eredményekhez képest.

A vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált minták esetében az előnyös mikrobiológiai állapot elérése miatt használ gőz sterilizátorral történő kezelés nem csökkentette le a drog hatóanyag tartalmát. Az adott módszer tehát alkalmas a gyógynövények csiracsökkentésére.

Köszönetnyilvánítás: Munkánkhoz a GOP-2007-1.1.1 (szerződésszám: 07/1-0079) pályázata nyújtott anyagi segítséget.

slide2

A berendezés működési leírása

A berendezés folyamatos üzemű, az áthaladó anyagmennyiség fokozatmentesen állítható. A csírátlanító berendezésbe, fokozatmentesen állítható adagolószalag segítségével jut be a termék egy rezgőtálcára, amely a gőztérbe adagolja. A gőztérben egy fokozatmentesen szabályozható légáteresztő műanyag heveder továbbítja az anyagot egy tartály kiömlő csonkjára szerelt terítő csigába, melynek feladata az áru egyenletes terítése a szállítószalagra. A szárítólevegő fűtését gőzzel működő radiátorok biztosítják, a levegő mozgatását radiális ventilátor végzi. A szárító felső részében történik a meleg levegő befújása, az alsó részén pedig a termék hűtése. A levegő hűtését egy kompresszoros hűtőgép látja el. A szárítóból elszívott levegő egy leválasztóciklonba jut, majd a párás levegő a szabadba távozik. A szárítóból kilépő, lehűtött anyagot szállítócsiga juttatja a zsákoló szerkezetbe, ahonnan a termék lezsákolható.

  • A gőz sterilizáló berendezésen változtatható paraméterek:
  • időtartam (adagolási sebesség)
  • hő sterilizálási folyamat (gőz) hőmérséklete
  • Gőz szalag sebessége
  • Szárítási folyamat hőmérséklete
  • Szárító szalag sebessége
  • Visszaszárítási hőmérséklet

1 táblázat: Kamillavirágzat és csalánlevél mintákhoz tartozó gőzsterilizálási paraméterek

Eredmények és értékelésük:

Különböző drogok mikrobiológiai vizsgálatai:

A drogok mikrobiológiai vizsgálata esetében a kiindulási minták közül egy minta sem felelt meg a mikrobiológiai kritériumnak. A minták aerob öszcsíraszáma, vagy az élesztő/penész száma magas volt és szinte minden esetben E.coli pozitivitás is kimutatható volt. A gőzdterilizálás jelentősen lecsökkentette a mikrobiológiai szennyezettséget, amely igy megfelelt a Ph. Hg. Kritériumainak.

Berendezés tesztelése:

A berendezés mikrobiológiai hatását 34 minta segítségével vizsgáltunk. A hatóanyag vizsgálatok esetében kamillavirágot és a csalán levelet (Matricaria recutita L. és Urtica dioica) választottuk ki.

Vizsgálati módszerek és a módszerekhez tartózó határok:

Mikrobiológiai kritériumok:

Magyar gyógyszerkönyv pH. Hg VIII szerint a a Ph.Eur. 6.7. / 5.1.8. táblázatának „A“ pontja szerinti, gyógynövény-szárítmányokra és gyógyteákra vonatkozó mikrobiológiai előírások :

Aerob összcsíraszám ≤ 5*107

Összes élesztő/penészgomba ≤ 5*105

E. Coli ≤ 103

Salmonella 0/25 g

Kamilla illóolajtartalmának és csalán levél flavonoid tartalmának kritériuma

Magyar gyógyszerkönyv Ph. Hg. VIII. szerint

2 ábra: Minták össz csiraszáma sterilizálás előtt és után

3. ábra: Minták élesztő/penész száma sterilizálás előtt és után