ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ
Download
1 / 45

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦА - PowerPoint PPT Presentation


 • 307 Views
 • Uploaded on

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦА. 2014 година. Горно респираторни инфекции (ГРИ) (нос, синуси, фарингс, ларингс). Ринитис Синуситис Тонсилитис Фарингитис Ларингитис (епиглоситис) Акутни и хронични. Етиологија на ГРИ.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦА' - vian


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИКАЈ ДЕЦА

2014 година


Горно респираторни инфекции (ГРИ)(нос, синуси, фарингс, ларингс)

 • Ринитис

 • Синуситис

 • Тонсилитис

 • Фарингитис

 • Ларингитис (епиглоситис)

  Акутни и хронични


Етиологија на ГРИ (ГРИ)

 • Најчесто се вируси (200 типови:adeno, RSV, rhino, para/influenca, corona...)

 • Бактерии: Strep. pyogenes (gr. A), Strep. pneumoniae, Haem.influence, Bordetella pertussis, Corynebacterium diphteriae

 • Алергиска (инхалаторни и нутритивни алергени),

 • Експозиција на штетни гасови, пареи, чад од цигари


Симптоми на ГРИ (ГРИ)

 • течење на секрет од носот/затнат нос

 • болно грло

 • главоболка

 • кашлица

 • покачена температура (субфебрилност)

 • понекогаш кивавица

  се јавуваат 2-3 денови по експозиција и траат 7 до10 деновиLaryngitis (ГРИ)

инфламаторниот процес ја опфаќа мукозната мембрана на сите или поединечни нива на ларингсот

(преоптовареност, иритација, инфекција, алергија... )

Овие заболувања имаат различен тек кај децата под 4 год. возраст и оние над 4 годишна возраст (специфични варијации во структурата на ларингсот во овие две возрасни групи).

Повеќето стручни трудови ја дискутираат улогата на алергискиот фактор во етиопатогенезата на Laryngitis-от.


LARYNGITIS (ГРИ)Настанува во две форми- акутен ( трае неколку денови до 3 недели)-рецидивирачки (повторувачки во тек на неколку седмици или месеци)хроничен (подолго од 3 месеци)


Акутен ларингит – причинители (ГРИ)

 • Вирусни (најчесто се Parainfluenca -70%, Rhinovirusi, Adenovirusi, Influenca, Corona, RSV..)

 • Бактериски инфекции пр. Haemophilus, ретко дифтерија

 • Алергиски

 • Вокален напор пр. викање, пеење,

 • Изложеност на штетни гасови, пареи, чад од цигари


Хроничен ларингит- причинители (ГРИ)

 • Инхалаторни иританси пр. пареа, алергени, чад од цигари

 • Гастроезофагеален рефлукс

 • Хроничен синуситис

 • Инфекции пр. габички, ТБ..


Промена на надворешни фактори (ГРИ)

 • Влажност

 • Промена во температура

 • Воздушен притисок

 • БИОМЕТЕОТРОПИЗАМ


Етиологија ??? (ГРИ)

Некогаш етиологијата на ларингитите е нејасна, особено на оние со повторувачки епизоди.

Акутниот почеток на нападот без знаци за акутна инфекција , краткото времетраење од неколку часа или пократко, како и одличниот одговор на симптоматската терапија водат кон заклучок дека алергиската конституција игра многу важна улога во детската возраст.


Патофизиологија на ларингитот (ГРИ)

 • Инфламација на гласните жици во склоп на инфекција, алергија, ГРИ, прекумерно оптоварување, пушење или ГЕРБ

 • Гласните жици стануваат едематозни, а тоа го ограничува нивното нормално движење

 • Инфламаторниот одговор пр. предизвикан од вируси води до хиперемија и ексудација на течност

 • Кинините и други медијатори на инфламацијата водат до спазам на мазните мускули

  засипнат глас, стридор, кашлица, свирење


Нутритивна алергија како причинител за ларингит

 • Може да се манифестира уште во рана детска возраст ( до 3 години)

 • Голем број од тие деца имаат позитивна фамилијарна и лична анамнеза.


Инхалаторна алергија како причинител за ларингит

 • Манифестација во детска возраст

 • Голем број од тие деца имаат позитивна фамилијарна и лична анамнеза.

 • Фактори:

 • Домашна прашина

 • Коров

 • Полени

 • Животински влакна.....


Ларингит кај децата предизвикувач = вируси

 • може да се повтори неколку пати

 • ризични фактори (основа на заболувањето) = нејасни

  Поврзаност меѓу алергија и повторувачки ларингити

  Можно да се адресира асоцијацијата меѓу

 • ларингит и продукција на IgE антитела и

 • ларингит и атопично алергиско заболување иреспективно од присуството или отсуството на IgE антитела


Како се продуцираат предизвикувач = IgE антитела

 • При првиот контакт алергенот ја минува мембраната и е прифа-тен од антиген- презентирачка клетка(АПК). АПК го презентира алергенот на Т-лимфоцитот, кој потоа ги активира Б-лимфоцити-те од кои се ослободуваат моле-кули наречени IgE антитела.

 • IgE антителата потоа се позици-онираат на мембраната на мас-тоцитите. Мастоцитите содржат гранули со хемиски медијатори (Хистамин, Простагландин итн....)кои ја продолжуваат алергиската реакција.


АЛЕРГИСКАТА КОМПОНЕНТА предизвикувач = е мошне важен фактор во повторувачките епизоди на Laryngitis-от кај децата

 • Ларингеална инфламација како одговор на нутритивни ( млеко, јајце, чоколадо...) или инхалирани алергени ( полен, мувла, Dermath.ph…)

 • Алергените стимулираат алергиски одговор во линија на ларингсот и/или крвните клетки. Тие се врзуваат за површината на антителата во ларингсот или се препознаваат како страни крвни клетки во ларингсот. Алергените ги стимулираат овие крвни клетки да ослободуваат медијатори што потоа се резултира во инфламаторен одговор.


од искуство предизвикувач =

Може да се посочи

зголемена асоцијација меѓу алергијата и повторувачките ларингити

Децата со повторувачки ларингит имаат

зголемени вредности на IgE антитела-

во однос на децата без повторувачки ларингит

Појава на

 • Асоцијација меѓу продукцијата на IgE антитела до сигурни респираторни инфекции и развој на повторувачки ларингити

 • Зголемување на асоцијацијата меѓу повторувачки ларингит, позитивна фамилна анамнеза за атописки заболувања, астма и неспецифична бронхијална хиперсензитивност


Клинички манифестации на ларингит

Акутен

 • афонија,

 • кашлица,

 • влошување на сув ладен ветер,

 • грлоболка поизразена наутро и попушта на топло

 • Стридор,

 • + алергија, едем на увула

Хроничен

перзистирачки засипнат глас


Дијагностицирање ларингит

 • Сите клинички испитувања, вклучувајќи

 • Кожни тестови (алергиска предиспозиција)

 • Лични и фамилијарни анамнестички податоци за постоење на алергија


Третман на ларингит ларингит

 • Општи мерки

 • поштеда на гласот

 • внес на повеќе течности,

 • гаргара со солена млака вода,

 • елиминирање на пасивно пушење,

 • симптоматска терапија

  2. Медикаментозен третман

 • инхалаторен кортикостероид/ системски кортикостероид ???

 • антихистаминик

 • елиминирање на инфекцијата (антибиотик)


Терапевтски алгоритам за ларингит

 • Инхалаторна терапија со Тописки стероиди:

 • BUDESONIDE (PULMICORT)

 • FLIXOTIDE

  Во тек од 4-6 недели

 • Антихистаминска терапија по потреба, во зависност од алерголошките тестови

 • Диета


Дексаметазон е ефективен во третман на спастичен круп во доза од 0.6mg/kg p.o. или i.m. (макс. 10mg) . Подоцна дозата може да се повтори 1-2 пати.

Кај тежок стридор адреналин во доза од 0,5–1,0mg/kg за 5–10min. (табела 1) може да се даде со небулизатор;

да се упатат во болница или, во најмала

мера, да се следат во ординација за тоа време.

Дозирање на инхалаторен адреналин:

Телесна тежина на детето Доза

<10 kg 4,5mg

10-20 kg 6,8mg

>20 kg 9,0mg


Превенција на ларингит (ГРИ) третман на спастичен круп во доза од 0.6mg/kg p.o. или i.m. (макс. 10mg) . Подоцна дозата може да се повтори 1-2 пати.

 • најдобра превентивна мерка е хигиена на раце, често миење раце, особено ако го фаќате лицето, носот, устата,

 • често проветрување на просториите во зима,

 • избегнување на контакт со веќе заболени,

 • за деца, битно е да ја примат вакцината против Haemophilus influenzae со цел да се заштитат од животно загрозувачка заразна бактериска инфекција, да не викаат, да не се “дерат”

 • употреба на хартиени шамичиња (кивање, кашлање, бришење на нос и нивно соодветно фрлање)

 • вакцинирање против грип, особено кај особи со ризик фактори (повозрасни, хронично болни, трудници...)


ЗАКЛУЧОК третман на спастичен круп во доза од 0.6mg/kg p.o. или i.m. (макс. 10mg) . Подоцна дозата може да се повтори 1-2 пати.

 • Ларингитисоткај децата е многу важен дијагностички и терапевтски проблем во лекарската практика.,

 • Се разликуваат неколку вида со различна етиологија и симптоми, а според различен терапевтски третман

 • Наспроти современите терапевтски методи, Laryngitis-откај децата е се уште животно-загрозувачка состојба

 • Постои сигнификантна корелација меѓу рецидивните ларингити и алергиската конституција во детската возраст.

 • Алергијата е мошне важен фактор во етиологијата на рецидивните епизоди на ларингитит, но како тригер најчести се вирусните инфекции.

 • Повторувачките епизоди на ларингит можат да бидат знак за субсеквентен развој на астматско заболување

  .


Долно респираторни инфекции (ДРИ)бронхитиспневмонија


Бронхитис (ДРИ)

Инфламација на мукозната мембрана на бронхите која обично се јавува после ГРИ

Акутен Хроничен


Акутен бронхит- етиологија (ДРИ)

 • Вируси, бактерии, инхалаторни иританси (пареи, гасови, честички), аерозагадување, пушење

  Хроничен бронхит

 • Пушење/пасивно пушење, аерозагадување, чести повторувачки ДРИ

  Рецидивен бронхит

  M. pneumoniae, C. pneumoniae, and L. Pneumophila која може да биде причина за повеќе од 10 % егзацербации.


155 2 5
Пневмонија (ДРИ)155 милиони деца годишно со >2 милиони смртни случаи кај деца помали од 5 год.

Поделба:

- добиена од околината или во болнички услови,

 • според причинителот (бактериска, вирусна, габична, паразити)- како аеросол, со аспирација, хематоген пат

 • атипична т.н. walking pneumonia,

 • според локализацијата (сегментна, лобарна, базална, интерстицијална)

 • кај имунокомпромитирани,

 • аспирациона,


Причинители на пневмонии здобиени надвор од болницаНајчести причинители на пневмонија

www.atsu.edu/faculty/chamberlain/website/lectures/lecture/dxlrt.htm


Симптоми на пневмонија пневмонија

 • Температура и студ,

 • Гадење, повраќање,

 • Сува кашлица, покасно продуктивна,

 • Изразена малксалост,

 • Тешкотии со дишењето,

 • Тахипнеа (> 26/min),

 • Болки во градите,

 • Цијаноза на усните, периферијата,

 • Конфузна состојба


Дијагноза на пневмониа пневмонија:

 • Анамнеза,

 • Клинички преглед,

 • Лабораториски иследувања,

 • Радиограм на граден кош (во 2 проекции)

 • Бактериологија на спутум (Пнеумослајд), серологија за вируси, хемокултура??

 • Оксиметрија,

 • Ултразвук на граден кош,

 • КТ на граден кош???


Третман на пневмонија пневмонија

 • Општи препораки: одмор, внес на повеќе течности, витамини, соодветна исхрана, влажност во просторијата,

 • Антибиотик (кај бактериска), 7-10 денови

 • Симптоматска терапија (антипиретик, аналетик, секретолитик, бронходилататор, кортико терапија??)


Третман при познат причинител пневмонија

 • Пневмокок: Penicillin G или V.

 • Микоплазма или хламидија: еритромицин или рокситромицин

 • Легионела: еритромицин + рифампицин 300mg три пати дневно п.о.

 • Хемофилус: амоксицилин или трета генерација цефалоспорини.

 • Златен стафилокок: клоксацилин

 • Аеробни грам-негативни соеви: бета-лактамски антибиотици (широко спектрални пеницилини или трета генерација цефалоспорини) + аминогликозиди

  во тек на најмалку 10 денови


Curb 65
CURB 65 пневмонија


Ви пневмонијаблагодарамна вниманието


ad