charlie chaplin n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Charlie Chaplin

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Charlie Chaplin - PowerPoint PPT Presentation


  • 183 Views
  • Uploaded on

Charlie Chaplin. Osobna iskaznica. Puno ime : Charles Spencer Chaplin Jr. Rođenje : 16 . travnja 1889., London Smrt : 25 . prosinca 1977., Švicarska Radni vijek : 1914. - 1976. O Chaplinu.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Charlie Chaplin' - veta


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
osobna iskaznica

Osobna iskaznica

Puno ime : Charles Spencer Chaplin Jr.

Rođenje : 16. travnja 1889., London

Smrt : 25. prosinca 1977., Švicarska

Radni vijek : 1914. - 1976.

o chaplinu

O Chaplinu

Charles Spencer Chaplin , engleski glumac i zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik. Kao dječak počeo je glumiti u kazalištu u Engleskoj. Bio je romskog podrijetla. Otac mu je bio alkoholičar te je umro dok je Charlie imao dvanaest godina. Majka mu je bila pjevačica. Imao je brata Sydneya. Većinu svog života je bio agnostik.

slide4

U Americi je snimio svoj prvi film “KidAuto RacesinVenice”, 7. veljače 1914. Sam je izmislio lik skitnice. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele te bambusov štap, a zaštitni znak su mu brkovi.Chaplin je sa pet godina završio u sirotištu u Londonu, a nakon nekoliko tjedana završio je u londonskoj školi za siromašne. Sa bratom je nastupao na pozornici da bi preživio.

slide5

Krajem 1914. godine u Keystoneu, režirao je i montirao vlastite filmove. Publika ga je odmah zavoljela. Većinu svojih filmova snimio je za produkcije Keystone, Essanay i Mutual. 1919. je Chaplin zajedno sa svojim suradnicima osnovao produkciju United Artists. . Bio je jedan od čelnih ljudi sve do početka pedesetih. Svi Chaplinovi filmovi pod markom United Artists su bili dugometražni. Prvi je bio Parižanka (1923.)

slide6

Nakon dolaska zvučnog filma, snimio je “Svjetla velegrada” i “Moderna vremena”. “Svjetla velegrada” je bila savršena usklađenost komedije i osjećajnosti. Za zadnju scenu je kritičar časopisa Life, 1949. rekao, "najbolja gluma ikad zabilježena na celuloidnoj vrpci”.Njegovi poznati zvučni filmovi bili su “Veliki diktator”, “Cirkus” i “Svjetla pozornice”.

slide7
Chaplinovi filmovi :

- Gospodin Verdoux

Grofica iz HongKonga

Svjetla pozornice

Zlatna groznica

Mališan

- A Dog’s life

slide8

Većina njegovih filmova iz tridesetih su bili više vezani za politiku. Film “Moderna vremena” opisuje radnike i siromahe u lošim uvjetima. U filmu “Veliki diktator”, govori o Hitleru, 2. svjetskom ratu te o nacionalizmu. Crne komedija “Gospodin Verdoux”, Chaplin izražava svoje poglede na kapitalizam.

zanimljivosti

Zanimljivosti

Uz njegovu veliku filmsku karijeru imao je i veliku “ljubavnu karijeru”. Neke od njegovih žena bile su: MildredHarris, Lita Grey, Paulette Goddard, Oona O'Neill. Charlieu u čast napravili su poštanske marke i kip. U Vinkovcima ima videoteka “Charlie”.

ad