Kodimi i informacionit auditiv
Download
1 / 12

Kodimi i informacionit auditiv - PowerPoint PPT Presentation


 • 190 Views
 • Uploaded on

Kodimi i informacionit auditiv. Struktura sensitive e veshit te brendshem prodhon nje konstante ndjeshmerie. Kjo ndjeshmeri kapet nga qelizat floke te zhy t ura ne lengun qelizor Lengu qelizor (fluidi) ne kanalin timpanik dhe vestibular perbehet nga perolimfa

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Kodimi i informacionit auditiv' - varsha


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Kodimi i informacionit auditiv
Kodimi i informacionit auditiv

 • Struktura sensitive e veshit te brendshem prodhon nje konstante ndjeshmerie. Kjo ndjeshmeri kapet nga qelizat floke te zhytura ne lengun qelizor

 • Lengu qelizor (fluidi) ne kanalin timpanik dhe vestibular perbehet nga perolimfa

 • Lengu qelizor (fluidi) ne kanalin koklear perbehet nga endolimfa

 • Pas qelizave floke stimuli eshte gati te kaloje ne procesin e transduksionit


Kodimi i lartesise se tingullit
Kodimi i lartesise se tingullit

 • Dy teori per shpjegimin e lartesise se tingullit:

 • Teoria e vendit

 • Teoria e frekuences


Teoria e vendit
Teoria e vendit

 • Krijuar nga von Helmholtz

 • Kodimi i larte i tingullit ka te beje direkt me vendin ku ndodh stimulimi i membranes bazilare

 • Sipas Helmholtz objektet qe rrethojne njeriun kane veti vibruese ne shkalle te ndryshme (fenomeni i rezonances)

 • Hipoteze e Helmholtz: membrana bazilare ka aftesi kumbuese sepse permban veti vibruese si nje instrument muzikor


Teoria e frekuences
Teoria e frekuences

 • Rutherford: studioi gjithashtu membranen bazilare por nuk pranoi idene e Helmholtz te funksionimit te saj si nje instrument muzikor

 • Sipas tij aftesia vibruese e membranes imiton tinguj dhe frekuenca te ndryshme tingujsh

 • Imagjinoi koklean si nje lloj telefoni

 • Tingujt kodohen ne lartesi nga prodhimi i frekuencave te ndryshme te impulseve neurale ne nervin auditiv


Teoria e frekuences1
Teoria e frekuences

 • Ne nervin auditiv neuronet reagojne ndaj stimulit duke tejcuar impulsin me alternime kohore, si bresheri, drejt trurit


Teoria konvergjente
Teoria konvergjente

 • Bekes: kodimi per lartesine e tingullit shpjegohet nga te dy teorite.

 • Udhehiqej nga parimi i valeve udhetuese

 • Nuk u bazua te puna e membranes bazilare por te koklea


Konkluzionet e bekes
Konkluzionet e Bekes

 • Lartesia e prodhuar nga tingujt me frekuenca te ulta kodohet (sipas Rutherford), sipas shpejtesise nxitese te nervave auditive

 • Lartesia e prodhuar nga tinguj me frekuenca te larta kodohet (sipas Helmholtz), sipas vendit te stimuluar ne membranen bazilare


Bekes
Bekes

 • Lartesia e tingullit varet nga:

 • Kodimi per lartesi te ulet nepermjet frekuencave

 • Kodimi per lartesi te medha sipas vendit


Kodimi per lokalizimin e tingullit
Kodimi per lokalizimin e tingullit

 • Njeriu ka aftesi te lokalizoje vendin se nga vjen burimi i tingullit

 • Degjimi kryhet nepermjet rruges bineurale

 • Njeriu lokalizon tingullin me mire majtas-djathtas sesa para-prapa

 • Kur arrin stimuli, ai godet fillimisht veshin qe ka rruge me te shkurter.


Kodimi per lokalizimin e tingullit1
Kodimi per lokalizimin e tingullit

 • Ne frekuenca te ulta te stimulit, intensiteti te te dy veshet eshte i njejte

 • Ne frekuenca te larta, kemi nje diference te intensitetit te stimulit qe arrin te te dy veshet

 • Keto menyra degjimi (kodimi) ndihmohen nga disa struktura qe jane pjese integrale te rrugeve neurale auditive te transmetimit te impulsit neural te cilat jane: olivia superiore, kolikula inferiore dhe korteksi auditiv


Olivia superiore
Olivia superiore

 • Kryen kodimin e lokalizimit te tingullit ne baze te diferencave qe shfaq ne kohe dhe ne intensitet

 • Perbehet nga olivia superiore qendrore dhe anesore

 • O.S.Qendrore luan rol ndaj diferencave ne kohe qe shfaq tingulli nga rruget bineurale

 • O.S.Anesore eshte e ndjeshme ndaj ndryshimeve ne intensitetin e tingullit qe vjen tek te dy veshet e njeriut.

 • Neuronet ne keto dy zona reagojne me mire kur marrin tinguj ne kohe dhe ne intensitete te ndryshme


Kodimi per lokalizimin e tingullit2
Kodimi per lokalizimin e tingullit

 • Ne ndryshim nga olivia superiore, dy strukturat e tjera respektojne vetem faktorin e diferences ne kohe, dhe jo ate te intensitetit

 • Menyra se si te tre strukturat nxiten eshte e lidhur me diferencat ne kohe dhe ne intensitet te arritjes se tingullit ne te dy veshet