slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Budapesti Természetbarát Sportszövetség

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 14

Budapesti Természetbarát Sportszövetség - PowerPoint PPT Presentation


  • 80 Views
  • Uploaded on

2010.január.23. Szombat Budapest és környéke természeti értékei II. Természetismereti és létesítményellenőrző túra. Budapesti Természetbarát Sportszövetség. MEGHÍVÓ. Budapesti Természetbarát. Természetvédelem éve. 2010. 2010. Budapest védett természeti értékei. Sportszövetség.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Budapesti Természetbarát Sportszövetség' - uyen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
2010.január.23. Szombat

Budapest és környéke természeti értékei II.

Természetismereti és létesítményellenőrző túra

Budapesti Természetbarát Sportszövetség

MEGHÍVÓ

slide3
Budapesti Természetbarát

Természetvédelem éve

2010

2010

Budapest védett természeti értékei

Sportszövetség

slide4
A Jókai-kert Budapesten a Svábhegyen (XII. ker. Költő utca 21.) található természetvédelmi terület.

Jókai Mór1853-ban vásárolta az akkor kőbányának használt 2 holdas földet, ahonnan pazar kilátás nyílt a Gellérthegyre, a Dunára és a városra. Hárs-, juhar-, vadgesztenye-, és diófákat ültetett, hogy felfogják az északi szelet. Teraszosan alakította ki a kertet, feltöltötte termőfölddel, gyümölcsfákat és szőlőt telepített, konyhakertet létesített, rózsákat nemesített. Ide vonult el a város zajától, falusias környezetbe.

slide5
A kertben lévő épületek adnak otthont Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak,

a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület irodáinak, és a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésében lévő Jókai emlékszobának.

slide6
A Jókai kert országos védettséget élvező természetvédelmi terület, mely munkaidőben szabadon látogatható közpark is egyben. Évtizedek óta itt működik az MME központi irodája, és 2009-ben a főépületbe költözött a Dunai-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központja.
slide7
Számos madárfajt figyelhetünk itt meg,

A Jókai által ültetett fák közül is jó néhány őrzi még emlékét a parkban.

slide9
A 7,2 hektáros természetvédelmi terület, a 259 méter magas dombtetővel, a történelem állandó tanúja volt. A Várhoz és a városhoz való közelség mindig kiemelt stratégiai szerepet osztott a Budai-hegység e legkeletibb nyúlványára. Buda visszavívásakor például sváb ágyúk lőtték innen a Várat. A döntő rohamot jelző ágyú is innen dördült el. Állítólag ekkor született a Sváb-hegy név is, amely eleinte csak a Kissvábhegyre vonatkozott, aztán lassan széltében-hosszában elterjedt a hegyen. Ezért az eredeti terület neve kiegészült a „kis” jelzővel.
slide10
A Kis-Sváb-hegy déli, meredekebb beépítetlen része több mint egy évtizede lett védett. Oltalmát egyrészt szigetszerű kiemelkedése miatt, másrészt a rajta található, kisebb-nagyobb mértékben károsodott, természetközeli növényzetnek köszönheti. A terület markánsan emelkedik a Városmajor fölé, a pesti oldalról, szinte mindenhonnan látható. Tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Budai-hegység számos pontjára és Pestet is majdnem teljes egészében szemügyre vehetjük innen. Tiszta időben még a Vác felett elterülő Naszály kőbányáját is látni. Legmagasabb pontja a Gellért-hegynél is magasabb (258,4 méter).
slide11
A hegy zárványterület, a főváros budai részének egyik legsűrűbben beépített területén fekszik. Teljes beépítésére valószínűleg azért nem került sor, mert déli oldala igen meredek és sziklás. Ökológiai folyosó nem köti össze a területet a környező erdőkkel, védelme ezért kiemelten fontos, de egyúttal emiatt igen nehezen fenntartható. A szemetelés szintén elég nagy probléma, de elsődlegesen a táj esztétikai értékét, s nem természeti kincseit rontják. Évente néhány szemétszedés feltétlenül indokolt lenne.
slide12
A növényeken kívül menedéket talál itt a legtöbb kerti énekesmadár, a leggyakoribbak a rigók és a cinkék. A talajból kibukkanó sziklákon gyíkok sütkéreznek. Számukra a bokros bozótos valóságos éléskamra. Se szeri, se száma a virágok körül zümmögő, vagy a talajon kutató rovaroknak. A leglátványosabbak a fémeszöld rózsabogarak és a nehéz repülőként zúgó kék fadongók.
slide13
Ismerjük meg

Budapest és környéke természeti értékeit

Várunk szeretettel

2010 január 23-án szombaton

Találkozó: 9 órakor a Moszkva-téri METRÓ kijáratnál /mozgólépcső felső részénél/

Túraútvonal:

Jókai-kert - Kis-Sváb-hegy - Moszkva-tér

Táv:6 km

Túravezető: Telek György, Bertalan István

BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság

Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ Természetbarát SE.

slide14
Várunk szeretettel

BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság

Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ Természetbarát SE.

ad