slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Planeta Marte

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Planeta Marte - PowerPoint PPT Presentation


  • 171 Views
  • Uploaded on

Planeta Marte. Lazar Mihaela Anca Tonoiu Anca. Planeta Marte este situata la aproximativ 228 de milioane de km de Soare. Ea inconjoara Soarele in 678 de zile si se invarteste in jurul propriei sale axe in 24h si 37 min .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Planeta Marte' - uriah


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
Planeta Marte

Lazar Mihaela Anca

Tonoiu Anca

slide2
Planeta Marte este situata la aproximativ 228 de milioane de km de Soare. Ea inconjoara Soarele in 678 de zile si se invarteste in jurul propriei sale axe in 24h si 37 min .

Diametrul sau (6800km) repre-zinta putin mai mult decat ju-matate din diametrul Terrei .

Din cauza slabei forte gravitationale de pe aceasta planeta (o tre ime din cea a Pamantului) , ea nu a putut retine decat un invelis atmosferic neinsemnat. Acesta contine 95,3%gaz carbonic; 2,7% azot; 1,6% crom si urme de oxigen .

slide3
Fiind mai departe de Soare decat Pa mantul , Marte este o planeta mai rece : temperatura la sol scade in mod curent la -50 de grade si nu depaseste niciodata 20 de grade. La fel ca Venus , Marte pastreaza urmele unei intense activitati

Vulcanice. Aici pot fi observati cei mai mari vulcani ai sistemului solar (astazi stinsi) , cu o inaltime de peste 20 km .

CANALELE DE PE MARTE

Se crede ca , in urma cu mult timp , clima de pe Marte era mai putin aspra si apa putea curge pe aceasta planeta. Astfel s-ar explica prezenta unor vai meandrate care seamana cu albiile unor rauri secate .

slide4
Structura planetei telurice

Planeta Marte este formata din crusta , manta si nucleul metalic. Se crede ca Mercurul are nucleul cel mai mare fata de volumul total al planetei ,iar Marte pe cel mai mic. Planetele telurice sunt alcatuite din roci destul de dense. Suprafata lor este solida. Ele sunt de talie mijlocie: diametrul lor e de pana la 5000 km, in cazul celei mai mici (Mercur) , si sub 13000 km in cazul celei mai mari (Pamant) .

slide5
Relieful planetei Marte

Relieful este variat , putand fi incadrat in trei tipuri : muntos ,cu altitudini de 5-10 km, cu munti vulcanici-Olympus Mons- pana la 24 km inaltime ; deserturi(plate de culoare rosie-portocalie) ; si mari , de o culoare cenusiu inchis. Deserturile sunt suprafete acoperite cu praf , constituite in general din oxid de siliciu . La cei 2 poli ai planetei se afla cate o calota , alcatuita dintr-un strat subtire de CO2 si apa inghetata . Marile urmeaza a fi cercetate .

slide6
Pe Marte au fost observate reliefuri crateriale cu diametre pana la 300 km , fara pereti abrupti , cu inclinari sub 10 grade. Atmosfera planetei contine nori de culoare galbena , alba si albastruie , cum si nori diferiti in regiunile vulcanice alcatuiti din CO2 , cristale de gheata , vapori de apa. Pe Marte se produc vanturi pu- ternice , cu viteze pana la 80 m/s si cu o intensa actiune de eroziune.
slide7
La suprafata

Marte este extrem de prafuit. Solul contine mari cantitati de fier care da planetei un aspect ru- giniu. Peisajul sterp este format din dune de nisip portocaliu cu mii de pietre pretutindeni

Furtuni uriase se abat deseori asupra planetei Marte imprastiind praful de la suprafata sa .

Furtunile pot dura saptamani intregi..i

slide8
Temperatura solului martian ,in regiunea ecuatoriala , variaza intre 15-20 grade C ziua si de la -40 la -70 grade C in timpul noptii.

Cea mai coborata temperatura , de -120 grade C , a fost inregistrata zonele polare.

slide9
Satelitii lui Marte

In jurul lui Marte se invartesc doi sateliti de de dimensiuni mici : Phobos si Deimos.

Ei sunt intunecosi , prafuiti si au forma neregulata.

Diametrul lor este mai mic de

20 de kilometri.

Phobos se afla la o distanta denumai 6000 de kilometrii , iar Deimos la 20000 km. Numerosi cercetatori cred ca cei doi sateliti de forma ciudata sunt de fapt asteroizi captati in orbita lui Marte , cu milioane de ani in urma.

slide10
Distanta dintre capetele mai indepartate ale lui Deimos , satelitullui Marte este de circa 15 kilometrii. Distanta dintre capetele departate ale lui Phobos este de 28 kilometrii.

Are un diametru mare , Sticknry cu un diametru de circa 5 kilometrii.

Suprafata lor este rece prafoasa si prezinta foarte multe cratere si canioane.

slide11
Meteorit martian

In 1984 , pe Pamant a aterizat un meteorit. In 1996 meteoritul a fost analizat de oamenii de stiinta. Au ajuns la concluzia ca datorita compozitiei chimice a pietrei , este aproape sigur ca provine de pe Marte. Un cercetator sustinwe ca meteoritul contine fosile microscopice dede tipul bacteriilor , care au trait cu o mie de ani in urma. Daca este adevarat , ar fi o dovada ca pe Marte odata au existat forme

Simple de viata.

slide12
Oricum , alti cercetatori au indoieli in legatura cu aceasta teorie a forme- lor de viata de pe Marte planeta rosie.

In schimb , ei sustin ca sunt resturi ale unor vietuitoare ci ale unui material chimic.

slide13
Cercetari pe Marte.

Primele sonde spatiale de succes pe Marte au fost sondele Mariner , in anii 1960. Mai tarziu in anii ‘70 , sondele Viking au transmis fotografii detaliate despre suprafata planetei Marte.

Misiunea de cercetare

In decembrie 1996 , a fost lansata misiunea de cercetare Marte pentru cercetarea mai amanuntita a planetei. In iulie 1997 , naveta spatiala a aterizat pe Marte. Un vehicul telecomandat , un cercetas de suprafata , a fost trimis sa traverseze scoarta planetei.

ad