Download
1 / 14

Rândunica - PowerPoint PPT Presentation


  • 106 Views
  • Uploaded on

Zboara -n sus, Zboara -n jos , Neagra este De la coada pana la cioc. Rândunica. Bianca Nedela. Am umblat din ţară -n ţară După soarele de vară Ca să -l rog să se grăbească Înspre ţara românească, Să - nflorească florile

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Rândunica' - ulla


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Zboara-n sus,Zboara-n jos,Neagra esteDe la coada pana la cioc

Rândunica

Bianca Nedela


Am umblat din ţară-n ţară

După soarele de vară

Ca să-l rog să se grăbească

Înspre ţara românească,

Să-nflorească florile

Că vin sărbătorile!


Randunelele sunt printre pasarile considerate vestitori ai primaverii. An de an, venirea lor ne produce o adevarata incantare, iar felul in care isi construiesc, cu atata migala, cuiburile, este uimitor. Acesti mici arhitecti sunt de asemenea adevarati acrobati ai zborului si neintrecuti vanatori de insecte. Pasari delicate, randunelele trezesc in sufletele celor mici interesul pentru viata pasarilor migratoare si fascinatia fata de aceste zburatoare.


Randunelele fac parte din familia Hirundinidae si sunt pasari de dimensiuni mici, avand intre 13 si 20 de centimetri. Traiesc in emisfera nordica, in Asia, Africa, Europa si America de Nord. Cele din Europa sunt pasari migratoare, care “locuiesc” pe acest continent din primavara pana in toamna, iarna petrecand-o in Africa.


Cea mai cunoscuta este hirundo rustica, randunica obisnuita, numita si randunica domestica. Aceasta este o pasare cu spatele si capul de culoare negru-albastrui, pieptul alb si gusa de culoare roscata.


Are o silueta foarte eleganta, iar coada este terminata cu doua pene mai lungi si subtiri - celebra “coada de randunica” in forma de “V”. Este cea mai cunoscuta randunica, larg raspandita in America de Nord, Europa si Asia, precum si in Africa de Nord. O intalnim practic in toate zonele de relief, mai putin in muntii inalti.


Aceste pasari parcurg distante de pana la 10.000 km. Multe dintre ele cad, epuizate, in timpul migratiei, in apa Marii Mediterane si se ineaca. Uneori se intampla sa se lase in zbor pe puntea cate unui vapor, ca sa se odihneasca. Este o proba de rezistenta pe care totusi curajoasele zburatoare o trec in fiecare an, revenind de fiecare data in Europa, nu doar in aceleasi regiuni de unde au plecat, dar chiar la aceleasi cuiburi!


Dintre toate pasarile migratoare, randunica este cea mai cunoscuta. De fapt, este prima pasare care i-a facut pe oameni sa-si dea seama de acest ciudat fenomen al migratiei.


Randunica face 3 pana la 6 oua, din care ies puii. Acestia sunt hraniti apoi cu insecte, uneori chiar cu cate o libelula mai mare decat ei! S-a calculat ca pentru hranirea tuturor puilor, o randunica ajunge sa faca nu mai putin de 400 de zboruri pe zi!


Rândunica sunt hraniti apoi cu insecte, uneori chiar cu cate o libelula mai mare decat ei! S-a calculat ca pentru hranirea tuturor puilor, o randunica ajunge sa faca nu mai putin de 400 de zboruri pe zi! de mare arctică deţine recordul printre păsările migratoare, zburând de la un căpăt al globului la celălalt.

Mioara Vizitiu

scoala- Ion Petrovici, Tecuci


R sunt hraniti apoi cu insecte, uneori chiar cu cate o libelula mai mare decat ei! S-a calculat ca pentru hranirea tuturor puilor, o randunica ajunge sa faca nu mai putin de 400 de zboruri pe zi!andunica strabate distante imense: din Europa traverseaza in zbor Marea Mediterana, pentru a ajunge in nordul Africii. Dar aici calatoria nu s-a terminat. Isi continua zborul catre sud, traversand desertul Sahara pentru a ajunge in final in regiunea unde ierneaza si unde, evident, este cald si se gaseste hrana din belsug.


- sunt hraniti apoi cu insecte, uneori chiar cu cate o libelula mai mare decat ei! S-a calculat ca pentru hranirea tuturor puilor, o randunica ajunge sa faca nu mai putin de 400 de zboruri pe zi!Rândunică, soră dragă,

Eu te-aştept de-o iarnă-ntreagă.

Tu prin lume ce-aivăzut?

Spune-mi câte ţi-au plăcut?

-Am văzut cetăţi bogate,

Case-n aur îmbrăcate,

Am văzut albastra mare

Şi corăbii călătoare.

Dar frumos nu-inici în Rai

Ca pe-al nostru mândru plai!


Principalul motiv pentru care migreaza este cautarea hranei. Iarna, insectele zburatoare pe care le consuma randunelele lipsesc complet din Europa, in schimb in Africa se gasesc din abundenta. In luna aprilie, primele randunele se intorc in Europa. Bine ati revenit acasa!


ad