Rom nic
Download
1 / 5

Romànic - PowerPoint PPT Presentation


  • 130 Views
  • Uploaded on

Romànic. Caràcteristiques.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Romànic' - tyra


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Rom nic

Romànic

Caràcteristiques


  • El romànic va sorgir a Europa comconsèqüencia de la posperitat material i de la y la renovacióespiritual.Transcorreix desde el segle XI fins al principi del XII.En el romànic es van construir gran nombre d´esglésies i edificis religiosos. El nom es deu a la utilització d´ elements de construccióromansperò també te influènciesorientals y germàniques.


  • El romànic es un art rural que es va desenvolupar a europa occidental en l´EdadMitjana(XI-principi XIII).En la cultura occidental va ser el primer estil artístic internacional que representa el concepte de l´unitat espiritual a Europa,almarge de les divisionspolítiques.Tres procesos històrics enmarquen el naixementd´aquest art continental:el terror milenari,lesperegrinacions i el feudalisme


El terror de l any mil
El terror de l´any mil

  • L´obra de Henri Focillon (El terror de l´any mil), ha resaltat el clima d´angoixa que va invair a les poblacionsd´Europadurant el segle X . Una sèrie de circuntànciespolítiques (invacions de normandsmusulmans i hongaresos) generan aquets clima d´incomoditat , peròelshòmens del 900 li donen una formulació religiosa i es propaga per totes parts la oscura profecía de l´Apocalipsis , en la que deia que el móndesapareixeria en l´any mil . Com a refugi de temors la pietats´expressaamb un intensa renovació de l´artreligiòs . Hi ha abundàndacia de monstres i visionsinfernalsamb la insistència de colocar el Juí final com a escena que presideix a l´entradadels temples .


Les peregrinacions
Les peregrinacions

  • La importància que adquireixenelsmonerstirs al segle XI i el fet de que moltsd´ells guarden reliquies de sants les converteix en centres de peregrinacions .Elsmonjosestimulatspelsaventatgeseconòmics que les visites colectivescomportaven , feienperegrinacions a les ciutatssantes (Jerusalem , Roma i Santiago) com a una expressió de fe que mobia a les croades . D´aquesta manera al llargdelscaminssurgeixenedificis per al cultvinculats per una sèrie de tretscomuns ``Art d´uncamí ´´ ``Art delspelegrins´´.Elfenòmen de les peregrinacionsés mes ampli que el d´unmovimentcap a Santiago amb una finalitat religiosa , ha d´enquadrar-se en les perigrinacions a Roma i a Jerusalem en el deseig de mobilitat que les croades susciten i en la intencificació del tràfic comercial al segle XI .


ad