Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor
Download
1 / 14

- PowerPoint PPT Presentation


  • 133 Views
  • Uploaded on

EXPLICA LES CARACTERÍSTIQUES MÉS IMPORTANTS DE L’OBRA LITERÀRIA D’ENRIC VALOR. TEMA 2. ENRIC VALOR

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - toshi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

ENRIC VALOR LITERÀRIA D’ENRIC VALOR

Va nàixer a Castalla, L’Alcoià en el si d’unafamília de la petitaaristocràcia rural, en 1911 i morí a València en 2000. Estudia professorat mercantil a l'Escola de Comerçd'Alacant i la seva primera feinaés en un centre de producciósabatera a Castalla. Desprésviatja a Mallorca, onorganitza la Secció Jurídica Nacional de Fabricants de Sabates. Simultàniament estudia llengua i literatura catalanes de manera pràcticament autodidacta.

Fougramàtic, lexicòleg, rondallista i novel.lista. Va recopilar 36 rondalles de la tradició oral valenciana, interrogantelsvells i vellespobletans i masoversprincipalment de les serresd’Aitana i de la seuavilanadiva de la Foia de Castalla. Després les va transformar en literatura escrita en equilibri entre la recerca dialectal, fixantexpressions, i l’escrita normativa.


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

www.escriptors.com/autors/valore LITERÀRIA D’ENRIC VALOR


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

La LITERÀRIA D’ENRIC VALORproduccióliteràriad’Enric Valor consta de duesgransaportacions:

Les rondallesvalencianes

Cinc novel·les i algunsrelatsbreus


T cnica narrativa i llenguatge utilitzat
TÈCNICA NARRATIVA I LITERÀRIA D’ENRIC VALORLLENGUATGE UTILITZAT

Tant en un tipusd’obrescom en altres, Valor usa la tècnica del narrador omniscient i subjectiu. Escriuamb gran precisió, minuciositat i exactitud peldetall.

Té un gran domini de la llengua. Els recursos de llenguatge oral que empra provenendirectament de la tradició popular, ambelsquals el lector pot identificar-se plenament. Usa un model de llengualiteràriamolt equilibrada, que inclou les peculiaritatsvalencianes.


Les rondalles
LES RONDALLES LITERÀRIA D’ENRIC VALOR

Les seuesrondallesestanconfegides a partir d’unnuclinarratiu de procedència oral més o menyscomplet o extens, sobre el qual Valor opera una profunda transformació i reformulació del relat oral –estructura, situacions, personatges- i proposa, mitjançantl’escripturamillorada, unscontescultes, distints de les rondallestradicionals.


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

ALGUNS TÍTOLS DE RONDALLES LITERÀRIA D’ENRIC VALOR

-El llenyater de Fortaleny

-Les velletes de la PenyaRoja

-La mare delspeixos

-El castell de sol.

-I queixalets també!

-Els guants de la felicitat

-El gegant del romaní

-L’envejósd’Alcalà

-El xiquet que va nàixer de peus

-El ferrer de Bèlgida

-El reiAstoret

-El Dimoni fumador

-El castelld’Entorn i no Entorn

-La mestra i el manyà

-Esclafamuntanyes

-Abella

Enric Valor, Rondallesvalencianes


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

LES RONDALLES LITERÀRIA D’ENRIC VALOR

Fa moltsmoltsanys, a poquetanit, quanfora de casa feia un fred de mil dimonis, o quanamb el bon tempsparents i amicsseientotsjunts, semprehihaviaalgú que contavarondalles. Era un divertiment, més o menys, com ara hoés el cinema. Les rondalles, abans, eren contades en un rogle de gent, ara éscomúllegir-les al llibre. L’estudi de les rondalles va començarperquèmoltsescriptors i estudiosos van trobar les aerrels de la cultura originàriadelspoblesd’aquestesnarracions, una cultura que a causa de l’avanç del “progrés” i el despoblament de moltesàreesruralssemblava a punt de desaparéixer.

QUÈ ÉS UNA RONDALLA?

És un relat o narració en prosa, de tradició oral i de caràcteranònim, que contafetsimaginaris, desenvolupatsambunspersonatges, un argument i un espaideterminats, i que té unes fòrmulesfixesd’inici i acabament del relat.

A més les rondallespertanyen a un patrimonicol.lectiu que remet a la cultura indoeuropea.


Relats
RELATS LITERÀRIA D’ENRIC VALOR

Elsrelatsbreus, méspròxims a l’estil del s. XIX, no destaquen per un estil treballat, sinósobretot per la riquesa de llengua. Es tracta de petites peces amoroses i sentimentals


Novel les
NOVEL·LES LITERÀRIA D’ENRIC VALOR

La novel·lística presenta les mateixescaracterístiquesestilístiques i lingüístiques que les rondalles, peròésacíon Valor aboca mésclarament les seuesexperiènciesbiogràfiques i elsseusconeixements de la terra. En les seuesnovel·lespreténfer la crònica del períodehistòric que va viure, plasmant-hi totes les seuesobservacions sobre el paisatge i la geografia, la toponímia, la fauna i la botànica.


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

Sense LITERÀRIA D’ENRIC VALOR la Terra Promesa és la crònicadelsprimersanys del segle XX i la Primera Guerra Mundial.

Temps de batuda i Enllà de l’horitzó, la crònica de la Guerra Civil


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

El LITERÀRIA D’ENRIC VALORseuespailiterariésCassanaamb la geografia, el ruralisme, el pla i la muntanya, peròl’espai i el temps no s’esgoten en concreciógeogràfica o cronològica. SegonsVicentEscrivà: << Sense la seua gran obra vessada en el Cicle de Cassana, elsvalencianspedríemtot un segle XIX. És per això que sempresituaremEnric Valor entre elsgransfabuladorshistòricscom Víctor Català i NarcísOller. I al costatdelsquasicoetanisLlorençVillalonga i MercèRodoreda>>


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

Entrevistes LITERÀRIA D’ENRIC VALOR–Ésveritat que al voltant del deuanys va intentar escriureja la seua primera novel·la a la qual, fins i tot, va posar per títolEl secret del castell?–Alsnouanysjojahi tenia la il·lusió. En vaigescriure tres capítols. Recorde que hivaig posar unspersonatges en un poble que vaigllegir en el mapa d'Espanya que es deia Treviño i estava en el nord i aixòem va il·lusionar a mi de minyó, mira si és cosa de pocconeixement! I al final el personatge va fer un viatge a Itàlia i ja no el vaigfer tornar a Treviño... Però el meu pare emseguiaanimant. –Éscert que la seua primera narració publicada ho va ser en castellà, el 1926?–La primera que vaig publicar va ser L'experiment de Strolowickz. Me'l van publicar a Elx. DesprésvaigescriureL'aventura de Franz Lietzen i me la publicaren en el Camí. –El divuit de juliol del 36 es van perdremoltesil·lusions. A vostè a més a més, se li va perdrel'originald'unanovel·la que mai no ha estatpossiblellegir. Com va ocórreraixò?–Era la primera novel·la acabada. Es deiaEl misteri de Canadian. El tren onanaval'exemplar de la novel·la va ser bombardejat i es va cremar.


Explica les caracter stiques m s importants de l obra liter ria d enric valor

LITERÀRIA D’ENRIC VALORQuisón, acabada la guerra, elsseusmestres de llengua?–Josep Giner va donar-me classes de filologia catalana, d'ensenyar-me llatí i gramàticahistòrica. Foudecisiu en la mevaformació, em va comunicar amb Joan Coromines. Carles Salvador també em va influir, tant que em va fercomell era: un autènticfabrista. –Finalment, l'any 1960 veuvostè publicada la seuanovel·laL'ambiciód'Aleix. Éscert que va trigardeuanys a passar la censura?–La censura era més rígida en els temes amorosos que en elspolítics... quèpodiapassaramb una novel·laons'esdevenia un adulteri? –En la seuaopinió, quannaix el blaverisme i impulsat per qui?–El blaverismeés un secessionismelingüístic que acabariaamb la desaparició del valencià. És la nova ofensiva de la dreta per acabar amb la llengua... Volenferanalfabet el nostrepobleseparant-lo de la ciènciafilològica, de la Universitat, reduint-lo a un populismeincultesenseafany de superació. (Rosa Serrano.Enric Valor. Converses amb un senyorescriptor.València: Tàndem, 1995)