24 Ianuarie - ZIUA UNIRII
Download
1 / 14

24 Ianuarie - ZIUA UNIRII - PowerPoint PPT Presentation


 • 135 Views
 • Uploaded on

24 Ianuarie - ZIUA UNIRII. La 24 Ianuarie, în fiecare an, poporul român sărbătoreşte un mare eveniment istoric: Unirea Moldovei cu Ţara Românească , la 24 Ianuarie 1859 , sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Theodor Aman – “ Hora Unirii la Craiova”.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '24 Ianuarie - ZIUA UNIRII' - tosca


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 • La 24 Ianuarie, în fiecare an, poporul român sărbătoreşte un mare eveniment istoric: Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 Ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Theodor Aman – “ Hora Unirii la Craiova”


C.D.Rosenthal – “ România rupându-şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii ”


 • Adunările Ad-hoc din 1857 au fost apoi chemate să se pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a fost propus şi ales, în unanimitate, ca domn Alexandru Ioan Cuza,

  „ om nou la legi noi”,după cum s-a pronunţatMihail Kogălniceanu.

 • Alegerea aceluiaşi domn în ambele Principate Române a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta sa pentru formarea unui

  stat naţional unitar.

Mihail Kogălniceanu

1817 -1891


 • Alexandru Ioan Cuza pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a s-a născut la Huşi în anul 1820, fiind unul dintre participanţii activi la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova.

 • Ca prim domn al Principatelor Unite (1859 -1866), a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru formarea statului unitar România,în 1862.


Î pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a mpreună cu Mihail Kogălniceanu, a iniţiat un larg program de reformecare au dus la modernizarea statului român:

 • împroprietărirea ţăranilor;

 • adoptarea unei noi constituţii;

 • introducerea învăţământului gratuit şi obligatoriu;

 • secularizarea averilor mănăstireşti;

 • înfiinţarea universităţilor din Iaşi şi Bucureşti;


 • Silit să renunţe la putere în pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a 1866, a fost exilat şi a trăit la Viena şi Florenţa. A murit în 1873 la Heidelberg (Germania), dar a fost adus în ţară şi înmormântat la castelul familiei sale de la Ruginoasa (judeţul Iaşi), apoi reînhumat la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi.


„Hora Unirii pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a ”- cunoscutul cântec pe versurile poeziei cu acelaşi nume scrisă de Vasile Alecsandri şi publicată pentru întâia dată, la Iaşi, în numărul 51 al revistei „Steaua Dunării”, însoţeşte de atunci marele eveniment.


Hora unirii de vasile alecsandri muzica alexandru flechtenmacher
Hora Unirii pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a de Vasile AlecsandriMuzica : Alexandru Flechtenmacher

Hai să dăm mână cu mânăCei cu inima română, Să-nvârtim hora frăţiei Pe pământul României! Iarba rea din holde piară! Piară duşmanii dinţară! Între noi să nu mai fie Decât flori şi armonie!


M pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a ăi muntene, măi vecine, Vino să te prinzi cu mine Şi la viaţă cu unire, Şi la moarte cu-nfrăţire! Unde-i unul, nu-i putere La nevoi şi la durere; Unde-s doi, puterea creşte, Şi duşmanul nu sporeşte!


Am pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a ândoi suntem de-o mamă, De-o făpturăşi de-o seamă, Ca doi brazi într-o tulpină, Ca doi ochi într-o lumină. Amândoi avem un nume, Amândoi o soartă-n lume, Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate, În noi doi un suflet bate!

C. Brâncuşi – “Sărutul”


Vin’ la Milcov cu gr pronunţe în legătură cu această problemă atât de importantă. După mai multe dispute, a ăbire Să-l secăm dintr-o sorbire, Ca să treacă drumul mare Peste-a noastre vechi hotare.Şi să vadă sfântul soare, Într-o zi de sărbătoare, Hora noastră cea frăţeascăPe câmpia românească!ad