„LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT 2011. december 12-16. Középső csoport - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
„LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT 2011. december 12-16. Középső csoport PowerPoint Presentation
Download Presentation
„LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT 2011. december 12-16. Középső csoport

play fullscreen
1 / 42
Download Presentation
„LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT 2011. december 12-16. Középső csoport
343 Views
toril
Download Presentation

„LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT 2011. december 12-16. Középső csoport

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. „LUCA, A BOSZORKÁNY” TÉMAHÉT 2011. december 12-16. Középső csoport SZAKMAI TARTALMI MEGÚJULÁS A SZENTLŐRINCI KISTÉRSÉGI OKTATÁSI NEVELÉSI KÖZPONTBAN TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0005 „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben” c. pályázati program

 2. Horváth Piroska

 3. A témahét célja, feladata: • A téli népszokások megismertetése, kiemelten Luca napjához kötődő szokások összegyűjtése, a jeles naphoz kapcsolódó hiedelmek megbeszélése. • Az adventi időszakhoz kapcsolódó LUCA napi néphagyományok, szokások felelevenítése, ápolása a TŰZ modulon belül. • Kommunikációs képesség fejlesztése. • A gyermekek erkölcsi-szociális érzelmeinek alakítása. • A közösen átélt élmények, tapasztalások öröme. • A gyermekek esztétikai élmények kibontakoztatása. • A gyermekek intellektuális érzelmeinek biztosítása. • Kíváncsiságukat felkeltő differenciált tevékenységeken keresztül szerezzenek tapasztalatokat. • A témahét tevékenységeit úgy építettük fel, hogy a gyermekek megtalálják a fejlettségüknek megfelelő élményt és tapasztalásszerzési lehetőségeket. • A változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos dramatikus ill. néphagyományok megismerését.

 4. A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz. A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságost és a boszorkányost. Ez utóbbi terjedt el a néphagyományban. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem, jóslás, tiltás kapcsolódna, mind december 13-hoz, Luca napjához. Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra, vagy bizonyos női munkák tiltására.

 5. Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az ún. Luca-búza keltetése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Egyes vidékeken kék szalaggal kötötték át, sőt égő gyertyát is helyeztek közéje. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.

 6. A lucázása köszöntő szokások közé tartozik. Dél-Dunántúlon Luca napjának hajnalán kotyolni vagy palázolni indultak a kisfiúk, többnyire egy idősebb legény vezetésével. Lopott szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, s arra térdepelve mondták el köszöntőjüket, bő termést, a jószág nagy szaporulatát kívánva. Dünnyögve előadott verses mondókájuk a kimondott szó erejébe vetett hitet is bizonyítja. A háziasszony vízzel fröcskölte, kukoricával öntötte le őket, s ezt utána libáival, tyúkjaival itatta, etette fel. "Kity-koty-kity-koty" volt a köszöntő kezdő sora, innen származik a kotyolás kifejezés. A jókívánságokat a gazdaasszony kaláccsal, kolbásszal, esetleg aszalt szilvával köszönte meg.

 7. A legnevezetesebb népi szokás az ún. Luca székének faragása. Ennek egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja. Ezt az ötszög-alakot boszorkányszögnek hívták. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, s csak karácsony estjére volt szabad elkészülnie vele. Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke. A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-jávor-, akác-, jegenye-fenyő-, cser- és rózsafából. Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ugyanis, ha magával vitte az éjféli misére és ott állt, nyomban meglátta, ki az, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. A hiedelem szerint leleplezése után azonban ugyancsak jól tette, ha olyan gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Ez azonban csak akkor sikerülhetett neki, ha az úton hazafelé szüntelenül szórta a mákot, mert azt a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, s így nem érhették utol. Miután hazaért, a Luca- széket el kellett égetnie. Azt tartották, aki az éjféli mise alatt ráül a Luca-székre, meglátja a boszorkányokat.

 8. Denevér síkbábok készítése fekete kartonból

 9. Téma 10 Luca napi búza csíráztatása, vetése

 10. Kicsíráztak búzáink

 11. Tűz 3. „Süteménysütés” mézeskalács tészta szaggatása és díszítése

 12. Kidíszítettük mézes süteményünket

 13. Teamécsesből pók készítése

 14. Üst, üst, gyűlj tele!Férget, mérget üss bele!Kő alatt, két harmincháromÉjjel izzaszt hideg álomLegelőször buta béka,Te kerülsz be a fazékba!Szikra pattan, olthatatlan,Ég a munka, forr a katlan…

 15. Téma 10. Luca pogácsa sütése

 16. Prezentáció megtekintése a boszorkányokról, Szent Luciáról, Luca székéről, kotyolásról.

 17. Mi magunk is boszorkányokká váltunk

 18. Egy boszorka van… A kis és nagycsoportosokhoz is ellátogattunk.

 19. Elkészítettük a JÓLÉT varázsitalát

 20. JÓLÉT varázsitalát üvegekbe töltöttük. Számlálgatások: hány üvegünk van? Űrtartalommal való tapasztalatszerzések. Végül lefedjük a főzetünket.

 21. Seprű tánc

 22. Boszorkányos társasjátékot is találtunk a karácsonyfa alatt

 23. Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese: Két lány meg a vasorrú banya c. mese

 24. Beszélgetőkör: Luca napi munkatilalom

 25. Beszélgetőkör: Hogyan tudhatják meg a lányok, hogy ki lesz a férjük?

 26. Luca, Luca, kitty-kotty. Akkora szalonnája legyen a kietek disznójának, mint a szobaajtó Luca, Luca, kitty-kotty. Luca, Luca, kitty-kotty. Akkora hája legyen a kietek disznójának, mint egy itatósajtár. Luca, Luca, kitty-kotty. Luca, Luca, kitty-kotty. Annyi zsírja legyen a kietek disznajának, mint a mocsárban a víz. Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty. Luca, Luca, kitty- kotty, Annyi pénze legyen kieteknek, mint a pelyva Luca, Luca, kitty- kotty,kitty-kotty. Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty, Annyi kolbásza legyen kieteknek, hogy kerítést lehessen belôle fonni. Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty. Luca, Luca, kitty- kotty, kitty- kotty, Gelegenye 2-3 száraz körtét várom ha nem adnak szalonnát levágom a gerendát ha hurkát elviszem a Julcsát. Kotyolás

 27. Beszélgetőkör: Téma-10 Luca széke Luca napi játék „Ott a boszorkány” „Ignác, mit látsz?”

 28. Karácsonyváró ünnepségünk

 29. A gyerekek bemutatták az eddig tanult táncaikat

 30. Ajándékozás öröme

 31. Játszottunk az új játékokkal

 32. Forrás: A középső csoport TŰZ modulon belüli tevékenységeiről készült képanyag Összeállította: Priskin Ágota Slavonics Csabáné Bükkösd, 2011. december 23. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682. Bükkösd, Ságvári E. utca 3. 73/378-712