LITAUANIA
Download
1 / 7

LITAUANIA - PowerPoint PPT Presentation


  • 101 Views
  • Uploaded on

LITAUANIA. INFORMATII GENERALE. Capitala:  Vilnius Populaţia: 3.436.561 loc. Suprafaţa :  65,200 km² Moneda: Litas Limba oficială: Lituaniana Imn: Tautiška Giesmė Sistem politic: Republică parlamentară Intrarea în U.E. : 11 noiembrie 2004. ASEZARE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'LITAUANIA' - tom


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

LITAUANIA

INFORMATII GENERALE

  • Capitala: Vilnius

  • Populaţia: 3.436.561 loc.

  • Suprafaţa : 65,200 km²

  • Moneda: Litas

  • Limba oficială: Lituaniana

  • Imn: Tautiška Giesmė

  • Sistem politic: Republică parlamentară

  • Intrarea în U.E. : 11 noiembrie 2004


ASEZARE

Republica Lituania este o ţară situată în Nord-Estul Europei, aparţinând, la fel ca Letonia şi Estonia, grupului de republici baltice. La Nord, Lituania se învecinează cu Letonia, la Est şi la Sud cu Bielorusia, la Sud-Est cu Polonia şi cu enclava Kaliningrad ce aparţine de Rusia, iar la Vest cu Marea Baltică. 


GEOGRAFIE

Relieful este predominant de câmpie , cea mai mare cotă fiind 293.6 m - Juozapines. Câmpiile din centrul ţării sunt despărţite de dealuri formate în urma depunerilor glaciare; există un total de 758 de râuri, multe navigabile, şi 2.833 de lacuri. Lituania are şi o ieşire la Marea Baltică.


ISTORIE

Statuia lui Mindaugas

Lituania a intrat în istoria europeană când pentru prima dată a fost menționată într-un manuscris medieval german, din 14 februarie1009. Pământurile Lituaniei au fost unite de Mindaugas în 1236, viitor rege al lituaniei in 1253. La sfârșitul secolului al XIV-lea,

Lituania era cea mai mare țară din Europa. Lituania a aderat la Uniunea Europeană în anul 2004 alături de alte 9 ţări printre care şi Ungaria sau Slovenia.


CLIMA

Lituania are o climă temperată de tranziţie între maritimă şi continentală. În partea vestică verile sunt răcoroase şi iernile sunt blânde. Temperaturile medii anuale înregistrate sunt de -5oC în ianuarie şi 17oC în iulie. Cantităţile medii anuale de precipitaţii sunt sub 600 mm în centru şi peste 850 mm în vest.


ECONOMIA

Lituania nu a intrat încă în „zona euro” şi momentan moneda lor oficială este litas-ul. Economia Lituaniei a fost cea mai grav afectată din U.E. în contextul crizei mondiale după o scădere de 13,3% a PIB-ului. Biroul lituanian de statistică a atribuit căderea abruptă a economiei problemelor grave din industrie.


CULTURA

Lituania este cunoscută pentru tradiţia ei bogată dar şi pentru monumentele importante de pe lista patrimoniului mondial UNESCO aflate pe teritoriul acestei ţări. De asemenea este celebră şi pentru atelierele sale de bijuterii, mai ales în domeniul prelucrării chihlimbarului. Sportul este şi el foarte important pentru Lituanieni cel mai iubit fiind basketul.

Catedrala din Vilnius

Catedrala a fost construită în 1251 de regele Mindaugas. Este considerată „inima spirituală a Lituaniei”. Catedrala adăposteşte capela barocă a Sf. Casmir, construită în sec. XVII, faimoasă pentru amvonul în formă de pocal, unic în lume.

Biserica Sf. Ana

Biserica Sfanta Ana este una dintre cele mai importante şi cunoscute biserici din oraşul Vilnius. Aceasta este cunoscută ca fiind un bun exemplu al arhitecturii gotice "flamboyant" şi a stilul gotic bazat pe căramidă.

Arcul geodezic Struve 

Arcul geodezic Struve este o rețea formată din 256 de puncte de observație, reprezentate prin cuburi de piatră dispuși pe o traiectorie între Hammerfest  (Norvegia) și Necrasovca-Veche (Ucraina). Acum acest arc măsoară 2.820 kilometri, numără 34 puncte de observație printre care cele de la Gireišiai Meškonys sau Paliepiukai – Lituania.