turcia n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Turcia PowerPoint Presentation
Download Presentation
Turcia

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Turcia - PowerPoint PPT Presentation


 • 127 Views
 • Uploaded on

Turcia. Cristiana Cacencu. Istoria Turciei.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Turcia' - todd


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
turcia

Turcia

Cristiana Cacencu

istoria turciei
Istoria Turciei

Republica Turcia (limba turcă: Türkiye)Türkiye Cumhuriyeti , este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia (Anatolia) și 3% Europa (peninsula Balcanică). Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest;Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; și Irak și Siria la sud. Turcia este o republicădemocratică, laică,constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC șiConsiliul Europei. În octombrie 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.

Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț.

istoria turciei1
Istoria Turciei
 • Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț.
 • Turcii au început migrând în locul numit acum Turcia în sec. XI. Procesul a fost accelerat de victoria cu Seljuk peste Imperiul Bizantin la Bătălia de la Manzikert. Mai multe stereotipuri mici și Seljuk Sultanate a Rum a exclus Anatolia până la invazia Imperiului Mongol. Începând cu sec. XIII; steriotipul otoman a unit Anatolia și a creat un imperiu ca cuprinde mai mult Europa SE, Asia V și Africa N. După ce Imperiul Otoman s-a prăbușit în urma acestei înfrângeri în Primul Război Mondial; părți din el au fost ocupate de aliații victorioși. Un cadru a tinerilor ofițeri militari, conduși de Mustafa Kemal Atatürk, a organizat o rezistență de succes pentru aliați; în 1923 ei vor stabili Republica modernă Turcia cu Atatürk ca prim președinte.
ankara
Ankara

Ankara (cunoscută sub numele de Angora până în 1930, și în perioada clasică Ancyra) este capitala Turciei și al doilea cel mai mare oraș al țării după Istanbul. Are o populație de 3.482.000 locuitori (2003). În același timp este capitala provinciei cu același nume.

Ankara este un important centru comercial și industrial, fiind de asemenea centru de comerț pentru zona agricolă care o înconjoară. Înainte să devină capitala țării, Ankara era faimoasă pentru lâna caprelor sale (lână de Angora).

Situată în centrul Anatoliei, este un important nod atât la figurat, pentru comerț, cât și la propriu, fiind centrul drumurilor și căilor ferate turcești. Dispune de câteva universități, Biblioteca Națională, Muzeul Arheologic, Muzeul Etnografic și Muzeul Civilizațiilor Anatoliene. Mausoleul Mustafa Kemal Atatürk, personalitatea cea mai importantă a Turciei secolului al XX-lea, este de asemenea amplasat în Ankara.

Orașul se află pe locul întâi în lista capitalelor țărilor europene după suprafață.

antalya
Antalya

Antalya este un oraș în sudul Turciei, situat la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane. Are o populație (împreună cu suburbiile) de cca 700 mii de locuitori.[1] Este centru administrativ al provinciei cu același nume și una din cele mai importante stațiuni de pe litoralul mediteranean (fiind supranumită și capitala „Rivierei turcești”). Printre obiectivele turistice majore se numară Muzeul regional al Antalyei (cu o bogată colecție arheologică), cartierul vechi al orașului, numit Kaleiçi, unde se află porțile împăratului Hadrian (sec. II), muzeul Kaleiçi (în incinta fostei biserici ortodoxe Sf.Gheorghe), mai multe moschei din perioadaotomană, printre care și ruinele moscheii Korkut construită în secolul al II-lea ca și templu roman, transformat ulterior în biserică creștină și apoi, în secolul al XV-lea, în moschee ș.a. Este un important port și aeroport internațional.

istanbul
Istanbul
 • Istanbul, numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol — în greacăΚωνσταντινούπολις, a fost capitală a Imperiului Roman, pentru două scurte perioade dintre anii 324-395, a Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă, între 395-1204, a Imperiului latin din Orient, între 1204-1261, apoi din nou aImperiul Bizantin refăcut, între 1261-1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923.Imperiul Roman de Răsărit a început a fi numit Imperiul Bizantin începând din sec. al 16-lea prin inițiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Intemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orașul Megara, iar atunci când Constantin I-ul cel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale a cuprins o arie tot șapte coline ca și în cazul Romei. Turcii au construit pe fiecare câte colină o moschee istorică. Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. În vechile texte românești, orașul era numit Țarigrad, Stanbul, Stambul, Înalta Poartă sauPoarta[3].Oficial fosta capital[ a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internaținal numele de antic și tradițional de Constantinopol.
 • Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu acelaș nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături deAtena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbul-ul se clasează printre cele mai venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană as Europei.
 • În anul 2010 metropola este declarată una din cele trei Capitale Europeene ale Culturii, celelalte două capitale culturale din 2010 fiind Pécs, Ungaria, și Essen, Germania.
troia
Troia
 • Troia (greaca vecheΤροία Troia, și Ίλιον Ilion; latină: Troia, Ilium) este un oraș legendar, locul unde s-a desfășurat Războiul Troian, așa cum este descris în Ciclul războaielor troiene, în special în Iliada, unul dintre cele două poeme epice atribuite luiHomer.
 • Astăzi, este numele unui sit arheologic, localizarea tradițională a Troiei homerice, în turcăTruva, la Hisarlık (39°58′N26°13′E) în Anatolia, aproape de coastă, în Provincia Çanakkale de astăzi, în nord-vestul Turciei, la sud-vest de strâmtoareaDardanele sub Muntele Ida.
 • Un oraș nou, Ilium a fost fondat pe acest loc în timpul domniei împăratului romanAugustus. A înflorit până la fondareaConstantinopolului, și a intrat treptat în declin în perioada bizantină.
 • În anii 1870arheologulgermanHeinrich Schliemann a făcut săpături în zonă. Alte cercetări au adus la iveală existența a mai multe orașe, construite succesiv unul peste altul. Unul dintre primele orașe (Troia VII) este de obicei identificat cu Troia homerică. Această identitate este disputată, însă situl a fost identificat cu succes ca fiind locul unde s-a aflat orașul numitWilusa în textele hittite; Ilion (care provine din Wilion scris cu digamma) ar fi transliterarea grecească a acelui nume.
mancaruri traditionale
Mancaruri Traditionale
 • Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua (foietaj cu miere si nuci tocate). Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon (muhallebi, sutlac), halvaua (halvah), cataiful (kataifi), si revani (facut din amidon si gris)
 • Se bea kaymak (smantana inchegata) pentru a contracara dulceata deserturilor turcesti. Ceaiul si cafeaua turceasca, cu sau fara zahar, se servesc de obicei dupa cina sau mai rar odata cu deserturile. Un proverb turcesc descrie cafeaua astfel: "Cafeaua trebuie sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea."
cuvinte turcesti
Cuvinte turcesti
 • Buna=
 • Ce faci?=
 • Pleci?=
 • Cine esti?=
 • Scuze!=
 • Te-am lovit?=
 • İyi!
 • Ne yapıyorsun?(neiaposum)
 • Git?
 • Sen kimsin?(san kimzan?)
 • Üzgünüm!(uzghiunam)
 • Sana zarar verdi mi?