slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ПРЕГОВАРАЊЕ PowerPoint Presentation
Download Presentation
ПРЕГОВАРАЊЕ

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

ПРЕГОВАРАЊЕ - PowerPoint PPT Presentation


 • 118 Views
 • Uploaded on

ПРЕГОВАРАЊЕ. Вештини на Преговарање Економски Факултет, Скопје, Јули 2009 година Лазар Попов. Преговарање - Дефиниција. Клучни вештини. Видови. Фази на преговарањето. Подготовка. Дебата/размена на информации. Пазарење. Пазарење - континуум. Влез излез влез излез

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ПРЕГОВАРАЊЕ' - todd-davidson


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

ПРЕГОВАРАЊЕ

Вештини на Преговарање

Економски Факултет, Скопје,

Јули 2009 година

Лазар Попов

slide9
Пазарење - континуум

Влез излез влез излез

нема дил

Влез излез

влез излез

Односот помеѓу понудите на два преговарачи

Поле на договор(ZOPA)

slide13
Креативно пазарење
 • Воведување варијабли
 • Разгледување на потреби и приоритети
 • Наоѓање нови врски и трампи
 • Играње со време – најрастеглива варијабла
 • Однос како варијабла
 • Нагласување на трансакциската вредност на самото преговарање
slide14
Прави и избегнувај

Прави го следново

Избегнувај го следново

Не давајте реактивни против предлози

Не ги прекинувајте

Не го мешајте гласникот со пораката

Не реагирајте емотивно

Не го врзувајте однесувањето со исходот

 • Разгледувајте опции
 • Повеќе време на полиња на можен договор
 • Разгледувајте долгорочни работи
 • Држете ги целите во опсег, наместо како фиксни точки
 • Често проверувајте како ве разбираат
slide15
Затворање
 • Со резимирање
 • Со повлекување