to your viking leif ericsson the vikings and the hanseatic league n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
To Your Viking Leif Ericsson, the Vikings and the Hanseatic League PowerPoint Presentation
Download Presentation
To Your Viking Leif Ericsson, the Vikings and the Hanseatic League

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 31

To Your Viking Leif Ericsson, the Vikings and the Hanseatic League - PowerPoint PPT Presentation


  • 98 Views
  • Uploaded on

To Your Viking Leif Ericsson, the Vikings and the Hanseatic League. Anthony Notaroberta Jr., Harrison Gerstenlauer , Harvey Cheung, Michael Slutsky and Spiro. Leif Ericsson. -Leif Ericsson, son of Eric the Red, was born in and exiled from Iceland, and so set sail in search

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'To Your Viking Leif Ericsson, the Vikings and the Hanseatic League' - titus


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
to your viking leif ericsson the vikings and the hanseatic league

To Your VikingLeif Ericsson, the Vikings and the Hanseatic League

Anthony Notaroberta Jr., Harrison Gerstenlauer, Harvey Cheung, Michael Slutsky and Spiro

leif ericsson
Leif Ericsson

-Leif Ericsson, son of Eric the Red,

was born in and exiled from

Iceland, and so set sail in search

for a new home.

-Leif and his crew sailed the coast

of Greenland, until they reached

Newfoundland.

-Leif named the area he lived in,

Vinland, after the vines crops grew on.

leif ericsson1
Leif Ericsson

-One of Leif Ericsson's first voyages was east to Norway.

- While in Norway, he and his men were taught the foundations of Christianity, and they converted.

- Returning to Greenland, he taught the people of his new religion.

- Wherever he went, Leif brought Christianity with him to newly traveled lands.

the vikings
The Vikings

-The Vikings were Germanic people from Scandinavia, who built settlements in Iceland and Greenland.

-They terrorized towns along the coasts and rivers of Europe on their longships, murdering villagers and looting and burning towns.

the vikings1
The Vikings

-The Vikings from Denmark

invaded eastern Britain and

northwest France in the eighth

century.

-Vikings from Norway

established a Norse kingdom

in Ireland in 865.

-This kingdom lasted until a stronger group of Vikings of Norman descent arrived in Ireland in 1169.

-In the tenth century, Eric the Red left Iceland and settled in their new territory, Greenland.

the vikings2
The Vikings

-They entered Russia

during the eighth century

beginning Viking trade,

as opposed to plundering.

-Products traded included

gold, clothes, wine and

fruits from the Greeks; silver and horses from the Czechs and Hungarians; furs, wax, honey and slaves from Russia; and silk and spices from Constantinople.

hanseatic league
Hanseatic League

-The Hanseatic League was an important, well-developed trade network in the Baltic Sea and the North Sea that dominated commercial activity in northern Europe.

-The league was a series of trading cities stretching from Novgorod to London.

-As a result of the league, the commercial significance of Poland, Northern Germany and Scandinavia were embraced.

hanseatic league1
Hanseatic League

-The Hanseatic League sought to organize and control trade throughout the region by winning commercial privileges and monopolies and by establishing bases overseas.

-Because it was only a trading league, rather than a political organization, peace had to be ensured by suppressing warfare between members and robbery on the roads. It is because of this decentralization that the league declined.

-The principle trade consisted of grain, timber, furs, tar, honey and flax. Additional trade included cloth, copper, iron ore and herring.

slide12
Quiz

1. From where did Leif Ericsson originate?

a. Greenland

b. Iceland

c. Vinland

d. Newfoundland

slide13
Quiz

Answer:

b. Iceland

slide14
Quiz

2. Which religion did Leif Ericsson convert to and spread?

a. Judaism

b. Islam

c. Christianity

d. Hinduism

slide15
Quiz

Answer:

c. Christianity

slide16
Quiz

3. From where did the Vikings originate?

a. England

b. France

c. Germany

d. Scandinavia

slide17
Quiz

Answer:

d. Scandinavia

slide18
Quiz

4. Where did the Vikings not invade?

a. Norway

b. Britain

c. France

d. Ireland

slide19
Quiz

Answer:

a. Norway

slide20
Quiz

5. What did the Vikings not trade?

a. horses

b. furs

c. slaves

d. oil

slide21
Quiz

Answer:

d. oil

slide22
Quiz

6. Where weren’t there Hanseatic League trade routes?

a. England

b. Spain

c. Russia

d. Poland

slide23
Quiz

Answer:

b. Spain

slide24
Quiz

7. What was not a major problem faced by the Hanseatic League?

a. lack of trading cities

b. lack of government organization

c. robbery on trade routes

d. warfare between members

slide25
Quiz

Answer:

a. lack of trading cities

slide26
Quiz

8. Which of these was not a historical significance of Leif Ericsson?

a. discovery of Newfoundland

b. the founding of Vinland

c. the establishment of centralized rule

d. the spread of Christianity

slide27
Quiz

Answer:

c. the establishment of centralized rule

slide28
Quiz

9. Which of these was not a historical significance of the Vikings?

a. the settling of Iceland

b. the settling of Greenland

c. the expansion of Northern European trade

d. the end of Norse kingdoms

slide29
Quiz

Answer:

d. the end of Norse kingdoms

slide30
Quiz

10. Which of these is not a historical significance of the Hanseatic League?

a. the domination of trade in Europe

b. the end of economic expansion

c. the emergence of commercial cities

d. the connection of major cities

slide31
Quiz

Answer:

b. the end of economic expansion