Aplicatiile  legii  lui
Download
1 / 15

Aplicatiile legii lui ARHIMEDE - PowerPoint PPT Presentation


  • 447 Views
  • Uploaded on

Aplicatiile legii lui ARHIMEDE. Legea lui Arhimede. Un corp scufundat intr-un lichid in repaus este impins de jos in sus cu o forta verticala numeric egala cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp. Corpuri scufundate in lichid.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Aplicatiile legii lui ARHIMEDE' - tierra


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Legea lui arhimede

Legea lui Arhimede

Un corp scufundat intr-un lichid in repaus este impins de jos in sus cu o forta verticala numeric egala cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.


Corpuri scufundate in lichid
Corpuri scufundate in lichid

  • Corpu pluteste la suprafata lichidului daca forta arhimedica este mai mare decat greutatea corpului.

  • Fa=FA-G

  • Aplicatii:navele maritime,barcile, densimetrul.


Aplicatiile legii lui arhimede


Aplicatiile legii lui arhimede


Linia de incarcare a vapoarelor
Linia de incarcare a vapoarelor arhimedica.

  • Supraincarcarea vapoarelor a fost cauza a numeroase naufragii.Pentru evitarea lor, inca din secolul al XV-lea, constructorii au gravat pe suprafata laterala a vaporului un semn care indica nivelul maxim de scunfundare a vaporului incarcat.In anul 1876,Samuel Plimsoll a propus Parlamentului englez votarea unei legii care sa oblige armatorii sa graveze pe vapoare linii de incarcare adaptate la diferite confitii de navigatie.

  • In prezent vapoarele au gravate mai multe linii de incarcare(pentru apa dulce tropicala,apa sarata tropicala , apa sarata in timpul verii,apa sarata in timpul iernii etc).Exista harti care clasifica intinderile de apa in categoriile mentionate.In functie de anotimp se de traseu urmat, capitanul navei stabileste pana la care linie poate fi incarcat vaporul.


Aplicatiile legii lui arhimede

Densimetrul arhimedica.este un instrument utilizat pentru determinarea densitatii lichidelor.El este alcatuit dintr-un tub din sticla, numit plutitor, care contine in partea de jos alice de plumb (lest) prelungit cu o tija gradata.


Aplicatiile legii lui arhimede

Submarinul arhimedica.este o nava care poate pluti la suprafata apei, dar se poate si scunfuda la diferite adancimi.El are intre peretii sai dubli, rezervoare(numite balast-apa) care se pot umple cu apa din mare; cand se umplu cu apa, greutatea submarinului creste si el se scufunda.

Pentru a reveni la suprafata, apa din rezervoare este evacuata (cu ajutorul aerului comprimat).


Aplicatiile legii lui arhimede

Batiscaful arhimedica.este un submarin mai mic folosit pentru a cobori la adancimi foarte mari.Pentru a rezista la presiunile enorme ale apei cabina in care se afla pasageri(vizibila in partea inferioara) este o sfera din otel cu pereti foarte grosi.Restul carcasei este plina cu un lichid cu densitatea mai mica decat a apei.Coborarea lui se face folosind un lest din fonta care este aruncat atunci cand batiscaful revine la suprafata.


Aplicatiile legii lui arhimede in gaze
APLICATIILE LEGII LUI ARHIMEDE IN GAZE arhimedica.

Aerostatelesunt alcatuite din anvelope foarte usoare, umflate cu un gaz cu densitatea mai mica decat a aerului inconjurator(hidrogen,heliu,aer cald).Volumul acestei anvelope fiind foarte mare, forta arhimedica este mai mare decat greutatea totala a aerostatului (anvelopa+gaz+nacela.Densitata aerului scade cu altitudinea si de aceea forta arhimedica scade pe masura ce balonul se ridica, el atingand la un moment dat altitudinea maxima.


Aplicatiile legii lui arhimede

DIRIJABILELE arhimedica. au anvelopa prelungita si un motor ce pune in miscare o elice.Construite initial pentru traversarea Atlanticului (in jurul anului 1930) in prezent sunt folosite mai ales in scopuri publicitare.


Aplicatiile legii lui arhimede

Baloanele cu aer cald arhimedica.au fost primele aerostate construite.Aerul cu care se umfla anvelopa era incalzit prin arderea paielor umede.Azi,ele utilizeaza flacara obtinuta prin arderea propanului.Baloanele cu aer cald sunt folsite de pasionatii care participa la diferite competitii.


Arhimede 287 212 i h
ARHIMEDE(287-212 i.H.) arhimedica.

Nascut la Siracuza,in Sicilia (la acea vreme colonie greceasca),Arhimede este unul din cei mai cunoscuti invatati ai Greciei antice,considerat parintele mecanicii.

Intamplarea care a condus la descoperirea legii care-i poarta numele este urmatoarea :

Dupa ce a castigat puterea in Siracuza,Hieron a hotarat sa puna intr-un templu o coroana de aur pe care sa o inchine zeilor care l-au ajutat in obtinerea victoriei.La urechea regelui au ajuns insa zvonuri ca aurarul a furat o parte din aur si l-a inlocuit cu argint.Regele i-a cerut lui arhimede sa stabileasca cu certitudine daca a fost inselat sau nu.Framatat de rezolvarea problemei,Arhimede,aflanduse in cada,a observat ca intrand mai mult in apa,din ce in ce mai multa apa se revarsa afara.In acel moment a sarit din cada si a luat-o la fuga strigand din rasputeri “Evrica!”,adica “am descoperit!”.Plecand de la observatia din baie el a stabilit ca mesterul aurar isi insusise o mare parte din aurul incredintat si a format legea care-i poarta numele.


Stiati ca
Stiati ca ...? arhimedica.

…in anul 1985,submarinul ,,Nautile” a coborat la o adancime mai mare de 6000 m(in apele Japoniei)?El avea peretii dintr-un aliaj de titan si otel pentru a rezista la presiuni hidrostatice foarte mari.

…batiscaful ,,Trieste” a atins, in anul 1960, adancimea de 10916 m in timpul unor cercetari efectuate de profesorul Piccard?

…greutatea unui scafandru (complet scufundat in apa) cu tot cu echipament (inclusiv buteliile cu oxigen) este mai mica decat forta arhimedica?Pentru a-si mari greutatea el poarta o centura cu placute din plumb.

…primul balon cu aer cald a fost confectionat de fratii Joseph si Etienne Montgolfier(1783)?

…Henri Giffard, in 1850, a construit primul dirijabil?


Aplicatiile legii lui arhimede

SFARSIT arhimedica.

ELEVII: CHIRIAC IONUT-ADRIAN

IVAN ALIN-GABRIEL

Prof.indrumator:DANCIU DANIELA

Sc.cu cls.I-VIII “ANTON PANN”

Loc.Rm.VALCEA

2007