igraj bezbedno n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
IGRAJ BEZBEDNO PowerPoint Presentation
Download Presentation
IGRAJ BEZBEDNO

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 16
Download Presentation

IGRAJ BEZBEDNO - PowerPoint PPT Presentation

thuraya-chaka
90 Views
Download Presentation

IGRAJ BEZBEDNO

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. IGRAJ BEZBEDNO • Филип Радовановић, Немања Марић и Немања Миљковић, 7/1 Поповац

 2. Приватност на интернету укључује право на личне информације у вези са чувањем, употребом, обезбеђењем од трећих лица и приказивање личних информација преко интернета.

 3. Подешавања приватности су такође доступна и на другим социјалним мрежама, као што су Гугл Плус, Твитер. Корисник има повластице да користи таква подешавања када оставља личне информације на интернету.

 4. Vrste komunikacija preko interneta • Tviter • Facebook • Skayp • Ask

 5. Rizici internet privatnosti • У данашње времену напредне технологије, милиони људи су предмет приватних претњи. Компаније нису ангажоване само да посматрају шта посећујете на интернету, већ да инфилтрирају информације и шаљу рекламе засноване на вашој историји претраживања. Људи праве налоге на Фејсбуку, уносе информације са кредитних картица на разним веб страницама.

 6. Greska roditelja • Danas Internet koristi oko 1.2 milijarde ili oko 18 % svetske populacije (svesno), a nesvesno čak oko 30 posto (kroz razne uređaje, telefone, televiziju). Od toga je polovina u uzrastu od 5-18 godina. Sadržaji koje deca koriste su uglavnom „zabavnog” karaktera – slike, filmovi, chat... i drugi sadržaji za „igru” ili bolje „gubljenje dragocenog vremena”, dok je stav porodice (čast izuzecima): „Neka deca uče sa kompjuterima, treba će im ili neka se igraju. Bolje da ih ovde vidim nego da lutaju po ulicama!”.

 7. U principu savet za sve roditelje, koji vredi ne samo za korištenje Interneta nego i za sve druge situacije je da budu upoznati s tim što njihova deca rade, da znaju otprilike koji je njihov krug prijatelja. Onda je dobro da obrate pažnju na njihovo ponašanje. Ako više borave van kuće nego ranije ili se mnogo više zavlače u svoju sobu i sede za računarom, opet da vide o čemu se radi. Znači mogu biti igrice, može biti chat, nekakav problem, nije važno. Ono što je važno je da znaju zbog čega se njihovo dete drugačije ponaša. Mladima se pak, preporučuje da ne veruju u sve što im se kaže, ali i da se pre donošenja odluka konzultiraju sa odraslima.

 8. Dugorocno ,,trovanje” dece • Kada su deca u pitanju, načini pristupa su najčešće oblici lažnog predstavljanja, (uglavnom je to dobar virtualni prijatelj vršnjak – pun razumijevanja). Nakon sticanja poverenja sledeća faza je slanje fotografija, upućivanje na web portale ili zakazivanje „druženja” i osobni kontakti. U ovoj posljednjoj fazi se dete prisiljava putem ucene ili običnim sistemom sile na željenu aktivnost. Ovo se ne mora odnositi samo na blud, već i na druge vrste iskorištavanja – krađe, prevare i slično...

 9. Nasilje preko interneta • Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opsti je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opste dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dete ili tinejdžer izloženo napadu drugog deteta, tinejdžera ili grupe dece, putem interneta ili mobilnog telefona.

 10. CHAT? • Chat sobe vrlo su popularan način internetske komunikacije, osobito među decom i mladima. Predstavljaju nešto poput soba za razgovor u kojima posetitelji mogu međusobno razgovarati, upoznavati se, raspravljati o određenoj temi… Korisnici mogu razgovarati međusobno, ali se i izdvojiti te komunicirati privatnim porukama, koje su vidljive samo tim osobama.Na chatu je moguće susresti i korisnike iz drugih zemalja, pa i s drugih kontinenata, te doznati više o njima, njihovoj zemlji i običajima.

 11. FORUM? • Forumi ili stranice za diskusiju su internetske stranice na kojima se okupljaju korisnici interneta kako bi dali svoje mišljenje o nekoj temi ili zatražili mišljenje i savet drugih. Vrlo su popularni i okupljaju mnogo korisnika različitih hobija i interesa. Postoje forumi o mnogim temama, kao što su politika, zdravlje, sport, glazba, škole, pomoć oko računala. Tako je, primjerice, moguće komentirati film, glazbu, doznati što se novo događa u gradu, potražiti savet kako se pomiriti s prijateljicom ili koji je najbolji zubar u gradu. Za razliku od chata, gde se sadržaj briše jednom kad osoba izađe iz chat sobe, zapisi na forumu su trajni, odnosno moguće ih je videti i komentirati rasprave otpre nekoliko meseci.

 12. BLOG? • Blog je skraćenica od engleske reči weblog, što u doslovnom prevodu znači “internetski dnevnik”. To je internetska stranica na kojoj pojedinac, obično hronološkim redom, beleži svoja razmišljanja i stavove. Pomoću bloga svaki korisnik interneta može, jednostavno i potpuno besplatno, pisati vlastitu kolumnu, pa ga se zato često uspoređuje s internetskim novinarstvom. Autor bloga može komentirati aktualne teme, izveštavati o događajima na kojima je sudelovao, ili pak objavljivati vlastite umetničke radove – pesme, priče, eseje, pa čak i fotografije koje je snimio.

 13. PREPORUKE

 14. CYBERBULLYING • Nasilje preko interneta, u svetu poznato kao cyberbullying, opsti je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opste dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dete ili tinejdžer izloženo napadu drugog deteta, tinejdžera ili grupe dece, putem interneta ili mobilnog telefona. Odnosno i počinitelj(i) i žrtva(e) su maloletnici.