mikrofonok l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Mikrofonok PowerPoint Presentation
Download Presentation
Mikrofonok

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

Mikrofonok - PowerPoint PPT Presentation


 • 360 Views
 • Uploaded on

Mikrofonok fajtái és karakterisztikái

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Mikrofonok


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. Mikrofonok Fajtái és karakterisztikái

  2. Tulajdonságai - A mikrofon egy elektroakusztikai átalakító. - Célja a fizikai közegben (pl. levegőben, vagy vízben) terjedő rezgések átalakítása elektromos jellé. - Legyen szó bármilyen mikrofonról, egy közös vonása van mindnek, a tényleges munkavégzést a benne található membrán végzi. - Ennek tulajdonsága, anyaga igen változó, készülhet papírból, műanyagból vagy alumíniumból egyaránt. - Ha a membrán hanghullámokkal érintkezik, igen apró rezgéseket végez, és e vibrálásokat alakítja elektromos jellé.

  3. A feltalálók Alexander Graham Bell Emile Berliner Thomas Edison Sok feltaláló próbálkozott egyszerű mikrofon építésével, de az első mikrofont Emile Berliner találta fel 1876-ban. Szabadalmát eladta a Bell Telephone Companynek. Majd ugyanebben az évben Thomas Edison továbbfejlesztette azt és szénpormikrofonjával megnövelte a Bell-féle telefon hatótávolságát.

  4. A szénmikrofon működése A középen elhelyezkedő laza szemcséjű szénporhoz (manapság grafit) két, aranyozott elektróda érintkezik. Az alsó elektróda szigetelten a fémházhoz van erősítve, míg a felső a membránnal együtt mozog. A szénmikrofon működése A szénszemcsék közötti átmeneti ellenállás a mozgás ütemében fog változni. Ennek a mikrofonnak a torzítása elég nagy. Széles körű elterjedését az aktív, nagy jelet eredményező működésének, valamint olcsó előállításának köszönheti.

  5. Felhasználása • Távbeszélő˗készülékekben • Fonográfban • Hangosításnál • Valamint a legtöbb régebbi hangrögzítő eszközökben Edison fonográfjában működő szénmikrofon

  6. Dinamikus mikrofon Ezek a mikrofonok felépítésüket tekintve az elektromágneses indukció jelenségét használják fel. Egy rugalmas felfüggesztésű műanyag membránhoz kisméretű, gyűrű alakú tekercs van erősítve, amely a hanghullámok hatására a membrán mikroszkopikus rezgést, mozgást végez, a tekercsel együtt. A gyűrű alakú tekercs állandó mágneses térben mozog, aminek hatására a tekercsben a mozgásállapot változásaival arányos feszültség indukálódik Igen elterjedt típus, népszerűségét jellemzői miatt vívta ki, miszerint nem igényel külön áramellátást. Nagy hangerejű környezetben, zajban is megállja helyét. Elsősorban hangosítási, illetve közel mikrofonozást igénylő alkalmazásoknál használják. Dinamikus mikrofon teszt

  7. Kondenzátormikrofon Nevében is jelzett az átalakítási metódus, a műveletet egy kondenzátor illetve kondenzátorként funkcionáló elem végzi. Az ilyen mikrofonok működéséhez a kapszulát illesztő áramkör miatt áramellátás szükséges. A rögzített hang természetesebb hangzású a dinamikus mikrofonok által rögzítettnél, valamint nagyobb az érzékenységük, ezért gyakran használják nagyobb terek (színpad, zenekar, kórus) hangosításához. Kondenzátor mikrofon teszt

  8. Kristálymikrofon A piezoelektromos hatás elvén alapul. Alapja egy speciális kristály, amelyen két fegyverzetet alakítanak ki. A kristályt mechanikusan terhelve a fegyverzeten feszültségváltozás keletkezik. Ma már alig használják ezeket, stúdiótechnikában pedig egyáltalán nem. Kristálymikrofon teszt

  9. Szalagmikrofon A szalagmikrofon egy erős mágnesből és a mágnes résében egy 2,5 mikron vastagságú, 3,4 mm széles és különböző hosszúságú alumínium szalagból áll. Rendkívül érzéketlen mikrofon. Szalagmikrofon teszt Manapság egyre inkább kezd újra elterjedni, mivel nagy hangerejű hangszórók elé is kiválóan alkalmazható. Másrészt pedig ennek a hangátalakítónak is megvan a maga jellegzetes hangzása, és ezért a ma gyártott szalagmikrofonok újabb lehetőségeket nyújtanak a hangmérnököknek.

  10. KarakterisztikákGömbkarakterisztika Nyomásmikrofonok. Az ilyen mikrofonok a tér minden irányából közel azonosan érzékelik a hangokat. Azonban leginkább környezeti zajok, hangok rögzítésére ideális, hiszen a hang bárhonnan érkezik, az mindenkor rögzítésre kerül. Minimális hátránya, hogy a rögzített hang egységgé alakul, így a más-más irányból érkező hangokat nem lehet elválasztani egymástól. Jól használható például, amikor asztalnál lévő társaság beszélgetésének a felvételéhez.

  11. Nyolcas karakterisztika Az ilyen mikrofonok érzékelőjének metszete egy nyolcas számjegyre hasonlító alakot mutat. Ebből adódóan két különböző irányból érkező hangokra érzékeny. Az ilyen mikrofonok leginkább emberi beszéd rögzítésére használhatók. A legtöbb rádió stúdióban használt kondenzátor beszédmikrofon ilyen karakterisztikával is rendelkezik.

  12. Vese karakterisztika A mikrofon érzékelőjének síkbeli metszete szív alakot formál, innen ered az elnevezés is. Főként egy irányból érzékenyek, és mivel a többi irányból kevésbé, ezért jól kiszűrik a külső zajokat.

  13. Szupervese karakterisztika Nyújtott vese karakterisztikával rendelkeznek. Oldalsó hátsó irányból kicsi az érzékenységük, azonban a hátulról érkezőkre kis mértékben érzékenyek. A többi műszer jeleire a legérzéketlenebb, így nagyban csökkenti a gerjedés valószínűségét.

  14. Puskamikrofon Erősen egy irányból veszik a hangot. Használható például erdőben madárhangok felvételére. Ezeknek a mikrofonoknak hosszabb házuk van, oldalán réseléssel, a mikrofon kapszula pedig a cső végén van. A nagyon éles nyalábolású mikrofonokat puskamikrofonoknak nevezik, mert általában nagyobb távolságból a hangforrást „megcélozva” történik a felvétel. Puskamikrofon teszt

  15. Köszönöm a figyelmet!