slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 22

A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok - PowerPoint PPT Presentation


  • 256 Views
  • Uploaded on

A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok. Összeállította: Ködöböcz Ferenc. A tudományban a Nobel-díj a kiemelkedő teljesítmények legismertebb kitüntetése. A díj névadója. Alfred Nobel 1833-ban született Stockholmban, és 1896-ban hunyt el San Remoban.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok' - taurus


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

A Nobel-díj

és a magyar Nobel-díjasok

Összeállította: Ködöböcz Ferenc

slide2

A tudományban a Nobel-díj a kiemelkedő teljesítmények legismertebb kitüntetése.

A díj névadója. Alfred Nobel 1833-ban született Stockholmban, és 1896-ban hunyt el San Remoban.

A híres tudós a robbanóanyagok felfedezésével, a tudomány ipari alkalmazásával szerzett vagyonából nemes célú alapítványt hozott létre.

Ezek között figyelemre méltó azon személyek köre, akik lazább, vagy egészen szoros szálakkal, de egyaránt magyar származásúnak (is) tekinthetők.

Ezen tudósok a tudomány nemzetköziségét példázva több országban alkottak, több nemzet büszke teljesítményükre

Nobel Alfred végrendeletével egyszerre állított emlékművet önmagának és tett szolgálatot az emberiségnek.

Nemzeti különbségre való tekintet nélkül a legkülönbözőbb területeken kívánta jutalmazni a legkiválóbbakat a természettudományos alapkutatástól egy békés társadalom felépítéséig.

slide4

Az emlékérem

Az élettani és orvosi díj érmének hátlapja

Az irodalmi díj érmének hátlapja

A fizikai és kémiai díj érmének hátlapja

slide5

A Nobel-békedíj

A közgazdasági Nobel-díj

slide6

Az élettani és orvosi díj

Az irodalmi díj

A fizikai és kémiai díj

A béke díj

A közgazdasági díj

slide7

Lénárd Fülöp

(1862-1947)

Az első magyarországi születésű tudós, aki elnyerte a Nobel-díjat. Ő az 1905. évi fizikai Nobel-díj kitüntetettje „a katódsugarakkal kapcsolatos munkásságáért”.

Fő kutatási területe a foszforeszcencia jelenség és kutatása. Ő állította fel az első atommodellt. A Magyar Tudományos Akadémia 1897-ben levelező, 1907-ben tiszteletbeli tagjává választotta.

slide8

Bárány Róbert

(1876-1936)

Magyar származása kétségtelen, apja vándorolt ki Rohoncról Bécsbe, ma is élnek rokonai Magyarországon.

Az 1914. évi fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjjal tüntették ki „Az egyensúly-szerv élettanával és kórtanával kapcsolatos munkáiért„

slide9

Zsigmondi Richárd

(1865-1929)

Magyar származású vegyészAz 1925. évi kémiai Nobel-díj kitüntetettje „a kolloid oldatok heterogén természetének magyarázatáért és a kutatásai közben alkalmazott módszerekért, amelyek a modern kolloid-kémiában alapvető jelentőségűek”.

slide10

Szent-Györgyi Albert

(1893-1986)

Az 1937. évi fiziológiai, vagy orvosi Nobel-díj kitüntetettje „a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezésekért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában”.

Az első és eddig egyetlen személy, aki Magyarországról utazott a Nobel-díjat átvenni. Az aranyérmet Magyarországon a Nemzeti Múzeumban őrzik.

slide11

Hevesy György József

(1885-1966)

Az 1943. évi kémiai Nobel-díjjal 1944-ben tüntették ki „a kémiai folyamatok kutatása során az izotópok indikátorként való alkalmazásáért”. Ő fedezte fel a 72-es elemet, a hafniumot.

slide12

Békésy György

(1899-1972)

Az 1961. évi fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj kitüntetettje „a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért”. Ő készített először a belső fülhöz valóban hasonlóan működő eszközt.

slide13

Wigner Jenő(1902-1995)

Az 1963. évi fizikai Nobel díjat Maria Goeppert-Mayer-rel és Hans David Jansen–nel megosztva kapta „az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért, kivált az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért”.Meghatározó jelentôségû volt a szerepe az atombomba kifejlesztésében. Ugyanakkor Wigner Jenő kimagasló szerepet játszott az atomenergia békés és biztonságos felhasználásában.

slide14

Gábor Dénes

(1900-1979)

Az információelmélet egyik úttörője. A holográfia elvét 1947-ben ismerte fel. Az 1971. évi fizikai Nobel-díj kitüntetettje „a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséhez való hozzájárulásáért”. A lézerelv felfedezése után a holográfiai eljárás előtt új és sokoldalú lehetőség nyílt meg. Az eredmény: háromdimenziós, térhatású kép.

slide15

Polányi János

(1929- )

Az 1986. évi kémiai Nobel-díjat Dudley R. Herschbach-hal és Yuan Tseh Lee-vel megosztva kapta „az elemi kémiai folyamatok dinamikája terén végzett kutatásokért”

slide16

Elie Wiesel

(1928- )

Az 1986. évi Nobel-békedíj kitüntetettje. Középiskoláit magánúton végezte, de Debrecenben is vizsgázott. Először Párizsban telepedett le, 1963 óta amerikai állampolgár.

slide17

Oláh György

(1927- )

A modern szerves kémia terén az ő munkái döntötték meg a szén négy vegyértékűségének dogmáját, és új utakat nyitott a szénhidrogének előállítására. Ezek során kiemelkedő az ólommentes benzin. Az 1994. évi kémiai Nobel díj kitüntetettje „a karbonkation kémiához való hozzájárulásáért”.

slide18

Harsányi János

(1920- )

Az 1994. évi közgazdasági Nobel-díjat John Nash-sel és Reinhard Selten-nel megosztva kapta „a nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúly analízis terén végzett úttörő munkásságáért”. Harsányi azt mutatta ki, hogyan lehet hiányos információk birtokában elemezni társadalmi játékokat.

slide19

Kertész Imre

(1929- )

Kertész Imre magyar író kapta 2002-ben az irodalmi Nobel-díjat a „Sorstalanság” című könyvéért. Első alkalommal ítélték magyar szerzőnek a legrangosabb irodalmi díjat.

slide20

Milton Friedman1912-2006

Szülei a történelmi Magyarország területén születtek, egymás közt magyar anyanyelvükön beszéltek. Milton Friedman Czeizel Endrének írt levelében ezt meg is erősítette: "Szüleimet mindig magyarnak tartottam." Az apa 1878-ban Beregszászon látta meg a napvilágot., A Nobel-díjas tudós édesanyja Beregszászon született. Családi neve Landau volt. A fogyasztói analízis, pénzügy-történet és -elmélet terén elért eredményeiért, valamint a stabilizációs politika komplex voltának megmutatásáért 1976-ban Nobel-díjat kapott.

slide21

Carleton Daniel Gajdusek

(1923- )

1923. szeptember 9-én született családja yonkersi házában. Szlovák nemzetiségű apja egy Nyitra megyei faluból, magyar nemzetiségű szülei Debrecenből indultak el és Yonkersben telepedtek le.

1976-ban kapott orvosi/élettani Nobel-díjat

slide22

Lénárd Fülöp

Bárány Róbert

Szent-Györgyi Albert

Zsigmondi Richárd

Hevesy György József

Békésy György

Wigner Jenő

Gábor Dénes

Polányi János

Elie Wiesel

Oláh György

Harsányi János

Milton Friedman

Daniel Gajdusek

Kertész Imre