slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Νίκος Καββαδίας

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 20

Νίκος Καββαδίας - PowerPoint PPT Presentation


 • 248 Views
 • Uploaded on

Νίκος Καββαδίας. Βιογραφία.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Νίκος Καββαδίας' - tan


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Βιογραφία
 • Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλλονιάς. Σ’ αυτή τη μικρή Ρωσική πόλη, γεννιούνται και άλλα δυο παιδιά: η Τζένια (Ευγενία) κι ο Μήκιας (Δημήτρης). Ο πατέρας Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό
slide3
Το 1914, με την έκρηξη του Πολέμου, η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα κι εγκαθίσταται στο Αργοστόλι, ενώ ο πατέρας επιστρέφει στις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου καταστρέφεται οικονομικά. Το 1917, κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, φυλακίζεται. Γυρίζει και πάλι στην Ελλάδα το 1921, τσακισμένος και ανίκανος να προσαρμοσθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Μετά το Αργοστόλι, η οικογένεια εγκαθίσταται στον Πειραιά.
slide4

Ο Καββαδίας πηγαίνει στο Δημοτικό κι είναι συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη. Διαβάζει Ιούλιο Βερν και διάφορα βιβλία περιπέτειας. Στο Γυμνάσιο γνωρίζεται με το συγγραφέα και ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού Παύλο Νιρβάνα. Δεκαοκτώ ετών, αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή. Όμως την ίδια περίοδο πεθαίνει ο πατέρας του και αναγκάζεται να εργαστεί σε ναυτικό γραφείο. Συνεχίζει όμως να συνεργάζεται με διάφορα φιλολογικά περιοδικά. Το Νοέμβριο του 1928, ο Καββαδίας βγάζει το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρει τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος".

slide5
Το 1934, η οικογένεια μετακομίζει από τον Πειραιά στην Αθήνα. Το σπίτι της γίνεται τόπος συγκέντρωσης λογοτεχνών, ζωγράφων και ποιητών. Ο Καββαδίας την εποχή εκείνη περιγράφεται ως ένας λιγομίλητος απλός άνθρωπος, ατημέλητος, χαριτωμένος, εγκάρδιος, με ανεξάντλητο χιούμορ, αγαπητός στους πάντες.
slide6
Το 1938 στρατεύεται και υπηρετεί στην Ξάνθη με την ειδικότητα του ημιονηγού, ενώ το 1939 παίρνει το δίπλωμα του ραδιοτηλεγραφητή κατωτέρας τάξεως. Στον πόλεμο του ’40 φεύγει για την Αλβανία, όπου υπηρετεί αρχικά ως ημιονηγός τραυματιοφορέας και αργότερα λόγω της ειδικότητάς που είχε ως ασυρματιστής χρησιμοποιείται στο σταθμό υποκλοπής της ΙΙΙ Μεραρχίας.
slide7

Το τέλος του πολέμου και ο θάνατος του…

Με τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, ο ποιητής μπαρκάρει και πάλι αφού έχει εξασφαλίσει την άδεια της ασφάλειας, που τον θεωρεί "κομμουνιστή άνευ δράσεως" και του χορηγεί ειδικά διαβατήρια περιορισμένης χρονικής ισχύος. Έπειτα, από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Μέσα στη χρονική αυτή περίοδο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ποιητή αφορούν το θάνατο του πιο μικρού του αδερφού, Αργύρη, το 1957, την κυκλοφορία της «Βάρδιας» στα γαλλικά το 1959, την επανέκδοση του «Μαραμπού» και του «Πούσι» το 1961 από τις εκδόσεις Γαλαξίας, το θάνατο της μητέρας του το 1965 και τη γέννηση του Φίλιππου το 1966, γιου της ανιψιάς του Έλγκας.

Το 1975, στην Αθήνα, στην κλινική «Άγιοι Απόστολοι», αφήνει την τελευταία του πνοή ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

slide8
Μαραμπού

Ένας Δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου.

Οι γάτες των φορτηγών.

Ένα μαχαίρι.

Γράμμα στον Ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ.

Ο Πιλότος Νάγκελ.

Έχω μια πίπα.

Η Μαϊμού του Ινδικού Λιμανιού.

Ένας Νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί.

Gabrielle Didot.

Οι προσευχές των Ναυτικών

A bord de l’ “Aspasia”.

Γράμμα απ΄ τη Μαρσίλια.

Ο πλοίαρχος Φλέτσερ.

Γράμμα ενός αρρώστου.

Mal du depart.

Η πλώρη μας.

William George Allum.

Καφαρ.

Coaliers.

Μαύρη λίστα.

Παραλληλισμοί.

Ποιητική συλλογή Μαραμπού
slide9
ΜΟΥΣΩΝΑΣ

FRESCO

ΓΥΝΑΙΚΑ

YARA-YARA

ΟΙ ΕΦΤΑ ΝΑΝΟΙ ΣΤΟ S/S CERYNIA

ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΠΛΕΥΣΤΗ

GUEVARA

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΙ

FATA MORGANA

ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ

COCOS ISLANDS

ΣΠΟΥΔΗ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

ΠΙΚΡΙΑ

ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ

MARCO POLO

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ποιητική συλλογή « ΤΡΑΒΕΡΣΟ »
slide10
Πούσι.

Kuro Siwo.

Στεριανήζάλη.

Cambay’ s Water.

Αρμίδα.

Black and White.

Εσμεράλδα

Καραντί.

Θαλάσσια πανίς.

Federico Garcia Lorca.

Θεσσαλονίκη.

Σταυρός του Νότου.

Μαρέα.

Λύχνος του Αλαντίνου.

Ποιητική συλλογή « ΠΟΥΣΙ »
kuro siwo
KURO SIWO
 • Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο,δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια.Είναι παράξενα της Ιντιας τα φανάριακαι δεν τα βλέπεις, καθώς λένε, με το πρώτο.Περ' απ' τη γέφυρα του Αδάμ, στη Νότιο Κίνα,χιλιάδες παραλάβαινες τσουβάλια σόγια.Μα ούτε στιγμή δεν ελησμόνησες τα λόγιαπου σού 'πανε μια κούφιαν ώρα στην Αθήνα.Στα νύχια μπαίνει το κατράμι και τ' ανάβει,χρόνια στα ρούχα το ψαρόλαδο μυρίζει,κι ο λόγος της μεσ' στο μυαλό σου να σφυρίζει,"ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι;"Νωρίς μπατάρισε ο καιρός κ' έχει χαλάσει.Σκατζάρισες, μα σε κρατά λύπη μεγάλη.Απόψε ψόφησαν οι δυό μου παπαγάλοικι ο πίθηκος πού 'χα με κούραση γυμνάσει.Η λαμαρίνα!.. η λαμαρίνα όλα τα σβήνει!Μας έσφιξε το Kuro Siwo σα μιά ζώνηκ' εσύ κοιτάς ακόμη πάνω απ' το τιμόνι,πως παίζει ο μπούσουλας καρτίνι με καρτίνι
slide12
Σε ηλικία 23 ετών, τον Ιούνιο του 1933, ο Καββαδίας εκδίδει, με δικά του έξοδα, την πρώτη του συλλογή με 22 τετράστιχα ποιήματα και τον τίτλο "ΜΑΡΑΜΠΟΥ". Η συλλογή είναι αφιερωμένη στο φίλο του Μεμά Γαλιατσάτο. Ο τίτλος που επιλέγει ο Καββαδίας σε αυτό το πρώτο του εγχείρημα δεν είναι τυχαίος
slide13
Όπως μας πληροφορεί ο Michel Saunier, στην εισαγωγή της γαλλικής έκδοσης της "Βάρδιας", την οποία ο ίδιος μετέφρασε, "ο ποιητής διατήρησε σε όλη του τη ζωή το παρωνύμιο ΜΑΡΑΜΠΟΥ, το όνομα του κακοσήμαδου και καταραμένου πουλιού των τροπικών χωρών, που είχε διαλέξει στα είκοσί του χρόνια για να συμβολίσει τον εαυτό του."
slide14
Ο ποιητής αρχίζει να αποτυπώνει στο χαρτί την περιπέτεια μιας γνήσιας, ανήσυχης, θαλασσινής ψυχής. Αναφέρει ιστορίες, περιγραφές και θυμοσοφικές σκέψεις από τις σχέσεις του με το πλήρωμα του καραβιού. Η εικόνα της γυναίκας είναι συχνά παρούσα, φευγαλέα και μελοδραματική ...
slide15
Το 1947, μετά τη μεγάλη εθνική περιπέτεια, όταν οι Γερμανοί έχουν φύγει και έχει ανοίξει η μαύρη σελίδα του Εμφυλίου Πολέμου, ο ποιητής, σε ηλικία 37 ετών πλέον, δημοσιεύει από τις εκδόσεις Καραβία τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο "ΠΟΥΣΙ", που σημαίνει ομίχλη, καταχνιά. Η συλλογή περιέχει 14 τετράστιχα ποιήματα και είναι αφιερωμένη στην Έλγκα Καββαδία.
slide16
Στο "Πούσι" δεν υπάρχει ο νέος του "Μαραμπού" που φλέγεται για φολκλορική ναυτοσύνη, αλλά ο ναυτικός που μέσα στην καταχνιά ενός ακαθόριστου παρόντος ζητάει να συνδεθεί με τη στεριανή ζάλη ή ξορκίζει τον τυφώνα για να βρει περήφανο θάνατο στο μέσο του πελάγους.
slide17
Από το 1954 έως και το 1974, ο Καββαδίας ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Το 1975, ο ποιητής πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Την ίδια χρονιά, εκδίδεται μετά το θάνατό του η τρίτη συλλογή ποιημάτων του, με τον τίτλο "ΤΡΑΒΕΡΣΟ", που είναι η θέση του πλοίου στην οποία πλέει με μειωμένη ταχύτητα, καθώς δέχεται τον άνεμο ή το κύμα από τα πλάγια. Η συλλογή περιέχει δύο ποιητικές ενότητες την "Τραβέρσο" και "Τα Παραμύθια του Φιλίππου" με 13 και 3 τετράστιχα ποιήματα αντίστοιχα. Είναι αφιερωμένη στο φίλο του Φίλιππο Χατζόπουλο.
slide18
Σε αυτά τα τελευταία ποιήματα του, η θαλασσινή περιπέτεια του ποιητή συνεχίζεται, δραματικότερη όμως τώρα. Εδώ ο ποιητής πάει κόντρα στον καιρό, φουλάροντας τις μηχανές του για να σωθεί. Συνεχίζει το μοναχικό του ταξίδι προς το τέλος, που το βλέπει να έρχεται, και για αυτό γράφει γεμάτος αγωνία, για να προλάβει. Το "Τραβέρσο" δεν αφήνει περιθώρια για μάταιες ελπίδες. Ο ποιητής ολοκληρώνει την ιστορία του αιώνιου Ναύτη.
slide20
ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ «KURO SIWO», ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ΄3 :
 • ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙO
 • ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΗΛΙΑ
 • ΛΟΥΠΑ ΓΙΩΡΓΟ
 • ΜΕΙΜΑΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟ
 • ΜΥΛΩΝΑ ΠΑΣΧΑΛΗΚΑΙ
 • ΞΟΥΡΙΔΑ ΑΒΡΑΑΜ
 • KAΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΡΕΜΠΟΥΣΚΟΥ