Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Mamifere erbivore PowerPoint Presentation
Download Presentation
Mamifere erbivore

Mamifere erbivore

1346 Views Download Presentation
Download Presentation

Mamifere erbivore

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Mamifere erbivore

 2. reprezentanti: Vaca

 3. calul

 4. oaia zebra

 5. rinocerul, etc...

 6. Vaca • Vaca are corpul acoperit cu păr scurt, culoarea variind după rasă. Capul are un bot lung, cu buze umede. Pe ele se găsesc nările. Ea are urechi mobile, şi ochii mari. De gât atarna o cută de piele, numita salbă. Coarnele sunt goale pe dinăuntru.

 7. Trunchiul, voluminos, este acoperit cu par scurt, de diferite culori, in functie de rasa.

 8. Membrele anterioare si cele posterioare se termina cu cate doua degete groase, invelite la varf de copite. Vacile calca numai pe varful degetelor si se numesc animale unguligrade paricopitale.

 9. Dentitia si stomacul ei au suferit modificari imporatante. • Numai pe maxilarul inferior are incisivi lati si taiosi, orientati inainte . Pe maxilarul superior, in loc de incisivi, are o lama cornoasa. Pe ambele maxilare urmeaza o bara si maselele late, cu creste de smalt.

 10. Stomacul are 4 incaperi: burduf, ciur, foios si cheag. • Cand animalul paste, apuca hrana cu buzele , o aduna intr-un manunchi cu limba, o reteaza cu incisivii (taietori) si inghite iarba nemestecata.

 11. Hrana trece din cavitatea bucala in burduf , apoi in ciur si se intoarce in cavitatea bucala. Aici este mestecata cu maselele si transformata intr-o pasta verde. Aceasta este inghitita si ajunge in foios apoi in cheag , ende este digerata . Vaca este un mamifer erbivor rumegator.

 12. O data pe an vaca naste un vitel pe care il hraneste cu lapte produs de mamele. Vitelul se deplaseaza imediat dupa nastere.

 13. Exista numeroase rase de vaci: -Bruna -Sura de stepa -Baltata romaneasca -Holstein

 14. Oaia este si ea un mamifer erbivor rumegator.

 15. Exista numeroase rase de oi: -Merinos -Spanca -Tigaie -Turcana, etc...

 16. Caractere generale ale erbivorelor rumegatoare • -Sunt mamifere copitate; calca pe doua degete. • Au incisivi numai pe mandibula. • Stomacul are 4 camere.

 17. Calul este un animal erbivor nerumegator.

 18. Surse: -Manual cls. a VI-a A -wikipedia.ro -google-imagini si imagini proprii

 19. Va multumesc pentru atentie!