slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Alpski svet PowerPoint Presentation
Download Presentation
Alpski svet

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 34

Alpski svet - PowerPoint PPT Presentation


  • 169 Views
  • Uploaded on

Alpski svet. Mitja Jerebič 9. Razred Geografija. razdelitev alpskega sveta. Alpski svet delimo na: - Visokogorja (Julijske Alpe, Kamniško-savinjske Alpe, Karavanke), - predalpska hribovja (zahodno, vzhodno in severovzhodno), - kotline in doline (Savska ravan, del Celjske kotline),.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Alpski svet' - sylvie


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Alpski svet

Mitja Jerebič

9. Razred

Geografija

razdelitev alpskega sveta
razdelitev alpskega sveta
  • Alpski svet delimo na:
  • - Visokogorja (Julijske Alpe, Kamniško-savinjske Alpe, Karavanke),
  • -predalpska hribovja (zahodno, vzhodno in severovzhodno),
  • -kotline in doline (Savska ravan, del Celjske kotline),
julijske alpe
Julijske alpe
  • So najobsežnejša in najvišja gorska skupina v Sloveniji. So v južnem in vzhodnem delu pogorja Alp in predstavljajo del Južnih Apneniških Alp. Ležijo v severozahodni Sloveniji in v severovzhodni Italiji, ime pa so dobile po Gaju Juliju Cezarju. Njihov najvišji vrh, ki je obenem tudi najvišji vrh Slovenije, je Triglav s 2864 metri, drugi vrh po višini pa je italijanski Montaž (2753 m). Večina Julijskih Alp je vključena v Triglavski narodni park. Delimo jih na Vzhodne in Zahodne Julijske Alpe.
kamni ko savinjske alpe
Kamniško – Savinjske Alpe
  • Kamniško-Savinjske Alpe so gorska veriga na severu Slovenije ter sestavni del Južnih apnenčastih Alp. Veriga je dobila ime delno po mestu Kamnik, delno pa po reki Savinji. Pogosto se ime pojavlja tudi ločeno na Kamniške Alpe ter na Savinjske Alpe, najvišji vrh je Grintovec (2558 m ) obsegajo pa tudi planote, najbolj znana je Velika Planina
slide9

Karavanke

Karavanke imajo najbolj izrazito alpsko slemenitev v smeri zahod-vzhod, najvišji vrh je Stol(2236 m), po njih poteka meja med Avstrijo in Slovenijo.

predalpsk o hribovj e
Predalpsko hribovje
  • Predalpsko hribovje se vzdiguje med Alpami in Dinarskim gorstvom. Med seboj ločimo Cerkljansko-skofjeloško hribovje (Porezen, Blegos, Lubnik), Polhograjsko hribovje (Tosc, Grmada) in Posavsko hribovje (Cemseniska planina, Mrzlica, Tolsti vrh, Rudnica, Jance, Kum, Veliko Kozje, Lisca, Bohor, Orlica).
slide15

Cerkev sv. duha ob

Bohinjskem jezeru