Download
calamitati naturale n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Calamitati Naturale PowerPoint Presentation
Download Presentation
Calamitati Naturale

Calamitati Naturale

621 Views Download Presentation
Download Presentation

Calamitati Naturale

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Calamitati Naturale Generosu Catalin-Adrian Liceul Pedagogic Spiru C.Haret 12E

 2. Calamitati Naturale • Cutremure • Inundatii • Tzunami • Incalzirea globala • Alunecari de teren • Tornade

 3. Cutremure • Cutremurele sunt adanc sub scoarta terestra.Invelisul extern al Pamantului este format din placi tectonice mobile.Cele mai puternice cutremure se produc in interiorul pamantului la marginea acestor placi.Miscarea placilor nu este uniforma ,se acumuleaza o tensiune de-a lungul marginilor,pana cand rocile se rup,iar placile intra in balans.Energia acumulata se elibereaza sub forma unor cutremure.

 4. Inundatii • Inundatia este fenomenul de acoperire a terenului cu un strat de apa in stagnare sau miscare, care prin marimea si durata sa provoaca victime umane si distrugeri materiale ce deregleaza buna desfasurare a activitatilor social-economice din zona afectata. Inundatiile ce se produc instantaneu (prin ruperea unui baraj/dig sau ploaie torentiala cu cantitate mare de apa pe unitatea de timp si suprafata) sunt provocate de volume extreme de apa ce apar brusc si curg rapid, acoperind mari suprafete.

 5. Tsunami • Tsunami sunt valuri uriase provocate de seisme. Ele sunt foarte periculoase pentru populatia din regiunile de pe coastele oceanelor. Oamenii de siinta incearca sa prevada producerea lor, pentru a le limita consecintele.Fenomenul numit tsunami este in general urmarea unui seism: apadeplasata brusc de miscarile crustei, poate produce valuri cu o inaltime de 30 m . Asa se explica faptul ca Japonia, tara cu o seismicitate foarte puternica, este in mod special expusa acestui risc.Originea unui tsunamiSeismele submarine si toate deplasarile importante care au loc pe fundul oceanului au ca efect impingerea brusca a coloanei de apa de deasupra. Miscarea se propaga in ocean sub forma unei unde care are o viteza de 700-800 km/h.In larg, aceasta unda poate trece neobservata, fiindca valurile pe care le produce nu ating mai mult de un metru. Dar cand unda ajunge in apropierea tarmurilor, datorita adancimii reduse, valurile sunt din ce in ce mai inalte si se abat asupra malurilor, maturand tot ce le sta in cale.Uneori, marea se retrage, apoi revine in forta. Valurile succesive strivesc sau imping spre interiorul uscatului oameni si vite, ambarcatiuni si case, apoi, cand se retrag, aspira victimile si daramaturile.

 6. Incalzirea globala Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a apei oceanelor, constatată în ultimele decenii. Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeţei Pământului a crescut în ultimul secol cu 0,74 ±0,18 °C.[1] Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (englezăIntergovernmental Panel on Climate Change) afirmă că „cea mai mare parte a creşterii temperaturii medii în a doua jumătatea a secolului al XX-lea se datorează probabil creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră, de provenienţă antropică.[1] Ei consideră că fenomenele naturale ca variaţiile solare şi vulcanismul au avut un mic efect de încălzire până în anii 1950, dar după efectul a fost de uşoară răcire.[2][3] Încălzirea globală are efecte profunde în cela mai diferite domenii. Ea determină ridicarea nivelului mării, extreme climatice, topirea gheţarilor, extincţia a numeroase specii şi schimbări privind sănătateaoamenilor. Împotriva efectelor încălzirii globale se duce o luptă susţinută, al cărei aspect central este ratificarea de către guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluanţilor care influenţează viteza încălzirii.

 7. Descrestereaghetarilor

 8. Alunecari de teren Prin alunecare de teren se intelege deplasarea unei portiuni formata din roci pe o suprafata inclinata (versant) Alunecarile de teren se produc in zonele in care solul este format din diferite tipuri de argila care au proprietatea de a se umfla atunci cand sunt imbibate cu apa (dupa o perioada cu ploi multe). Multe din aceste alunecari se produc in zone nelocuite pentru ca pamantul argilos este moale si oameii nu isi construiesc case in aceste zone, cateodata insa alunecarile pot afecta si zone populate, pentru a nu se intampla acest lucru se construiesc in aceste zone baraje (stavilare) care sa opreasca pamantul si acesta sa nu distruga gospodariile oamenilor.

 9. Avalanse Avalansa este o deplasare rapida a zapezii de pe versantul unui munte, adesea avand in compozitie aer si apa, dar cateodata poate contine si roci sau bolovani.Avalansele sunt printre cele mai mari pericole ce se pot intalni pe munte.Masuri de prevenire a avalanselor:1.Marcarea cu panouri speciale a traseelor turistice in care e posibil sa se produca avalanse;2. Interzicerea traseelor expuse la astfel de pericole;3.Pregatirea salvamontistilor pentru interventie;4.In zonele aglomerate se merge in monom- unul in spatele altuia, la distanta de minim 20 de metri, pentru a evita surprinderea mai multor oameni in caderea de avalansa.

 10. Tornade • Tornada este o perturbatie atmosferica violenta, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub  aspectul unei  coloane inguste care se roteste foarte  repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului.Pentru a considera  un vartej - un vant in spirala in forma de palnie – drept o tornada, acesta trebuie sa fie in contact cu solul si cu norul care produce furtuna. Cand aceasta palnie vine in contact cu solul, se produce o zona concentrata de distrugere.

 11. CE PUTEM FACE PENTRU A COMBATE ACESTE DEZASTRE