kunsthistorisches museum wien
Download
Skip this Video
Download Presentation
Kunsthistorisches Museum Wien

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

Kunsthistorisches Museum Wien - PowerPoint PPT Presentation


 • 144 Views
 • Uploaded on

Budafoki Dóra. Kunsthistorisches Museum Wien. Története. I. Ferenc József 1881-ben új múzeumok alapítására szánta el magát, ekkor kezdték építeni a Bécsi Természettudományi Múzeumot és a Bécsi Szépművészeti Múzeumot.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Kunsthistorisches Museum Wien' - suzy


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
t rt nete
Története
 • I. Ferenc József 1881-ben új múzeumok alapítására szánta el magát, ekkor kezdték építeni a Bécsi Természettudományi Múzeumot és a Bécsi Szépművészeti Múzeumot.
 • A Habsburg-ház hódításaiból származó felbecsülhetetlen értékű kincseket kívánták elhelyezni a létesítményekben.
t rt nete1
Története
 • Az építési munkálatokkal a császár két neves építészt bízott meg. A német Gottfried Sempert, valamint az osztrák és egyben bécsi születésű Carl von Hasenauert, akinek a tehetségét számos épület hirdeti Ausztriában. Kezdettől személyi különbségek voltak köztük. Sempernek az volt pl. a terve, hogy az épület egy "császári fórumhoz" hasonló nagy épületegyüttes legyen, ebben lettek volna részben a múzeumok. Ez végül nem így valósult meg. 1877-ben Hasenauer átvette az építés vezetését, Semper pedig meghalt 1879-ben.
 • 1881-ben megépült a múzeum épülete, 1891-ben pedig megnyitották a nagyközönség előtt (a tulajdonképpeni építkezés 1871-1881 között volt).
 • Az átadását követően Európa meghatározó múzeumává lépett elő. Ez volt ugyanis az első, eleve múzeumi célokra emelt épület.
lland ki ll t s egyiptomi s k zeli keleti gy jtem ny
Állandó kiállításEgyiptomi és Közeli-keleti gyűjtemény

Az itt található kollekció az egyik legnagyobb a világon, mindegy 12 000 tárgyat tartanak számon. A egyiptomi tárlat darabjai a korai dinasztiák időszakából származnak és közel 4 ezer évesek. A gyűjteményt négy különböző részre osztották. Egy temetkezési részre, ahol szarkofágok és múmiák láthatóak. A másik három terem az egyiptomi történelemmel, írástudománnyal valamit művészettel, elsődlegesen szobrokkal foglalkozik. Láthatunk korabeli tárgyakat is, többek között ruhákat vagy éppen kozmetikai cikkeket. A múzeum Közel-keleti gyűjteménye is meghatározó, melynek jelentős része Mezopotámiából származik.

lland ki ll t s kori g r g s r mai gy jtem ny
Állandó kiállításÓkori görög és római gyűjtemény

A tárlat 2500 állandó kiállítási tárggyal rendelkezik. A részleg gerincét a történelemkönyvekből jól ismert görög vázák, római szobrok, valamint ezen korokból származó ékszerek alkotják. Itt találhatjuk a nagyszentmiklósi kincs jelentős darabjait is, melyek a mai Románia területén kerültek elő. Ebbe a gyűjteménybe tartozik a 23 edényből álló avar étkészlet is, melyet feltehetőleg a frank vagy a bolgár támadás idején ásták el. Ezek a gazdagon díszített korsók, kelyhek, tálkák valamint ivóedények némelyikén rovásírást és görög feliratokat is találhatunk.

lland ki ll t s gal ria
Állandó kiállításGaléria

Az intézmény jelenlegi gyűjteménye a Habsburg-ház hódításai során megszerzett rendkívül értékes tárgyakból alakult. Ma már a világ egyik legmeghatározóbb műgyűjteménye. A kiállítás két részre különíthető el, így a tárlat egyik része németalföldi festők művét őrzi, míg a másik részében déli alkotók képeit láthatjuk. A galériában láthatunk 16. századi velencei festményeket (Tiziano, Veronese, Tintoretto), 17. századi flamand alkotásokat (Peter Paul Rubens, Sir Anthony Van Dyck), korai holland műveket (Jan van Eyck, Rogier van der Weyden) és német reneszánsz alkotásokat (Albrecht Dürer, Id. Lucas Cranach), de itt tekinthetjük meg Id. PieterBruegel több kiemelkedő munkáját is. A sétánk során láthatjuk Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velázquez és az olasz barokk remekműveit is. A termekben kényelmes kanapék biztosítják számunkra a képekben való gyönyörködést.

slide7
Diptychon mit Sündenfall und Erlösung (Beweinung Christi) | Hugo van der Goes | nach 1479

Sommer | Giuseppe Arcimboldo | 1563

slide8
Turmbau zu Babel | Pieter Bruegel d. Ä. | 1563

Infantin Margarita Teresa (1651-1673) inblauemKleid | Diego Rodríguez de Silva y Velázquez | 1659

lland ki ll t s szobor s dekorat v m v szetek gy jtem nye
Állandó kiállításSzobor és dekoratív művészetek gyűjteménye

Itt elsősorban reneszánsz és barokk alkotásokat láthatunk, de akadnak egészen különös tárgyak is. Ugyanis a hercegek és királyok egzotikus és ritka anyagokat gyűjtöttek, amelyeknek gyakran tulajdonítottak természetfeletti hatalmat, mint például drágaköveknek, strucctojásoknak, koralloknak vagy éppen cápafogaknak. Az ilyen típusú gyűjtemények érdekes tárgyairól készültek ezek a különleges műalkotások, melyek így egyedülállónak tekinthetőek a világban.

lland ki ll t s rmegy jtem ny
Állandó kiállításÉrmegyűjtemény

Ez az öt legnagyobb és legfontosabb érmegyűjtemény közül az egyik a világban. A három teremben mindegy 700 000 tárgy tekinthető meg. Az érmék mellett láthatunk papírpénzeket és medalionokat egyaránt. Az első helyiségben főként érméket láthatunk, valamint megismerkedhetünk az érmegyártás történetével. A második teremben papírpénzek várják a turistákat, míg a harmadikban egy különleges kiállítás tekinthető meg.

rdekess gek az p letr
Érdekességek az épületrő
 • A lépcsőház mennyezetét díszítő freskó Munkácsy Mihály alkotása, mely a Képzőművészet dicsőítése címet viseli.
 • Itt található a világ negyedik legnagyobb festménygyűjteménye, így csak olyan intézmények előzik meg, mint a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum.
 • Az épület látható a cseh IllusionSoftworks által készített Mafia: The City of LostHeaven elnevezésű játékban, valamint itt játszódik a játékot lezáró küldetés.
 • A festészet iránt igen aktívan érdeklődő Adolf Hitler is megtekintette már a gyűjteményt, de a MeinKampfban leírtak alapján az épület külseje nagyobb hatást gyakorolt rá.
slide12
Források:

http://www.khm.at/en/explore/the-museum/the-building/

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Maria-Theresien-Platz_in_Wien.jpg

http://www.khm.at/en/visit/collections/egyptian-and-near-eastern-collection/selected-masterpieces/

http://www.khm.at/en/visit/collections/picture-gallery/selected-masterpieces/

http://www.khm.at/en/visit/collections/kunstkammer-wien/selected-masterpieces/

http://www.khm.at/en/visit/collections/coin-collection/selected-masterpieces/

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9csi_Sz%C3%A9pm%C5%B1v%C3%A9szeti_M%C3%BAzeum

ad