unde exist ap exist i via iar unde apa lipse te via a este o continu competi ie
Download
Skip this Video
Download Presentation
APA – PICĂTURA VIEŢII

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 24

APA – PICĂTURA VIEŢII - PowerPoint PPT Presentation


 • 154 Views
 • Uploaded on

” Unde există apă, există ş i viaţă, iar unde apa lipse ş te, via ţ a este o continu ă competiţie.”. APA – PICĂTURA VIEŢII.  Apa este unul din elementele predominante ale Terrei, cu un rol principal în supravietuirea organismelor.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'APA – PICĂTURA VIEŢII' - stu


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
 Apa este unul din elementele predominante ale Terrei, cu un rol principal în supravietuirea organismelor.
 • Marile si oceanele ocupa 71% din suprafata globului si la majoritatea celulelor, apa ocupa în jur de 60% din masa celulara.
 • Ea este principalul solvent si mediul de dispersie al diferitelor substante. Apa ajuta la transportul substantelor în celula si la numeroase reactii chimice. De asemenea, este prezenta în corpul uman în procent de 60%.
caracteristicile apei
Caracteristicile apei
 • Formula moleculara:H2O.
 • Punctul de topire: 0 grade C.
 • Punctul de fierbere: 100 grade C.
 • Densitatea maxima: 1g / cm3.
 • Densitatea la 25 grade C: 0,99701g / cm3
slide6
Apa se găseşte în natură sub trei forme:

-SOLIDĂ: gheaţă, zăpadă;

-LICHIDĂ: mări, oceane, râuri;

-GAZOASĂ: vapori în atmosferă;

slide7
Apa urmează un circuit în natură.

Căldura soarelui determină evaporarea apei de suprafaţă. Vaporii rezultaţi se ridică în atmosferă. Dacă în atmosfera saturată cu vapori de apă apare o scădere a temperaturii, parte din vaporii condensaţi iau formă de nori, ceaţă, ploaie, zăpadă sau grindină.

În anotimpurile calde, dar cu nopţi răcoroase se depune rouă, iar dacă temperatura solului este sub 0C, se depune brumă.

slide8
Apele ajunse la nivelul solului sau cele ce rezultă din topirea zăpezilor, în parte umplu din nou lacurile, râurile, fluviile, mările şi oceanele. Altă parte străbate straturile de pământ, la diferite adâncimi, formând apele freatice. Apa subterană poate reapărea la suprafaţă, fie prin izvoare, fie extrasă prin fântâni, puţuri sau sonde.
slide10
În cadrul acestui mare circuit natural se disting circuite secundare, dintre care, importanţă deosebită prezintă circuitul biologic. Acesta constă în pătrunderea apei în organismele vii şi redarea ei în circuitul natural prin respiraţie, transpiraţie şi moartea organismelor.
 • Distingem şi un circuit apă-om-apă care se referă la intervenţia activităţii omului în circuitul natural.
slide12
Pe Terra exista apa dulce, apa sarata, ape termale si ape minerale. In afara de mari si oceane, apa se mai gaseste in rauri si fluvii, in lacuri si mlastini, ca si in panzele freatice subterane ale uscatului. Lacurile pot fi subterane sau de suprafata. Lacurile de suprafata sunt cel mai adesea de campie, mai rar de deal sau alpine care pot fi de origine glaciara sau vulcanica.
 • De asemenea, apa exista in ghetari si asezari de zapada, precum si in precipitatii sub forma de ceata, burnita, ploi, grindina si zapada.In general, repartitia apei pe glob nu este uniforma.
 • Resursele de apa sunt concentrate in anumite zone geografice si foarte rare, in altele. Vom intalni regiuni abundente in lacuri si cursuri de apa si altele in care acestea lipsesc cu desavarsire.
slide14
Apa este sinonimul vieţii biologice, fiind constituentul major al materiei vii, în medie 80%, la animalele superioare între 60-70%, 98% la organismele marine, la bacteriile sporulate 50%.
 • În organismele vii, apa este conţinută în formă: intracelulară (50), interstiţială (15) şi circulantă (5).
slide15
Dacă ne raportăm la regnul vegetal, apa este conţinută în: salate, castraveţi, andive (95) sau în roşii şi morcovi (90). Merele conţin 85 apă, cartofii 80, sporii bacteriilor doar 50 apă, fosolele şi mazărea 10.
 • Rozătoarele din deşerturi pot trăi în absenţa apei consumând doar ierburi, scoarţă de copaci, frunze uscate. În captivitate apa este procurată pe cale endogenă adică prin oxidări celulare, reuşind să trăiască fără să bea chiar 6 luni.
 • Carnivorele care au nevoie imediată de apă, pentru a-şi elibera reziduurile azotoase se hrănesc cu erbivore ale căror ţesuturi conţin multă apă.
slide17
Până la apariţia apei, acum mai bine de 3 miliarde de ani, nu existase nici o formă de viaţă cu excepţia unor bacterii şi a algelor albastre. Datorită apei au apărut vieţuitoare ce s-au diversificat, au populat mările şi oceanele, s-au extins pe uscat, rămând însă dependente de apă.
 • Element major al lumii minerale şi biologice apa reprezintă deasemenea un suport al vieţii şi activităţii umane, consumul de apă pentru cerinţele populaţiei şi a a activităţilor acesteia, per locuitor, la nivel mondial este de 250 m3 pe an,. 100 m3 în ţările în curs de dezvoltare şi 1500 m3 în SUA.
rolul pentru organismul uman
Rolul pentru organismul uman.

---Fiziologic :

 • Cantitatea totală din organismul uman reprezintă la adult 60-70% din greutatea corporală. În ţesuturile tinere conţinutul de apă este mai mare: 80-90% în embrion şi 70 % în nou-născutul la termen.
 • În organism cantitatea de apă cea mai mare este în plasmă. 90%, în ţesutul nervos 70-80%.
 • Apa din organism constituie mediu pentru desfîşurarea proceselor fiziologice (absorţie, difuzie, excreţie), menţinerii constantelor fiziologice ca de exemplu temperatura corpului. Organismul uman nu poate suporta lipsa de apă mai mult de 4-5 zile deşi poate trăi 30 fără hrană. Pierderea a 15 % din apa din ţesuturi duce la moarte.
slide19
----IGIENIC:

Apa este un element de bază pentru satisfacerea igienei individuale, a locuinţei, prepararea hranei. Cantitatea de apă necesară pentru nevoile gospodăreşti este estimată între 40-280/l/om/zi.

Apa este un facor indispensabil pentru salubritatea unei localităţi: spălatul stăzilor, clădirilor, udatul florilor, ierbii din parcuri:

 • ---ECONOMIC:

Dezvlotarea economică presupune consum de apă în scopuri extrem de variate: ca materie primă, ca solvent sau separator de substanţe, etc.

 • ---SOCIAL:

Satisfacerea cerinţelor de apă ale unei comunităţii conduce la progres social: posibilitate de dezvoltare economică, igienă şi salubritate la nivel înalt, prevenirea îmbolnăvirilor.

poluarea apei
POLUAREA APEI
 • Prin poluarea apei, se înţelege alterarea caracteristicilor fizice, chimice şi biologice ale apei, produsă direct sau indirect de activităţile umane şi care face ca apele să devină improprii utilizării normale în scopurile în care această utilizare era posibilă înainte de a interveni alterarea. Efectele poluării resurselor de apă sunt complexe şi variate, în funcţie de natura şi concentraţia substanţelor impurificatoare. Rezolvarea acestor probleme ridicate de poluarea apei se realizează prin tratare, prin care se asigură condiţiile necesare pentru consum.
slide24
Proiect realizat şi prezentat de:

Arsenie Consuela

Dragă Georgiana

Tache Luiza

Păscăluţă Roxana

Nanu Ruxandra

Mitea Mihaela

clasa a VIII-a A

Şcoala ,,George Enescu” Năvodari

ad