slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Urechea PowerPoint Presentation
Download Presentation
Urechea

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Urechea - PowerPoint PPT Presentation


  • 131 Views
  • Uploaded on

Urechea.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Urechea' - stacia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2
Organele de simt sunt folosite pentru a recepta stimuli externi produsi asupra corpului. Acestia pot fi luminosi chimici, termici, auditivi. Organele de simt se clasifica dupa natura excitantului pe care il recepteaza si il transmit la creierOrganul de simt care capteaza, recepteaza si transmite creierului semnalele sonore se numeste urechea.
slide4

Urechea externa

Prin pavilion capteazasi dirijeaza undele sonore spre conductul auditiv extern, care le transmite membranei timpanului. Membrana timpanului, care separa urechea externa de cea medie, cu grosimea de 0.1 mm si structura fibroasa, functioneaza ca un rezinator vibrand la modificarile de presiune determinate de undele sonore.

slide5

Urechea medie are forma unei camarute care, la capatul dinspre urechea interna prezinta doua orificii:fereastra ovala si fereasta rotunda. Intre timpan si fereastra ovala se gaseste un lant de trei oscioare sprijinite unul de altul: ciocanul, nicovala si scarita fiind cele mai mici oase. Ciocanul se sprijina pe timpan,iar scarita pe o membrana care acopera fereastra ovala. Vibratia timpanului este transmisa perilimfei si endolimfei din structurile urechii interne. Lantul de oscioare nu transmite pasiv vibratiile ei, prin muschii ciocanului si scaritei, contribuie la modificarea intensitatii sunetului, contractia muschiului ciocanului diminuand amplitudinea vibratiilor prea puternice, iar cea a muschiului scaritei amplificand sunetele prea slabe. Suprafata timpanului, de 13 ori mai mare decat cea a ferestrei ovale, contribuie, de asemenea, la amplificarea sunetelor receptionate. Transmiterea undelor in urechea medie se face atat prin lantul de oscioare si prin oasele craniului, cat si pe cale aeriana, prin modificarea presiunii aerului din urechea medie sub actiunea vibratiilor timpanului. De aceea, auzul nu dispare ci doar diminua in cazul perforatiilor timpanului.

slide6

Urechea interna contine labirintul osos in care se afla labirintul memranos, alcatuit din: utricula, sacula, 3 canale semicirculare si melcul. Receptorii pentru auz se gasesc in melcul memranos din labirintul memranos, iar receptorii pentru echilibru se gasesc in canalele semicirculare in utricula si sacula. Aceste celule vin in contact cu neuroni ale caror prelungiri formeaza nervul auditiv. In labirintul osos se afla un lichid numit perilimfa, iar in labirintul membranos alt lichid numit endolimfa.In labirintul osos se afla labirintul membranos, alcatuit di aceleasi formatiuni: vestibulul membranos, format din doua vezicule suprapuse – urtricula si sacula - si canalele semicirculare membranoase, formand impreuna aparatul vestibular specializat pentru seimtul echilibrului si melcul membranos (canalul cohlear) care contine segmentul receptor al auzului.

slide7

Cohleea (melcul) este un canal osos, spiralat, rasucit de doua ori si jumatate in jurul unui ax central numit columela (modiol). De la columela se desprinde, spre lumenul cohleei, o lama osoasa, subtire – lama spirala- care se intinde in tot lungul cavitatii melcului osos pana aproape de varf, unde lasa o deschidere – helicotrema.

slide8

Melcul membranos (canalul cohlear)se gaseste in cohleea osoasa, delimitat intre membrana bazilara, peretele extern al melcului osos si membrana vestibulara (Reissner), o lama de tesut conjunctiv care se intinde de la mama spirala la perelele lateral al melcului, prin care este peparat de rampa vestibulara. In interiorul canalului cohlear, pe membrana bazilara, se afla organul Corti, avand, de asemenea, forma spiralata si intinzandu-se de la varful pana la baza canalului cohlear. Organul Corti contine celule receptoare auditive asezate pe doua straturi (intern si extern). Deasupra organului Corti, se afla o membrana subtire si elastica – membrana tectoria – in care sunt inlavate varfurile cililor celulelor receptoare. I jurul celulelor receptoare exista o bogata retea de fibre nervoase.

proiect realizat de
Proiect realizat de:
  • Calin Corina-Georgiana-cls11A