Prof dr marian verkerk umcg
Download
1 / 24

Doorbehandelen of doodbehandelen ? - PowerPoint PPT Presentation


 • 87 Views
 • Uploaded on

Prof. dr Marian Verkerk (UMCG). Doorbehandelen of doodbehandelen ?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Doorbehandelen of doodbehandelen ?' - stacey-curtis


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Prof dr marian verkerk umcg

Prof. dr Marian Verkerk (UMCG)

Doorbehandelen of doodbehandelen?

6e Nationale Symposium Kanker en OuderenDoorbehandelen of doodbehandelen

Mevrouw Ten Hove was tot voor kort redelijk gezond voor haar leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

De laatste tijd kreeg ze echter last van haar darmen. Haar huisarts stuurde haar door naar de internist. Na een aantal onderzoeken en scans wordt er uitgezaaide coloncarcinoom vastgesteld. Genezing is niet meer mogelijk, maar de oncoloog verzekert haar dat ze nog wel de nodige behandelingen kunnen doen, om haar leven nog wat te rekken. Mevrouw zelf ziet het eigenlijk niet zo zitten, maar haar dochter en de oncoloog wel. Mevrouw Ten Hove laat zich overtuigen tot het ondergaan van een operatie met aansluitend een aantal chemokuren. Mevrouw wordt geopereerd maar daarna gaat het mis. Ze is psychisch erg in de war. De kuren kunnen eigenlijk niet meer gegeven worden. Ze zou het psychisch niet meer kunnen opbrengen. Terug naar huis kan evenmin. En haar dochter woont te ver af om iets voor haar te kunnen betekenen. Mevrouw zegt huilend: “Zie je nou, ik wilde dit ook eigenlijk allemaal niet”.

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


W at achtergrond
W leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar. at achtergrond

 • Voorheen: in dubio abstine

 • Thans: activisme (vanzelfsprekendheid van behandelen)

  • Opsporing en bestrijding van ziekte zijn goed omdat ze kunnen leiden tot genezing en verhelpen van klachten

  • Behoud van het menselijk leven is een goed

  • Anticiperende beslissingsspijt

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


De keerzijde van de vanzelfsprekendheid van het behandelen
De keerzijde van de vanzelfsprekendheid van het behandelen leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

 • Sommige behandelingen baten noch schaden

 • Behandelen leidt niet altijd tot ’passende zorg’

 • Het bestrijden van de dood is niet altijd nastrevenswaardig

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Doorbehandelen of doodbehandelen

 • De leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar. geneeskunde zich niet af in het luchtledige:

 • Wat we onder ‘ziekte’ verstaan onderhevig aan sociale en culturele ontwikkelingen en ook vaak antwoord op nieuwe medisch-wetenschappelijke ontwikkelingen.

 • De toenemende mogelijkheden van diagnostiek betekent ook een technologische imperatief. Als je het kunt onderzoeken, dan zul je dat ook moeten doen.

 • ‘Klinische evidentie’ is gelijk aan ‘medisch zinvol’, is gelijk aan ‘recht op’.

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Doorbehandelen of doodbehandelen

Over wat wordt beslist? leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

Hoe wordt beslist?

Wie beslist?

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Het wat
Het wat? leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

Wanneer is een behandeling nog zinvol?

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Proportionaliteit van de behandeling
Proportionaliteit van de behandeling leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

Zinloze of zinvolle behandeling

 • Algemenekennistoegepast op individueelgeval

 • Oordeelbaten en lasten

 • Gezamenlijkoordeel van patient en team

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


F utility
F leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar. utility

When physicians conclude (either through personal experience, experience shared with colleagues, or consideration or reported empirical data) that in the last one hundred cases a medical treatment has been useless, they should regard that treatment as futile ( Schneiderman, 1996)

In judging futility, physicians must distinguish between an effect, which is limited to some part of a patient’s body, and a benefit, which improves the person as a whole

Schneiderman et.al. Annals of Internal Medicine, 1990, 112: 949-954

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Het hoe
Het hoe leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

Het hoe?

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Triomf van autonomie in gezondheidsethiek
Triomf van autonomie in gezondheidsethiek leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

 • “Indisputably….patient autonomy had become the most powerful principle in ethical decision making in medicine”

  Paul Wolpe, 1998

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Autonomie
Autonomie? leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

Ideaal van autonomie

Toestand van autonomie

Recht op autonomie

Vermogen tot autonomie

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen

wilsbekwaamheid


Autonomie als zelfbeschikking
Autonomie als zelfbeschikking leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

 • “Mensen beslissen zelf over de inrichting van hun leven en dus ook over hun eigen behandeling en zorg”

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Recht op zelfbeschikking
Recht op zelfbeschikking leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

 • Recht op keuzevrijheid en controle in de zorg

 • Neerslag in patiëntenwetgeving

  • Wet Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst (WGBO)

 • Recht op privacy, recht op relevante informatie, recht op inzage dossier, recht op weigering van behandeling

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Problematic nature of autonomy
Problematic nature of ‘autonomy’ leeftijd van 83 jaar. Ze woonde nog steeds zelfstandig. Haar man was een aantal jaar geleden gestorven maar ze had toch de draad redelijk weten op te pakken. Eens per week zong ze in een koor en vrijdagmiddag sprak ze altijd af met twee vriendinnen om wat te winkelen in de stad. Het was wel zo dat ze graag de dingen precies had en dat ze weinig flexibel was. Jaren terug had ze ook aan een depressie geleden. Zolang ze zich rustig hield, en niet te veel hooi op haar vork nam, ging het geestelijk goed met haar.

Patients are often caught between refusing the indicated treatment out of fear or deciding they really have no choice other than to accept the recommendations (Schenck, 2002)

….Anticiperende beslissingsspijt.

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Vier modellen van arts pati ntrelatie vrij naar emanuel emanuel 1992
Vier modellen van arts-patiëntrelatie vrij naar: Emanuel/Emanuel 1992

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Gezamenlijke besluitvorming
Gezamenlijke besluitvorming Emanuel/Emanuel 1992

Narratief van de patiënt

Samenwerking

 • Wat zijn iemands kernwaarden

 • Familie in de patiënt/patiënt in de familie

 • Familie

 • hulpverleners

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen

Continuïteit van zorg

Zorg brengt ook altijd nwe zorg vragen met zich mee


Shared decision making
Shared decision-making Emanuel/Emanuel 1992

 • Het is niet altijd bij voorbaat duidelijk wat iemand’s kernwaarden zijn in het leven, ook niet voor de hulpverleners

 • Behandelingen kunnen verschillen in baten en kosten die op hun beurt door patienten verschillend gewaardeerd kunnen worden

 • Er is niet een enkel juist antwoord voor iedereen.

 • Ook klinische informatie is inherent onzeker

 • Communicatie gaat ook over ‘vertrouwen scheppen’ en is veelal non-verbaal

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Logica van de zorg
Logica van de zorg Emanuel/Emanuel 1992

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen

Wat heeft de patient nodig en welk doel wordt nagestreefd?

Welke behandeling is effectief?

Expertise van de dokter: welke behandeling is passend bij deze patient?


Doorbehandelen of doodbehandelen
Wie? Emanuel/Emanuel 1992

Wie beslist?

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


Verschillende spelers
Verschillende spelers Emanuel/Emanuel 1992

De dokter

Verzekeraar

De wetenschap

De patient

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen

Politiek

De medisch zinvolle behandeling


Doorbehandelen of doodbehandelen

 • Tot nu toe twee Emanuel/Emanuel 1992strategieën gevolgd:

 • ofwel de politiek stelt grenzen aan wat collectief gegarandeerd wordt aan zorg

 • ofwel de dokter zorgt ervoor dat in zijn spreekkamer geen onnodige zorg meer geleverd wordt.

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen

Zuinige en zinnig zorg is echter ook een zaak van ons allen…. Ook van bewuste burgers en patienten…. Ook daar zou patientenparticipatie over moeten gaan.


Tenslotte
Tenslotte…… Emanuel/Emanuel 1992

Het onvermijdelijke is niet altijd op te lossen

6e Nationale Symposium Kanker en Ouderen


ad