1 csoport prezent ci
Download
1 / 32

- PowerPoint PPT Presentation


  • 79 Views
  • Uploaded on

1.Csoport prezentáció. Birtók Dávid,Suknovic Aurél és Lévai Tamás. processzor. A CPU ( angol : C entral P rocessing U nit – központi feldolgozóegység) más néven processzor , a számítógép „agya”. PROCESSZOR TÖRTÉNETE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - sirvat


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
1 csoport prezent ci

1.Csoport prezentáció

Birtók Dávid,Suknovic Aurél és Lévai Tamás


Processzor
processzor

A CPU (angol: Central Processing Unit – központi feldolgozóegység) más néven processzor, a számítógép „agya”.


Processzor t rt nete
PROCESSZOR TÖRTÉNETE

Az első mikroprocesszor az 1971-ben megjelent 4 bitesszóhosszúságúIntel 4004 volt.

A 80-as évektől kezdve megnőtt a processzorok szóhossza (az IBM PC és PC/XT processzora): 16 bit (20-bites címtartomány), Intel 80286 (a PC/AT processzora): 16 bit (24 bites címtartomány) – 1982, Intel 80386: 32 bit – 1985) az órajel folyamatos növekedése mellett.


Processzor r szei
PROCESSZOR RÉSZEI

ALU: (Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). (FPU, Floating Point Unit, lebegőpontos műveleteket végző egység)


Processzor r szei1
PROCESSZOR RÉSZEI

AGU: (Address Generation Unit) - a címszámító egység, feladata a programutasításokban található címek leképezése a főtár fizikai címeire és a tárolóvédelmi hibák felismerése.


Processzor r szei2
PROCESSZOR RÉSZEI

CU:(Control Unit a.m. vezérlőegység vagy vezérlőáramkör). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Például lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítás címét.


Processzor r szei3
PROCESSZOR RÉSZEI

utasításszámláló, (PC=program counter, IP=instruction pointer) ami mindig a következő végrehajtandó utasítás címét,

utasításregiszter (IR=instruction register), mely a memóriából kiolvasott utasítást tárolja. E kód alapján határozza meg a vezérlőegység az elvégzendő műveletet

flagregiszter, amely a processzor működése közben létrejött állapotok jelzőit (igaz, vagy hamis),


Az akkumul tor
Az akkumulátor

(AC) amely pedig a logikai és aritmetikai műveletek egyik operandusát, majd az utasítás végrehajtása után az eredményt tartalmazza.


1 csoport prezent ci

Regiszter (Register): A regiszter a processzorba beépített nagyon gyors elérésű, kis méretű memória. Például egy 32 bites regisztert egy 32 bites busz kapcsol össze a RAM-mal. Szükségesek számlálók, és jelzők is. Ilyen például :


Processzor r szei4
PROCESSZOR RÉSZEI

Cache: A modern processzorok fontos része a cache (gyorsítótár).


Processzor r szei5
PROCESSZOR RÉSZEI

  • A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt kell hűtőrendszerrel orvosolni. Több fajtája létezik:


H t sek
HŰTÉSEK

Léghűtéses: A processzorra egy hűtőbordát szerelnek, ami elvonja a hőt, erre pedig egy hűtő-ventilátort, ami hűti a hűtőbordát.. A hűtőborda és a processzor közé szinte mindig hűtőpasztát tesznek, a jobb hőátadás érdekében. Ez általában alumínium hűtőpaszta.


H t sek1
Hűtések

Vízhűtéses: Csövekben vizet cirkuláltatnak, és ezt kötik rá a hűteni kívánt alkatrészre. Teljesen halk, emellett igen hatékony, ám kiépítése bonyolult és drága.

Egyéb hűtési fajták is léteznek, például:

Peltier hűtés: Hidrogénes hűtés

Hőcsöves hűtés

Folyékony nitrogénes hűtés

A processzorgyártók különféle módszereket vezettek be arra, hogy ha a CPU nincs terhelés alatt, órajeléből visszavegyen, kisebb teljesítményen dolgozzon, és ezáltal kevesebb hőt termeljen.V letlen el r s mem ria
Véletlen elérésű memória

A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként, kb. tetszőleges hozzáférésű memória,közvetlen hozzáférésű memória, vagy gyakran véletlen hozzáférésű memória, bár ezutóbbi helytelenül terjedt el)


Ram r szei
RAM RÉSZEI

Statikus RAM, SRAM (ang. Static Random Access Memory). Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló alkot, amelyet több tranzisztor alkot, ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Előnye viszont hogy fogyasztása rendkívül kicsi és nagyobb a sebessége mint a dinamikus RAM-nak, ezért főleg gyorsítótárakban (Cache) alkalmazzák.


Ram r szei1
Ram részei

Dinamikus RAM, DRAM (ang. Dynamic Random Access Memory). Egy memória cellát egy kondenzátor, és egy tranzisztor épít fel. Az információt addig tárolja, amíg a kondenzátor ki nem sül. Az információ elvesztését kiküszöböli a memória frissítése. Előnye az olcsósága, kis mérete, hátránya a frissítés szükségessége, valamint kisebb sebessége.A mem ria k rty k

A memória kártyák

Compactflash,secure digital,sd,smartmedia,memorystick,multimediacard.


Compact flash
Compact flash

A régebbi digitális fényképezőgépek CompactFlash (CF) kártyát használnak, amelynek két típusa létezik (Type I és Type II).Secure digital
Secure digital

Az utóbbi időkben az Secure Digital (SD) kártya a legelterjedtebb, mivel a korábban (főként mobiltelefonokban) alkalmazott MMC kártyáknál sokkal nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. ASmart media
Smart media

Egy, már nem gyártott memóriakártya típus, amit a Toshiba fejlesztett ki. A kártyát általában fényképezőgépekben használták, de maximális kapacitása mindössze 128 MB volt.Memory stick
Memory stick

Memory Stickegymemóriakártya-formátum, melyet a Sony vezetett be 1998 októberében.

Tipikusan hordozható eszközök adathordozójaként alkalmazzák.Xd picture
xD-picture

Az xD-Picture kártya egy flash memória kártya, 18 érintkezős párhuzamos porton keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal.Multimediacard mmc
Multimediacard mmc

A MultiMediaCard(MMC) egy flash memória kártya, melyet a Siemens és a Sandisk jelentett be 1997-ben. Ez a kártya a Secure Digital (SD) kártya elődjének tekinthető