slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
“O SCRISOARE PIERDUTĂ…” de I.L.Caragiale PowerPoint Presentation
Download Presentation
“O SCRISOARE PIERDUTĂ…” de I.L.Caragiale

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

“O SCRISOARE PIERDUTĂ…” de I.L.Caragiale - PowerPoint PPT Presentation


  • 204 Views
  • Uploaded on

“O SCRISOARE PIERDUTĂ…” de I.L.Caragiale. I.L.CARAGIALE

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '“O SCRISOARE PIERDUTĂ…” de I.L.Caragiale' - shamara-amena


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

I.L.CARAGIALE

Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, judeţulPrahova, astăzi I. L. Caragiale, judeţulDâmboviţa, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şiziaristromân, de originegreacă. Este considerat a ficelmai mare dramaturgromânşiunuldintreceimaiimportanţiscriitoriromâni. A fost ales membru al AcademieiRomane post-mortem.

slide3

COMEDIA

Comediaestespeciagenului dramatic, in prozasau in versuri, in care suntprezentatepersonaje, moravurisociale, situatii, intamplariintr-o maniera care starnesterasul, avand un final fericit.

In comedie, conflictulesteadeseadoaraparent, iarvalorilepentru care se infruntapersonajelesuntfrecvent false valori. In ceeaceprivestepersonajele, comediatindesprecaricatural.

Categoriaesteticafundamentala care definestecomdeiasaucomicul: comicul de limbaj, de nume, de situatii de caracter.

Rasturnarile de situatiimentindinamismulsisporesccomicul, darcreeazasiimagineauneilumihaotice.

Comedia “O scrisoarepierduta…” estepusa in scena la 13 noiembrie 1884. Este o comedie de moravuri, dezvaluindviatapublicasidorinta de parvenire a burghezieiromanesti.

Piesaestestructurata in 4 acte, fiecarefiindalcatuit din maimulte scene. Actiuneapiesei se petrece in capitalaunuijudet de munte, pefondulagitat al uneicampaniielectorale.

slide4

CARACTERIZAREA PERSONAJULUI “CETATEANUL TURMENTAT”

CetateanulTurmentateste, in general, tipulcetateanuluicomunsi al celuinaivsisincer, in special. Are un rol important in desfasurareaactiunii, deoarece el esteacela care gasestescrisoarea, o pierdesi o regaseste. Desi are drept de votsieste “negustorsiapropitor”, nu are aspiratiisipretentiipoliticesinici o anumitaoptiune, cireprezintamareamasa de alegatoridezorientati, ametiti (turmentati) de propaganda electorala. De aceea, ticul verbal al acestuiaeste: “Eu cu cine votez?”. Are hazsi ii trateaza cu indiferentapetoticei cu care vine in contact, fiinduneorichiar ironic. De aceea, la un moment dat, el raspunde cu deosebitasinceritate, la indemnulluiTipatescu de a vota cu cine pofteste: “Eu nu poftescpenimeni, daca e vorba de pofta.”

Deseori s-a pus intrebareadac a CetateanulTurmentatesteviciossau nu, cinstitsaunecinstit, sincersauprefacut, dardincolo de aceste simple speculatii, el estecel care aduce, intr-o lumesfasiata de pasiunisiinteresepolitice, o nota de umanitate, de naivitatesi de sinceritate.

CetateanulTurmentatcompleteazadiversitateatipologilorrealizate de I.L. Caragiale in comediaO scrisoarepierduta… cu o deosebitaarta, apeland la diferitemijloace de caracterizare. Astfel, insusirilepersonajelorsuntprezentateprinactiunesicomportament, prinfelullor de a vorbi (limbaj) sauprinnume, prinintermediulaltorpersonaje , ori direct de catrecititor.

slide6

REALIZATORI:- Grupa VI – !Inteligentii!

• LuputanDaiana

• PetruleaIonut

• Cheta Marius

• DolcanRazvan

COORDONATOR:

• Prof. Pop-CozacSorina

`