online lok lis d nt st mogat modellek n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Online & lokális döntéstámogató modellek PowerPoint Presentation
Download Presentation
Online & lokális döntéstámogató modellek

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Online & lokális döntéstámogató modellek - PowerPoint PPT Presentation


  • 69 Views
  • Uploaded on

Online & lokális döntéstámogató modellek. a SZIE Gazdasági Informatika Tanszékén XXV. MOK, Debrecen, 2001. október 20. Bevezetés. Cél

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Online & lokális döntéstámogató modellek' - sereno


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
online lok lis d nt st mogat modellek

Online & lokális döntéstámogató modellek

a SZIE Gazdasági Informatika Tanszékén

XXV. MOK, Debrecen, 2001. október 20.

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

bevezet s
Bevezetés

Cél

Az előadás célja rámutatni arra, hogy a bonyolult lokális eljárások fejlesztése mellett az információs társadalom feltehetően egyre nagyobb mértékben igényli majd az elemző módszerek egyszerűsített, online változatait is…

Bevezetés

A SZIE GTK GMI GINT kutatásainak előzményei mintegy 15 évre nyúlnak vissza. Ezen idő alatt az alábbi súlypontok alakultak ki:

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

kutat si s lypontok
Mesterséges intelligencia kutatás és hasonlóságelemzés (különös tekintettel az előrejelzési célzatú, kombinatorikai elvű automatikus összefüggés generálásra a GPS elvárásainak közelítése mellett, OTKA támogatással)

Agrárszektor-modellezés (kapcsolódva az IDARA, EU 5 keretprogramhoz, ill. egyedi gazdasági előrejelzési, elemzési feladatokhoz a SPEL módszertani kereteit követve)

Online adatbázisok és online elemző módszerek fejlesztése (szponzori, valamint PHARE-AFA, FVM K+F, ill. IKTA támogatással, a lokális eredmények közhasznúvá tétele érdekében)

Kutatási súlypontok

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

eredm nyek i
Eredmények I.

Online tőzsdei árfolyam előrejelzés CBR alapon - StockNet by EcoControl

Az elméleti és esettanulmány jellegű publikációk után az első piaci megmérettetést az EcoControl Kft. know how vásárlása jelentette 1997-ben. A létrejött StockNet online szolgáltatás kutatási célja:Hogyan lehet egy tetszőleges objektum jövőbeli árfolyamának lefutását a felhasználó által kijelölt időintervallumban a korábbi tapasztalatok egy fajta fundo-chartista jellegű elemzésével minél nagyobb tanulási és tesztelésipontossággal levezetni a mindenkori legfrissebb tőzsdei adatok szakértői szelekciója után leválogatott objektum-attribútum mátrix alapján.

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

eredm nyek ii
Eredmények II.

ikTAbu (adatbányászati technológiák online jelleggel)

Az 1999-ben elnyert IKTA projekt konzorciumán belül a gödöllői know how centrum feladata az online adatbázisok tervének kialakítása mellett az volt, hogyan lehet egyszerűbb induktív szakértői keretrendszereket, ill. mesterséges neurális hálókat (WAM) úgy felkínálni a módszertanilag még nem minden szempontból felkészült alkalmazóknak is, hogy mégis rel. magas találati arányok legyenek elérhetők az alkalmazó hipotézisének megerősítésekor/elvetésekor az online rendelkezésre álló adatok szelektálása és modellé formálása során. Ezen jelenleg fejlesztésének utolsó fázisában lévő projektbe beépítésre került a DEA eljárás egyszerűsített, online változata, mely objektumok (országok, megyék, kistérségek, üzemek) hatékonysági rangsorait képes megadni.

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

eredm nyek iii
Eredmények III.

WAM (induktív szakértői rendszer, neurális háló):

OTKA kutatások keretében folyik a korábbi, saját fejlesztésű (Weight & Activity Model) módszerváltozatok tesztelése a mostanában piacra került adatbányászati, kommerciális tool-okkal szemben. A tesztek eredményei szerint a saját (Excel-ben, forráskód nélkül is kialakítható) context free keretrendszerek szisztematikusan és szignifikánsan képesek jobb találati arányú modelleket kialakítani, mint a nemzetközi fejlesztésekre alapozó keretrendszerek.

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

eredm nyek iv
Eredmények IV.

AGROPLAN@ (online növénytermesztési tervező és szaktanácsadási rendszer)

A PHARE-AFA forrásokat elnyert AGRONET konzorcium know how adaptációi 2001-ben kezdődtek meg. A cél egy MCM alapú (így online is biztonsággal üzemeltethető) optimalizálási eljáráscsalád kialakítása volt, mely szaktanácsadási funkcióját első sorban alapvetően konzisztens (ÁKM elveket, mérlegszerűséget, szakmai koefficienseket visszatükröző) agrárstatisztikák alapján töltheti be, noha a know how sorozatban már az online szakértői rendszerek (OSZR) első kísérletei is rendelkezésre állnak. A konzisztens adatbázisok amerikai (RENOAAR) és EU támogatással (EU 5 keretprogram: IDARA) létrejött országos és megyei szintű, revidiált és komplettírozott agrárstatisztikák alapján kerülhetnek feltöltésre.

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

sszefoglal s
Összefoglalás

A kliens-szerver architektúrájú, a JAVA-alapú, ill. szerver-oldali technológiák számos lehetőséget kínálnak arra, hogy a szerver-oldali adatbázisokat sokszínűen és hatékonyan elemezzük, azaz megfeleljünk a HOM-E/O-MIMING elveinek, mely szerint mindenkor az ember feladata a hipotézis kialakítása és a megoldás kereséséhez szükséges keretfeltételek megadása, ill. a legjobb megoldási alternatíva kiválasztása. A számítógép ebben a heurisztikus játékban csak a motor szerepét képes betölteni. Kérdéses, vajon a közhasznú és online adatvagyon kellő mozgásteret ad-e a közeljövőben az online módszerek alkalmazásához….

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő

k sz n m a figyelmet

Köszönöm a figyelmet!

Az előadásban elhangzott fogalmak és projektek a Magyar Internetes Agrárinformatikai Újság és Digitális Kiskönyvtár (MIAÚ – http://miau.gau.hu) keretében lekereshetők…

Dr. Pitlik László, SZIE Gödöllő